Türkiye- İran Kara Ulaştırma Komisyon Toplantısı Protokolü Resmi Gazetede Yayımlandı - Son Dakika
Dünya

Türkiye- İran Kara Ulaştırma Komisyon Toplantısı Protokolü Resmi Gazetede Yayımlandı

Türkiye- İran Kara Ulaştırma Komisyon Toplantısı Protokolü Resmi Gazetede Yayımlandı

Türkiye Cumhuriyeti-İran İslam Cumhuriyeti Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı Protokolünün Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

05.07.2014 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti- İran İslam Cumhuriyeti Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı Protokolünün Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre Türkiye ve İran arasındaki toplantı Gürbulak Sınır kapısında gerçekleştirildi. Taraflar istatistiki bilgi teatisi, eşya taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ve iki ülkeyi sınır kapılarını ilgilendiren konular üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

-EŞYA TAŞIMACILIĞI-

Eşya Taşımacılığı konusunda İran tarafı, Türkiye topraklarından yük alarak üçüncü ülkeye taşımak üzere istenilen gerekli izinlerin Ankara haricinde diğer şehirlerden alınabilmesini talep etti. Türk tarafı konunun planlanması ve uygun mekanizma hazırlanmasına ihtiyaç duyulduğunu, bu hususun karşılıklı olarak müzakere gerektiğini ifade etti.

İran tarafı Esendere sınır kapısından TIR karnesi kapsamında eşya taşımalarının gerçekleştirilmesini talep etti. Türk tarafı Esendere sınır kapısında halen TIR karnesi kapsamında eşya taşımalarının yapıldığını bildirdi, bu konuda her hangi bir sorun olması halinde durumun bildirilmesini istedi.

İran tarafı malın parasının üçüncü ülke tarafından ödenmesi nedeniyle, tüm taşıma belgelerinde malın nihai varış yeri İran İslam Cumhuriyeti olarak belirtilmesine rağmen, Türkiye ilgili makamları tarafından bunun üçüncü ülkeye taşımacılığı olarak değerlendirilerek, İran kamyonlarının yüklenmesinin engellendiğini belirti. Türkiye tarafı ise konuyla ilgili izahatta bulunup uygulamanın tüm ülkeler için taşıtları için geçerli olduğunu belirti.

Toplantıda İran heyeti Avrupa'ya taşımacılık yapan İran taşıma filosuna Türkiye çıkış sınır kapılarında vergisiz yakıt satılmasını talep etti. Türk heyeti İran'dan gelen bu isteğe, Türkiye'de geçerli olan mevzuat uyarınca vergisiz akaryakıtın, sadece Türk ihraç ürünü taşıyan yerli, yabancı taşıtlara Türkiye'den çıkışta verilebildiği cevabını verdi.

Türk heyeti İranlı yetkililere bazı Türk kamyonlarının, Sero-Esendere sınır kapısından çıkış yapmaya zorlandıklarını bildirdi. İran ise bu hususta her hangi bir zorlamanın olmadığını ve bazı Bezergan- Gürbulak sınırında uzun araç kuyruklarının oluştuğunu dikkate alarak, kimi zaman kendi istekleri üzerine Sero sınırında çıktıklarını beyan etti.

Türkiye İran'da Türk taşıtlarından alınan akaryakıt fiyat farkı onuşunda ayrıntılı açıklamalar yaparak her iki ülke taşımacılarının rekabet şartlarının eşitlenmesi amacıyla söz konusu uygulamanın kaldırılmasını veya kabul edilebilir makul bir düzeye indirilmesini istedi. Türkiye ayrıca İran'dan Türkmenistan'dan İran'a yakıt depoları dolu olarak giriş yapan Türk taşıtlarından akaryakıt fiyat farkı alınmaması gerektiğini belirti ve öncelikle bu uygulamanın kaldırılmasını istedi.

İran ise akaryakıt fiyat farkının kanun hükümlerinin uygulanması çerçevesinde alındığını ve iki ülke karayolu taşımacılığının geliştirilmesi yönünde elinden gelen çabayı göstereceğini kaydetti. Türkiye konuya bir çözüm getirilmemesi durumunda İran tarafınca tahsil edilen akaryakıt fiyat farkının aynı şekilde mevcut anlaşmanın 5. Maddesi kapsamında İran taşıtlarına uygulanacağını bildirdi.

-YOLCU TAŞIMACILIĞI-

İran, Türkiye'den Nevruz tatillerinde geçişlerin artacağını dikkate alarak, Gürbulak sınır kapısından otobüslerin geçişlerinin kolaylaştırılması ve özellikle uzun süre beklemelerinin giderilmesi amacıyla, bazı kolaylıkların sağlanmasını talep etti. Türk heyeti, önceki yıllarda olduğu gibi bu konuda mutabık olduğunu bildirerek, daha hızlı planlama yapılabilmesi için ilgili otobüs plakalarının bildirilmesini istedi.

Taraflar, sınır kapılarındaki kamyonların yığılmalarının önlenmesini temin etmek için Bazargan- Gürbulak sınırında ilave şerit açılması ve faaliyetin geliştirilmesi hususunda mutabık kaldı. Taraflar İran Türkiye ve Türkmenistan üçlü müzakereleri toplantısının Aşkabat'ta yapılması hususunda mutabık kaldı. Toplantıya katılım diplomatik kanalar aracılığıyla koordine edilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye Deregez bölgesinde trafik görevlileri tarafından Türk taşıtlarına sebepsiz durdurulduğunu ve kontroller yapıldığını belirtmiş ve İran tarafından bu konuda girişimde bulunmasını rica etti. İran tarafı söz konusu durdurulmaların taşıtın taşıma belgeleri ve sürüş sürelerinin kontrol edilmesi maksadıyla yapıldığı belirtildi ve bu hususta gerekli girişimlerde bulunulduğu ifade edildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Türkiye- İran Kara Ulaştırma Komisyon Toplantısı Protokolü Resmi Gazetede Yayımlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement