Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Bakın şu anda insanlığın karşısında dünya barışını, dünya huzurunu tehdit eden küresel bir terör meselesi var. Bakıyorsunuz herkes, sonuçları konuşuyor.

29.09.2014 13:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu anda insanlığın karşısında dünya barışını, dünya huzurunu tehdit eden küresel bir terör meselesi olduğunu ifade ederek, "Bakıyorsunuz herkes sonuçları konuşuyor. Sebeplerini konuşan yok" dedi.

Erdoğan, WOW İstanbul Hotel&Convention Center'da düzenlenen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada şu anda insanlığın karşısında, dünya barışını, huzurunu tehdit eden küresel bir terör meselesi olduğuna işaret etti.

Herkesin sonuçları konuştuğunu, sebeplerin anlatılmadığını dile getiren Erdoğan, "Herkes son 1-2 ayda ortaya çıkan manzarayı konuşuyor. Hiç kimse bu manzaranın nasıl oluştuğunu, buraya nasıl gelindiğini, bu gençlerin nasıl olup da böyle acımasızca cinayetler işleyebildiklerini etraflıca konuşmuyor. Burada bir noktanın altını özellikle çizmek durumundayım; Ortadoğu'da devam eden terör eylemlerini ve terör örgütlerini belli bir dine, özellik de İslam dinine izafe etmek gerçeği saptırmaktan başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ne islam'ın ne de yeryüzündeki bir başka semavi bir dinin böyle bir vahşeti, şiddeti, böyle insanlık dışı cinayetleri asla ve asla mazur ve meşru göstermediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bakın burada bir örnek vereceğim, IŞİD terör örgütüyle alakalı, şu anda dünya bir tedbir, bir koalisyonlar zinciri içerisinde toplantılar yapıyor, biraraya geliyorlar. IŞİD terör örgütü Ortadoğu'da böyle bir, kendine göre mücadeleyi verirken, benim ülkemde 32 yıldır devam eden bir PKK terör örgütü var, acaba bu dünyayı niye rahatsız etmiyordu? Acaba bu dünyayı niye ilgilendirmiyordu? Bu sadece benim ülkemde değildi. Bunun uzantılarına baktığınız zaman Avrupa'nın 'benim' diyen ülkeleri içerisinde bu terör örgütünün uzantıları var. Bütün parasal kaynaklar oralardan, silahlar oralardan geliyor. Acaba bu Avrupalı dostlar bu terör örgütüne karşı niçin hiç rahatsız olmadılar? Niçin onlara karşı en ufak bir mücadeleyi gündeme getirmediler? Çünkü o terör örgütünün önünde İslam diye bir kelime yoktu, onların İslam'la bir alakası yoktu. Demek dert başka."

IŞİD'in İslam'la alakası olmadığını, çünkü İslam dinin terörü asla tecviz etmediğini, yol vermediğini aktaran Erdoğan, "Çünkü bizim dinimiz İslam bir barış dinidir, kelime anlamı itibarıyla da barışın ta kendisidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir semavi dinin de barışı tehdit eden böyle bir teröre müsaade etmediğini, dinlerin asli olan temel kaynaklarında bunu görmediklerini ifade ederek, bu teröristlerin bir din adına cinayet işlediklerini söyleyerek aslında kendilerini kandırmaya, tatmin etmeye, içlerindeki sorunları bastırmaya çalıştığını, aynı şekilde bu örgütlere İslami terör örgütü yaftası yapıştıranların da çok açık ve bilinçli şekilde gerçeği perdelediklerini kaydetti.

"Bataklık kurumadığı sürece sinek her zaman olacaktır"

Türkiye'nin bugünlerde önündeki en önemli meselenin batıdan gelerek bu örgütlere katılan gençler olduğunu, BM Güvenlik Konseyi'nde Avrupalı devlet ve hükümet başkanlarıyla bu konuyu konuştuklarını anlatan Erdoğan, "Bütün Avrupalı devlet, hükümet başkanları hatta dünya şunları söyledi; Fransa Devlet Başkanı, 'Benim ülkemden 1000 kişi bu örgüte katıldı' diyor. İngiltere, '600 kişi benim ülkemden katıldı' diyor. Almanya bir o kadar. Avusturalya'dan buraya katılanlar var. Bütün bunlar ortada" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada ciddi bir koalisyon olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların hepsi ben inanıyorum ki Müslüman değil. Bunların aralarında da uyuşturucu bağımlıları, şiddete eğilimi olanlar da var. Aralarında macera arayan, içindeki boşluğu doldurmaya çalışanlar da var. Niçin cinayet işledikleri, bunlar için zerre kadar önemli değil. Yeter ki kan aksın, katliam olsun. Sadece sinekleri görmek sorunun küçük bir parçasını görmektir. Asıl görmeniz gereken bataklığın ta kendisidir. Bataklık kurumadığı sürece sinek her zaman olacaktır. Terörü de şiddeti de madde bağımlığını da üreten bataklık, insanlığı tehdit eden hırstır, sınırsız kazanma duygusudur ve tatminsizliktir. 2008 yılında dünyanın en büyük küresel krizlerinden biri başladığında da biz bu uyarıyı yaptık. Türkiye G-20'nin üyesi ve 2015 yılında da G20'nin dönem başkalığını üstlenecek. G-20 platformlarında her zaman buna dikkat çektik. Birileri sınırsız kazanıp sınırsız harcarken, birilerinin açlıkla karşı karşıya olması sürdürülebilir bir durum değildir."

Türkiye'nin uluslararası yardım sıralamasında üçüncü sırada yer aldığını anlatan Erdoğan, "Türkiye nerede biliyor musunuz? Amerika bir, İngiltere iki, Türkiye üç. Türkiye böyle bir noktada. Çünkü birileri refah içinde, güven içinde, huzur içinde yaşarken başka bölgelerin her gün açlıkla, şiddetle çatışma ve ölümle karşılaşması dünyamız ve insanlık için sürdürülebilir bir durum değildir. Biz, bu açlıkla yaşayanların olduğu bir dünyada imkanlarımız neyse bunu seferber etmek durumundayız ve seferber ettik, ediyoruz, edeceğiz" ifadelerini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement