Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması

"Rusya'nın, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara tepki olarak bu ülkelerden ithal ettiği tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması ve Türkiye'ye heyet göndermesi bu alanlarda ihracatımızı artırmak için fırsat oluşturmuştur"

16.08.2014 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbranim Yetkin, Rusya'nın, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara tepki olarak bu ülkelerden ithal ettiği tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması ve Türkiye'ye heyet göndermesinin ihracatı artırmak için Türkiye'ye fırsat sunduğunu belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, cari açığın, özellikle Orta Doğu pazarlarına yapılan ihracatta tıkanma belirtileri ortaya çıktıktan sonra büyümeye başladığını ifade etti.

Türkiye'nin haziran ayı cari işlemler açığının, beklentilerin üzerinde 4 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Yetkin, şunları kaydetti:

"Tam da bu dönemde, Rusya'nın, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara tepki olarak bu ülkelerden ithal ettiği tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması ve Türkiye'ye heyet göndermesi bu alanlarda ihracatımızı artırmak için fırsat oluşturmuştur."

Rusya'nın ambargo kararından önce süt ürünlerini ağırlıklı olarak Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya başta olmak üzere AB ülkelerinden ithal ettiğini hatırlatan Yetkin, AB'den boşalan pazara Türkiye'nin davet edilmesinin Avrupa ülkeleri nezdinde rahatsızlıklar yaratabileceğini ve buna direnmek gerektiğini belirtti.

Irak'taki son gelişmelerin yol açtığı olumsuz durumun, Rusya'ya beyaz et ihracatını artırmanın önemini ortaya koyduğunu ifade eden Yetkin, ancak bu durumda AB ülkelerine yapılan ihracatın önüne bazı engeller çıkarılabileceği uyarısında bulundu.

Yetkin, yaş meyve ve sebze ihracatında ilk sırada yer alan Rusya'ya yönelik ihracat artışının Irak'taki olumsuz gelişmelerin yol açtığı zararı kapatabileceğine işaret etti.

Ülkede tüketimi yetersiz bazı ürünlerin ihraç edilmesinin gıda fiyatlarını artırabileceğini ifade eden Yetkin, "Bunun enflasyonun yanı sıra ekonominin makro dengeleri üzerinde de olumsuz etkileri olabilir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement