Türkmenistan ve Özbekistan Liderleri Taşkent'te Görüştü - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan ve Özbekistan Liderleri Taşkent'te Görüştü

Türkmenistan ve Özbekistan Liderleri Taşkent\'te Görüştü

Bölgesel güvenlik ve istikrar konularının ele alındığı görüşmede, uluslararası koalisyon güçlerinin gelecek yıl Afganistan'dan çekilmesinin ardından bölgede meydana gelebilecek durumla ilgili fi...

25.11.2013 14:42

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, uluslararası koalisyon güçlerinin gelecek yıl Afganistan'dan çekilmesinin ardından bölgede meydana gelebilecek durumla ilgili fikir alış verişinde bulundu.

Resmi ziyaret için Özbekistan'a gelen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, Taşkent'te Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile baş başa görüştü, iki lider genişletilmiş heyetlerarası toplantılara başkanlık etti.

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu, güncel ve bölgesel konular ele alındı. Bölgesel güvenlik ve istikrar meselelerinin detaylı olarak ele alındığı bu görüşmede, Afganistan'daki durum ve uluslararası koalisyon güçlerinin gelecek sene Afganistan'dan geri çekilmesinin ardından bölgede meydana gelebilecek durumla ilgili konularda fikir alış verişinde bulunuldu.

Görüşmeler sırasında  Özbekistan ve Türkmenistan arasında, 2014-2016 yıllarına yönelik kültürel alanda işbirliği programı, kimya sanayi, acil durumlar, borsa, iki ülke devlet haber ajansları arasında işbirliği, vergi ve döviz kaçakçılığıyla mücadelede alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Görüşmelerin ardından yapılan basın toplantısında konuşan İslam Kerimov, Berdimuhammedov'un ziyaretinin ülke siyasi hayatındaki önemli bir olay olduğunu, bu ziyaretin iki ülke arasında gelişmekte olan işbirliğinin bir devamı niteliği taşıdığını belirtti.

Görüşme sırasında, komşu Afganistan'daki durum ve uluslararası koalisyon güçlerinin 2014 yılında bu ülkeden geri çekilmesinin ardından bölgede meydana gelebilecek durumla ilgili görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Kerimov, uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan'dan geri çekilmesinin ardından bölgede çeşitli tehditlerin de artabileceğini söyledi.

Kerimov, her iki ülkenin de Orta Asya'daki sınır aşan ırmaklarda oluşan su-enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ortak görüşleri paylaştığını ifade etti.

Türkmenistan'ın "tarafsızlık" politikası ve diğer ülkelerin işlerine karışmama siyasetini tam olarak desteklediğini dile getiren Kerimov, Türkmenistan'ın politikasının, hem bu ülkenin uluslararası arenadaki nüfuzunun artmasına, hem de bölgedeki güvenlik ve istikrarın pekişmesine hizmet ettiğini dile getirdi.

Türkmenistan'ın, Afganistan'daki uluslararası koalisyon güçlerinin çekilmesinin ardından bölgede meydana gelebilecek durumun çözümü için iyi bir görüşme alanı oluşturabileceğini ifade eden Kerimov, tarafsızlık politikası güden Türkmenistan'ın bu çerçevede iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Berdimuhammedov: "Bölgesel konularda görüşlerimiz ortak"

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da Taşkent'teki temaslarının yapıcı, güvenilir ve samimi bir ortamda geçtiğini, iki ülkenin de bu ilişkileri daha da geliştirme ve derinleştirme konusunda ortak görüşlere sahip olduğunu söyledi.

Berdimuhammedov, görüşmelerde bölgedeki barış ve istikrarın korunması ve pekiştirilmesi, taraflar arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerin hem ikili, hem de çoklu ortamda daha da geliştirilmesi meselelerini ele aldıklarını kaydederek, bu görüşmelerde terör, örgütlü suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve Afganistan'daki durumla ilgili detaylı görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.

Her iki ülkenin de güncel ve bölgesel konulardaki görüşlerinin çok benzer olduğunu teyit ettiklerini kaydeden Berdimuhammedov, Afganistan'daki sorunun barış ve diplomatik yollarla çözülmesi, bölgenin enerji kaynaklarının güvenilir yollarla uluslararası piyasaya çıkarılması ve uluslararası ulaşım koridorları konusunda da benzer fikirlere sahip olduklarını belirtti.

Türkmenistan için Özbekistan'ın, ilişkilerini stratejik perspektifte geliştiren önemli bir ortak olduğunu ifade eden Berdimuhammedov, iki ülke arasındaki işbirliğinin karşılıklı saygı, güven ve iyi komşuluk temellerine dayalı geliştiğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmenistan ve Özbekistan Liderleri Taşkent'te Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement