Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali"

Safranbolu ilçesinde "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla düzenlenen "16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali", festival meşalesinin yakılmasıyla başladı.

09.10.2015 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Safranbolu ilçesinde "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla düzenlenen  "16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali", festival meşalesinin yakılmasıyla başladı.

Tarihi Muallimler Birliği'nde düzenlenen açılış törenine, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy, yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla davetliler katıldı.

Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Şahin, elindeki mikrofon parazit yapınca yetkililerden nedeniyle ilgili bilgi aldı.

Bir süre sonra yeniden mikrofon parazit yapması üzerine mikrofonun havadan görüntü almaya çalışan hava aracı "Drone" nedeniyle parazit yaptığını ifade eden Şahin,  "O küçük helikopter yine geldi. Rus uçakları da zaman zaman sınırları ihlal ediyor ya. Yalnız fazla gezmelerini tavsiye etmeyiz" diye konuştu.

Festivalin sadece belgesel filmlerin yarıştığı bir festival olmadığını vurgulayan Şahin, "Burası kültür ve sanatımızın nadide örneklerinin de ön plana çıkarıldığı bir festivaldir. Böyle bir festival en çok Safranbolu'ya yakışır. Safranbolu bir kültür ve tarih kentidir. Türkiye Cumhuriyetinden Osmanlı'ya, Osmanlı'dan Selçuklu'ya onlardan da öteye bizim kadim medeniyetimizin son halkasıdır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten çokça kültür eserlerini de devralmıştır" sözlerine yer verdi.

Safranbolu'da han, hamam, çeşme, yol ve konakların bulunduğunu, ecdada layık olmak, onların bıraktığı bu eserlere layık olmaktan geçtiğini aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Estetik duyguya sahip gençler yetiştirmeliyiz. Kültürlü gençler yetiştirmeliyiz. Onun için sanata ve kültüre çok önem vermeliyiz. Kültür ve sanat adamı kolay yetişmiyor. Hangi mesleği seçerlerse seçsinler, doktor, mühendis veya avukatta olabilirler ama mutlaka çocuklarınızın estetik duygularını geliştirecek, onları kültürel olarak geleceğe hazırlayacak vazifelerimizi ihmal etmemeliyiz.

Aksoy ise konuşmasında festivalin alt temasının "Mimaride ışık" olduğunu aktararak, "2015 yılı UNESCO tarafından 'ışık yılı' ilan edildi. Buradan hareketle bu yıl festivalde mimaride ışığı ele aldık. Meseleyi biraz kurcalayınca aslında Safranbolu'nun hemen hemen mimari yapısının tek özetinin ışık olduğunu gördük. Işığa dayalı ve duyarlı bir yapı ve şehir planı var" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından festival meşalesinin yakılması için protokol kürsüye davet edildi. Bu sırada kendiliğinden yanan ve tekrar söndürülen meşale, kürsüde bulunanlar arasında kısa süreli bir paniğe neden oldu.

Meşalenin yakılmasının ardından Tarihi Muallimler Birliği'nin açılışı yapıldı. Bu binanın içinde ise "Anadolu'da Yaşam" ve "Kültürlerin Dansı" fotoğraf sergileri açıldı, "Safranbolu'da Zaman ve Mekan" dia gösterisi yapıldı.

Festival, "En iyi restore edilen ev" plaket çakım töreniyle devam etti. "En iyi restore edilen ev" ödülüne layık görülen Safran Konak'a plaket çakımı, protokol üyeleri tarafından yapıldı. Tören'de konağa yansıtılarak yapılan ışık gösterisi, konukları büyüledi.

Festivalin ilk günü, Misak-ı Milli Meydanı'nda hazırlanan özel sahnede gösterilen "Aynalı Tüfek" isimli gala filminin izlenmesiyle son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement