Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kış yağışlarının önemine işaret ederek, şubata kadar yağışların iyi olmaması durumunda hububatta önemli verim kayıplarının yaşanabileceğini bildirdi.

30.12.2015 10:37

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kış yağışlarının önemine işaret ederek, şubata kadar yağışların iyi olmaması durumunda hububatta önemli verim kayıplarının yaşanabileceğini bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, yeni tarım yılının başladığı 2015 yılı ekim ayı başı ile kasım ayı sonu birikimli yağışların genel olarak normalden az olduğunu, birikimli yağış ortalamasının normalin yüzde 4,6 altında kaldığını ifade etti.

Ekimden itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimlerinin tamamlandığının altını çizen Bayraktar, 2 aylık dönemde gerçekleşen birikimli yağışlarda normale ve geçen yıl yağışlarına göre Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde azalma görüldüğünü, Marmara'da normal düzeyde, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise artış olduğunu kaydetti.

Bayraktar, aralıkta da beklenen yağışların olmamasıyla bu yıl kış kuraklığının kendini gösterdiğine dikkati çekerek, hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu'da ve yağışların azaldığı diğer bölgelerde hububatta gelişmenin yavaşladığını belirtti.

Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle özellikle geç ekim yapılan bazı alanlarda çıkışların olmadığı, bu nedenle tohumlarda çürüme riski bulunduğunu ifade eden Bayraktar, çıkış yapan bazı alanlarda çıkışların zayıf kaldığı, bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kurumaların başladığını bildirdi.

"Çiftçi endişe ediyor"

Bayraktar, 2015-2016 yılı tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmanın zor olduğunu ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre bu günlerde iklim şartlarının belirsizlik gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hafif de olsa bazı illerimizde başlayan kar yağışı çiftçiyi umutlandırdı. Bugün ile 2 Ocak tarihleri arasında Akdeniz ve Ege kıyıları dışında ülke genelinde beklenen şiddetli don riskinin hububata ve kışlık sebzelere zarar vermesinden çiftçimiz endişe etmektedir. İç Anadolu, Marmara'nın kuzey ve doğusuyla Karadeniz kıyılarında başlayan hafif yağışın yeterli olması için kasım ve aralık aylarının açığını kurtaracak seviyeleri bulması gerekiyor. Şubata kadar kış yağışların iyi olması önemlidir. Bu olmazsa özellikle hububatta önemli verim kayıpları yaşanabilir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement