TÜRKSAT Ürünlerini Washington'da Tanıttı - Son Dakika
Dünya

TÜRKSAT Ürünlerini Washington'da Tanıttı

Türkiye'nin tek uydu operatörü TÜRKSAT, Washington'da katıldığı Satellite 2016 Fuarında ürünlerini tanıttı.

09.03.2016 10:56  Güncelleme: 11:04

Türkiye'nin tek uydu operatörü TÜRKSAT, Washington'da katıldığı Satellite 2016 Fuarı'na ürünlerini tanıttı.

Türkiye'nin kablo TV ve tek uydu operatörü olan TÜRKSAT ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen Satellite 2016 Fuarı'na katıldı. TÜRKSAT'ın ürünlerini görücüye çıkardığı ve 10 Mart'a kadar devam edecek fuarda 350'den fazla uluslararası şirket yer aldı. Alanlarında isimlerini duyuran şirketlerin ürünlerini tanıttığı fuar ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi gördü. Fuara katılan TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül, TÜRKSAT'ın 4 adet haberleşme uydusu olduğunu kaydederek, "2A'nın ömrü tamamlandı. Onu önümüzdeki aylarda ya da bu sene içerisinde orbit dışarısına çıkaracağız, yani 3 tane uydumuz var. Uydu sayımızı 2019'a kadar 2 katına çıkaracağız. 6A Türkiye'de yapılıyor. Ayrıca 5A ve 5B bu sene içerisinde başlayacağız. Bu şekilde 2019'a kadar uydu sayımız 6'ya çıkacak. Bizim hedefimiz, amacımız 2023'e kadar uydu sayımızı 10'a çıkarmak" dedi. "6A tamamen Türkiye'de yapılıyor, 5A-5B ise Türkiye'de yapılmayacak fakat Türk firmaları işin içinde olacak" diyen Gül Inmarsat ile anlaşma imzalandığını amaçlarının bütün dünyada hizmet vermek olduğunu bildirdi.

TÜRKSAT Uydu İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Gülgönül, fuarda kendi ürünlerini tanıttıklarını, yeni müşteriler kazandıklarını ve uydu ile ilgili yeni teknolojileri görme fırsatı bulduklarını dile getirdi. TÜRKSAT'ın yapımına yeni uydusu 6A ile ilgili olarak, "TÜRKSAT 6A Türkiye için bir dönüm noktası. İlk defa bir AR-Ge projesine Türkiye 550 milyon bütçe ayırdı, bu bir rekordur. Proje TÜRKSAT'ın önderliğinde gidiyor, uydunun bütün teknik özelliklerini biz belirledik. Ayrıca bu projeyi Türkiye'deki şirketler gerçekleştirecek, bunların da TAI, TÜRKSAT, ASELSAN ve CTECH 4 firma uydu yapımını üstlenmiş durumda. Uydunun ön tasarım aşaması bitti" açıklamasını yaptı. Projenin 2019 yılı içinde tamamlanacağını ve uzaya fırlatılacağını söyledi.

TÜRKSAT ile anlaşma imzalayan Inmarsat temsilcisi ise fuara katılmış olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, TÜRKSAT ile yapılan anlaşmanın son derece faydalı olduğunu ifade etti.

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Lokman Kuzu, 6A projesinin 2014 Aralık ayında imzalandığını ifade ederek, "İlk 1 yıl içinde ön tasarımı bitirdik, kritik tasarıma başladık. Proje gayet güzel gidiyor. Bundan sonraki süreçte daha detaylı çözümler yapıp, parçaları birleştirip entegrasyona geçeceğiz. TÜRKSAT 6A'nın hangi fırlatıcılarla fırlatılması için bu fuarda bulunuyoruz, onlarla görüşmeler yapıyoruz" dedi. Kuzu, bu tür fuarlarda Türk firmalarını görmenin gurur verici olduğunu dile getirerek, açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Bütün ülkelerden bu tür teknolojiye sahip firmalar olduğu için de Türkiye'nin de 'Ben bu işte varım' demesi güzel bir şey. Hem tanıtım açısından hem de geldiğimiz teknolojik seviye açısından olumlu buluyoruz"

Aselsan Yönetim Kuru üyesi Sedat Nazlıbilek, Aselsan'ın uzay konusunda 20 yıldan fazla süredir çalışma yapan, üretim yapan ve yurt içi ve yurt dışına satan bir mühendislik firması olduğunu belirterek, "Uzay konusunda öncelikli olarak haberleşme konuları ve terminalleri olmak üzere diğer uydu sistemleri, ihbar ve ikaz gibi uydu sistemlerini tasarlayıp özellikle TSK'ya sunan bir firma. Burada gördüğünüz anten tamamıyla bizim mühendislerimizin milli teknoloji ile yapmış olduğu gemi terminali. Bu sistem dünyadaki diğer eş değerleriyle aynı seviyede, hatta üstünlükleri olan sistem. Tamamıyla milli ve TSK'nın gemilerinde kullanılacak olan sistem" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin milli bir uydu gerçekleştirme kararı aldığını bildiren Nazlıbilek, bu çerçevede milli firmalara iş paylaşımı çerçevesinde projeyi verdiğini Aselsan'ın ise bu projede en kritik alt yapıları yapan bir firma olduğunu, uydunun gerçek anlamdaki kalbi denilen sistemlerin Aselsan tarafından üretildiğini söyledi.

Öte yandan, fuara katılan TAI Uzay Sistemleri Grup Başkanı Sinan Şenol ise 2016 yılının başlarından itibaren havacılık alanında özgün projelerin gerçekleştirildiğini kaydederek, "TÜRKSAT 6A ile Türkiye'nin ilk milli uydusunu yapacağız. Göktürk I de şu an yabancı ortak olan bir proje. Bu projede biz endi mühendislik katkımızı sağlıyoruz. En önemli kısımlarından bir tanesi Türkiye'de bir uydu entegrasyon ve test merkezi oluştu. bundan sonraki uydularımızı sadece geliştirmekle kalmayacağız, bütünüyle her şeyi yapacağımız bir Avrupa'da sayılı olabilecek alt yapıya sahip olduk" dedi. - WASHINGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya TÜRKSAT Ürünlerini Washington'da Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement