Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov Özbekistan'da - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov Özbekistan'da

TAŞKENT (AA) – Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov resmi ziyaret ile geldiği Özbekistan'da Devlet Başkanı İslam Kerimov ile ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan dahil bölgesel meseleleri konuştu.

08.10.2015 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov resmi ziyaret ile geldiği Özbekistan'da Devlet Başkanı İslam Kerimov ile ikili ilişkilerin yanı sıra Afganistan dahil bölgesel meseleleri konuştu.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak bildiri imzaladı.

Liderler ayrıca iki ülke arasında ulaşım, gümrük, bilim-teknik, sağlık ve spor, turizm  ve demiryolları alanlarındada işbirliği anlaşmaları ile sınır geçiş noktalarına ilişkin yeni bir protokol ve Özbekistan'ın ürettiği binek araçlar ve tarım makinelerinin Türkmenistan'a satışını öngören sözleşme imzalandı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kerimov, iki ülkenin bölgedeki su kaynaklarını verimli ve uluslararası ilkelere uygun kullanma konusunda mutabık kaldığını söyledi.

Kerimov, Afganistan'da tansiyonun giderek yükselmesinin tedirginlik yarattığını belirterek, Türkmenistan ve Özbekistan'ın komşu Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Berdimuhammedov da, bu görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel meselelerin de ele alındığını kaydetti. Görüşmede bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ayrıca önem verdiklerini ifade eden Berdimuhammedov, bu çerçevede hem ikili düzeyde hem de uluslararası kuruluşlar bünyesinde ortak hareket edilmesi konusunda uzlaştıklarını belirtti.

Berdimuhammedov, Afganistan'daki sorunun, bu ülkedeki tüm tarafların dahil olacağı diyalog sürecinde barışçıl yollarla çözülmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Berdimuhamemdov, görüşmelerde ayrıca yıllık kapasitesi 25 milyar metreküp olan ve Türkmenistan'dan başlayarak Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan üzerinden Çin'e uzanan doğalgaz boru hattını ele aldıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov Özbekistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement