Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü ile İşbirliği Başladı - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü ile İşbirliği Başladı

Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü ile İşbirliği Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü arasında işbirliği çalışmaları başladı.

03.04.2014 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü arasında işbirliği çalışmaları başladı.

Türkmenistan'da el yazması eserler 1895 yılından itibaren koruma altına alınmaya başlandı. Türkmenistan Milli Kütüphanesi'nin temelini oluşturan Zakaspiy Vilayet Cemiyeti Kütüphanesi'nde toplanmasına başlanan eserler, zaman içerisinde şahsi kütüphanelerden temin edilen el yazma eserlerin de kütüphaneye kazandırılmasıyla birlikte Doğu Elyazmaları Bölümü açıldı. Sonrasında ise tüm el yazma eserler Milli El Yazmalar Enstitüsü'nde toplandı. 1994 yılında kurulan enstitüde yaklaşık 10 bin Arap harfli el yazması ve 2 bin Arap harfli nadir matbu kitap bulunuyor. Bunlardan 801 eserin Türkçe olduğu belirtilerek, eserlerin tanıtımının yapıldığı bir katalog hazırlanmış olup Türkmen dilinde basıldı. Gerçekleştirilecek işbirliği kapsamında ilk olarak Türkmen halkının alim şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290. yılı münasebetiyle 2014 yılında yapılacak kutlama ve etkinliklere hediye olarak büyük şairin şiirlerinin derlendiği nadir kitaplardan olan Mollanepes'in el yazma nüshasının tıpkıbasımının yapılması planlandı. Söz konusu eserin Türkmen uzmanlar ile birlikte basıma hazırlanması, ayrıca Milli Elyazmaları Enstitüsü uzmanlarının eğitimi, kitapların muhafazası, dijitalleştirilmesi ve kataloglanması konularında işbirliği imkanlarını görüşmek ve programlamak amacıyla Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, TİKA tarafından Türkmenistan'da görevlendirildi. Bu kapsamda TİKA Aşkabat Koordinatörü Ali Muslu, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Annagurban Aşirov ve Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede enstitü hakkında bilgi veren Aşirov, Mahtumkulu'nun şiirlerinin 15 dile tercüme edildiğini, Türk ve Türkmen dillerinde ayrı ayrı cilt halinde hediyelik kitap olarak bastırıldığını dile getirdi. Aşirov, 2014 yılının "Mahtumkulu Yılı" olarak ilan edilmesinden sonra Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde konferansların tertip edileceğini söyledi. Aşirov, Türkmenistan'da da Mahtumkulu Yılı kutlamaları kapsamında 14-15 Mayıs 2014 tarihleri arasında 50 ülkeden bilim insanlarının katılımıyla uluslararası bir konferansın yapılacağını ifade etti.

Görüşmede Mahtumkulu'nun seçme şiirlerinin yer aldığı, Arap harfleri ile Türkmence yazılmış orijinal el yazmalardan olan Mollanepes'in istinsah ettiği el yazma nüshasının tıpkıbasımının yapılması hususunda görüş birliğine varıldı.

Görüşme sonrasında Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Şahin, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü'nün restorasyon, kataloglama ile cilt atölye bölümlerini ziyaret ederek, uzmanlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı ve tecrübe paylaşımında bulundu. Ziyaretin ikinci gününde enstitüdeki incelemelerine devam eden Şahin, Mollanepes'in söz konusu el yazmasının dijitale aktarılmasına da danışmanlık yaptı.

Enstitünün ihtiyaç duyduğu alanlarda 2014 yılı içerisinde TİKA'nın eğitim ve ekipman desteğinde bulunması da öngörülüyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü ile İşbirliği Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement