Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası

Diyarbakır'da kayıp yakınları, Dağkapı Meydanı'ndan İçkale'ye kadar yürüyüp, oturma eylemi yaptı İHD Diyarbakır Şube Başkanı Bilici: "İnsanlığa karşı işlenen suçlar, zamanaşımına uğratılamaz"

22.05.2014 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası etkinlikleri kapsamında kayıp yakınları, Dağkapı Meydanı'ndan İçkale'ye kadar yürüyüp, oturma eylemi yaptı.

Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kayıp yakınları, hafta dolaysıyla İçkale'ye kadar yürüdü.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, açıklamasında, Mardin'in Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı 1993-1994 yıllarında 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili hakkında dava açılan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in beraat etmesini kınadı.

Bilici, Derik'te işlenen suçlarla ilgili mahkemenin Çorum'a taşınması kararında davanın böyle bir akıbete uğrayacağının habercisi olduğunu öne sürerek, "Buna rağmen biz kayıp yakınları, umutlarımızı yitirmek istemedik ancak olmadı. Çitil ve onun gibi kayıpların sorumluları, vicdanlarımıza mahkum olacaklardır" dedi.

İşlenen suçlar konusunda aralarında subayların da bulunduğu bazı kişilerin yargılandığı davalar açıldığını hatırlatan Bilici, şöyle konuştu:

"Zorla kaybetme, uluslararası mevzuatta insanlığa karşı işlenmiş suçlardan sayılmaktadır. Bu nedenle insanlığa karşı işlenen suçlar, zamanaşımına uğratılamaz. Ancak günümüz yargı sisteminde bu konuda 20 yıllık zamanaşamı kuralı uygulanması nedeniyle bu dönemde işlenen binlerce suç, zamanaşımına uğratılıyor. İnsan hakları savunucularının temel görevi, kayıplar sorunu her yıl gündeme getirmektir. Böylece kayıpların akıbetinin soruşturulması ve sorumlularının bulunarak yargı önüne çıkarılması sağlanacaktır. Kayıplar bulununcaya, faillerden hesap soruluncaya kadar mücadelemiz devam edecektir."

Bilici, TBMM ve hükümetin, kayıpların akıbetinin araştırılması ve faillerden hesap sormaya yönelik açık bir irade ortaya koyması gerektiğini belirterek, uluslararası sözleşme imzalanarak, Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonları tarzında yapıların kurulmasını talep etti.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan kayıp yakınları, olaysız dağıldı. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement