Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Kiriş: "Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz" "Kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz.

16.10.2014 13:02

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, " Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz. Yine kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz. Son yıllarda alabalıkları da solungaçlarına bir işaret koyarak izlemeye aldık" dedi.

KuzeyDoğa Derneği öncülüğünde, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı (BTC) Şirketi finansörlüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteği ve Kafkas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı"ına katılan Kiriş, dünyanın sanayileşme sürecinde çok büyük tahribatlara maruz kaldığını söyledi.

Türkiye'nin doğa koruma alanında imzalanan uluslararası antlaşmalara taraf olduğunu belirten Kiriş, mevzuatla korumasını yapamadıkları Akdeniz Foku ve kaplumbağalarını Bern Sözleşmesi çerçevesinde koruduklarını dile getirerek, "Mevzuatta boşluğumuz yok, hepsine tarafız" ifadesini kullandı.

Kiriş, 1950'li yıllardan sonra ülkenin de sanayileşme ve hızlı kentleşme sürecine girdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu durum yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Ne oluyor, hayvanlarda yaralanmalar çoğalıyor. Dolayısıyla rehabilitasyon ihtiyacı otomatikman kendini gösteriyor. Biz yaban hayatını koruyabilmek için 81 yaban hayatı gelişme sahası ilan ettik. Bunları planlı yönetiyoruz. Nesli tehlikede olan veya tehlikeye maruz kalabilecek türler için üretim istasyonları kuruyoruz. Orada ürettiğimiz bireyleri tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bunları uydu vericili tasmalarla izlemeye alıyoruz. Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz. Yine kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz. Son yıllarda alabalıkları da solungaçlarına bir işaret koyarak izlemeye aldık."

"Yaban hayvanları açısından çok zengin bir altyapıya sahibiz"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban da çalıştayla bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, bunun devam etmesinini istediklerini söyledi.

Türkiye'de yaban hayatı rehabilitasyonunun gündemde bir konu olduğunu ifade eden Çoban, "Bu konuda yapılan birçok çalışma ve insanların emeği var. Bunların hepsinin bir arada olması için iletişim halinde olmamız gerekiyor. Ülkemiz çok büyük. Yaban hayvanları açısından çok zengin bir altyapıya sahibiz ama gördüğümüz ve duyduğumuz haberlerde bazen bölgemizdeki bu konudaki uzmanların doğru şekilde yönlendirilmediklerini de görüyoruz" diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi adına konuşan Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ise kurumsal anlamda ciddi bir mesafe kaydettiklerini vurguladı. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement