Türkiye'nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi Sivrihisar'da Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi Sivrihisar'da Sergileniyor

Türkiye\'nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi Sivrihisar\'da Sergileniyor

Başta eşeğe ters binen meşhur Nasreddin Hoca olmak üzere, Mustafa Kemal Atatürk’ten Yaşar Kemal’e, Yunus Emre’den Karacaoğlan’a dünyanın yakından tanıdığı önemli isimlerden oluşan heykeller, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Türkiye’nin ilk Açık Hava Heykel Müzesi’nde yükseliyor.

05.03.2017 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başta eşeğe ters binen meşhur Nasreddin Hoca olmak üzere, Mustafa Kemal Atatürk'ten Yaşar Kemal'e, Yunus Emre'den Karacaoğlan'a dünyanın yakından tanıdığı önemli isimlerden oluşan heykeller, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk Açık Hava Heykel Müzesi'nde yükseliyor.

Tarihi tekrar canlandırmak ve ilçeyi tanıtmak amacıyla 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Sivrihisar Belediyesinin destekleriyle başlanan Türkiye'nin ilk Açık Hava Heykel Müzesi, Sivrihisar'a gelecek olan ziyaretçilerini bekliyor. İlçenin yalçın kayalıklarına yaslanan Ermeni Surp Yerrortutyun Kilisesi'nin yanında Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 4 yıl önce başlanan çalışmalar sonrasında ilçeye gelen ziyaretçiler 100 civarında heykel ile karşılaşıyor. Kilise bahçesinin yanı sıra dağın yamaçlarına da yapılan heykeller arasında Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Şerife Bacı, Kırkpınar'ın unutulmaz ağalarından Hüseyin Şahin, ünlü yazar Yaşar Kemal, Alaaddin Keykubad, ağ çeken balıkçılar, demirci ustası gibi devasa eserler bulunuyor.

"Heykeltıraşımızı ölümsüzleştirmek ve adını daima yaşatabilmek amacıyla eserlerini bir araya getiriyoruz"

Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapımına devam edilen müze hakkında açıklamalarda bulunan Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, ilçenin değerlerinin ve kültürünün her şeyde önde olduğunu belirtti. İlçede çok önemli isimlerin yetiştiğine dikkat çeken Yüzügüllü, "Bu isimlerden birisi de Türkiye'ye mal olmuş heykeltıraş Metin Yurdanur'dur. Türkiye'de çoğu il ve ilçede, yurt dışında heykelleri var. Biz de heykeltıraşımızı ölümsüzleştirmek ve adını daima yaşatabilmek amacıyla yıllarca Türkiye genelinde yapmış olduğu tüm eserlerini toplayıp bir araya getirerek 'Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi' diye bir müze oluşturuyoruz. Tabii ki Metin Yurdanur'un Türkiye genelinde yaptığı 200'ün üzerinde eser var. Bunları restore ettiğimiz konağın etrafına toplayarak orada müzenin ufak heykellerini sergileyeceğiz. O bölgede atölyesini de oluşturduk. O müzenin içerisinde de kafeterya var. Hepsi bir ambiyans içinde Sivrihisar Dağı'nın eteklerinde kurulacak bir müze" dedi.

"Dağın ve heykellerin heybeti büyüleyici bir ortam oluşturuyor"

Metin Yurdanur'un yaptığı her eserden birer tane de ilçeye koymak istediğini dile getiren Başkan Yüzügüllü, "Müze, zaten geniş bir alanda da kuruluyor. Atatürk heykelleri, Aşık Baba, Bektaşi Dervişi Gülbaba, ağ çeken balıkçılar, göç eden anne, baba ve çocuk heykeli, Türk büyüklerinin heykelleri, aşçılar, at heykelleri var. Değer verilmiş tarihle alakalı bütün figürlerin ve önemli isimlerin heykelleri var. Sanatçımız çok geniş düşünen ve tarihe önem veren biri olduğu için tüm değerlerden figürler çıkarmış. Şu an her şeyden önce dağın vermiş olduğu bir heybet var. Bu heybetin eteklerinde de heykellerin heybetleri var. İkisi bir araya gelince zaten büyüleyici bir ortam oluşuyor. Vatandaş eskiye gidiyor, yeniyi görüyor. Henüz tamamlanmamış müzemize ziyarete gelenler oldukça etkileniyor ve çok güzel tepkiler alıyoruz" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Açık Hava Heykel Müzesi Sivrihisar'da Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement