24 Yıl Sonra Yine Leyla Zana, Yine Yemin Krizi - Son Dakika
Güncel

24 Yıl Sonra Yine Leyla Zana, Yine Yemin Krizi

Yemin töreni için kürsüye gelen HDP'li Leyla Zana, yemin etmeden önce Erdoğan'a dönerek Kürtçe konuştu, yemin metnini değiştirdi. Sahne akıllara 24 yıl önceki görüntüleri getirdi.

17.11.2015 15:54  Güncelleme: 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin benzeri yaşandı. HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, yemin metninin dışına çıktı. Sözlerine Kürtçe başlayan Zana'dan geçici başkan Deniz Baykal yeminin tekrar etmesini istedi. Ancak Zana, ikinci kez kürsüye çıkmayarak yeminini tekrar etmedi. Zana'nın Kürtçe sözleri, Erdoğan'a dönerek söylemesi dikkat çekti.

KÜRTÇE BAŞLADI, "TÜRKİYE MİLLETİ" DEDİ

26. Dönem vekilleri Meclis'te yemin ediyor. HDP milletvekili Leyla Zana da yeminini etmek için kürsüye geldi. Ancak Leyla Zana, yemine başlamadan önce Kürtçe, "Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde..." dedi. Zana, "Onurlu ve Kalıcı Bir Barış Umuduyla..." anlamına gelen sözlerinin ardından yemine başladı. Zana, yemin metnindeki "Türk milleti"ni de "Türkiye milleti" diye okudu.


Leyla Zana'nın Kürtçe sözleri, Erdoğan'a dönerek söylemesi dikkat çekti.

BAYKAL KÜRSÜYE ÇAĞIRDI, LEYLA ZANA GELMEDİ

Deniz Baykal, yemini kabul etmedi. Leyla Zana'yı tekrar yemin etmesi için kürsüye çağırdı. Leyla Zana'yı uyaran Deniz Baykal, "Kendi kişisel anlayışlarına göre değiştirmesi mümkün değildir. Yemin metninin aynen okunması gerekiyor. Sayın Leyla Zana uygun görürse gelip yemin metnini aynen okumalıdır, yemin metni gerçekleşmedi, eğer gelmiyorsa yemin törenine devam ediyoruz." dedi. Fakat Leyla Zana salona geri dönmedi.

BAYKAL ALKIŞLI DESTEK VERENLERİ UYARDI

Deniz Baykal'ın Leyla Zana'yı yeminini yenilemesi için tekrar çağırmasına Genel Kurul salonunda bulunan dinleyiciler alkışla destek verirken, Deniz Baykal da dinleyicileri uyardı, kurallara uymayanların dışarıya çıkartılacaklarını belirtti.

BAŞBAKAN GÜLDÜ

Zana'nın yemini esnasında arka sırada oturan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun güldüğü anlar kameralara böyle yansıdı.

AKILLARA 1991'DEKİ YEMİN KRİZİ GELDİ

Erdal İnönü liderliğindeki Sosyal Demokrat Halkçı Parti 1991 seçimlerinde bir kısım DEP adaylarını kendi listesinden aday göstermişti. Bu milletvekillerinden Leyla Zana ve Hatip Dicle 6 Kasım 1991 günü TBMM'de milletvekilliği yemin töreninde Kürtçe konuşunca yemin krizi çıktı. Leyla Zana 1991'deki yemininde de Kürtçe olarak "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" demiş ve ardından tartışmalar yaşanmıştı.


Zana, 24 yıl önce Meclis kürsüsünde








24 Yıl Sonra Yine Leyla Zana, Yine Yemin Krizi

Son Dakika Güncel 24 Yıl Sonra Yine Leyla Zana, Yine Yemin Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (182)

  • ali: Türkiye milleti de hiç fena değil,olabilir. 10 82 Yanıtla
  • malatyalı: bırskın istediği dilden yemin etsin ileri ve birinci sınıf demokrasiden bahsen ülke yöneticileri sizin adam olmanıza daha çok var 4 55 Yanıtla
  • muslu deli : yemini gecerlidir cunki o turk deyildir turkiyelidir kurt bir miler vekilidir 15 38 Yanıtla
  • İzmirli.. : helâl sana başkan leyla 18 30 Yanıtla
    Falcao: İzmirin yüz karası.. 1 0
  • lostt: Helal sana leyla zana dürüst güzel insan 12 34 Yanıtla
  • Alp: HELAL OLSUN KADINA. NE DİYELİM Kİ 22 23 Yanıtla
  • Saltuk : Vatan hainleri asılmalı vesselam 27 15 Yanıtla
  • Öz CİZRELİ: Türkiyede türkten başka milletlerde var.zamanında bu ülkeyi sadece türkler savunmamıştır.asıl bu inkarcılık hainlik ve bölücülüktür. 17 22 Yanıtla
  • ağrı: gururumuzsun leyla 13 25 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement