Ümraniye'deki Trafik Kazası Davası - Son Dakika
Güncel

Ümraniye'deki Trafik Kazası Davası

TEM Otoyolu Ümraniye mevkisinde, kontrolden çıkan bir otomobilin Karayolları Genel Müdürlüğünün karla mücadele ekiplerine çarpması sonucu 3 işçinin ölümüne ilişkin, otomobil sürücüsü Servet Bozkurt'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

26.04.2016 14:06

TEM Otoyolu Ümraniye mevkisinde, kontrolden çıkan bir otomobilin Karayolları Genel Müdürlüğünün karla mücadele ekiplerine çarpması sonucu 3 işçinin ölümüne ilişkin, otomobil sürücüsü Servet Bozkurt'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 22.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Servet Bozkurt ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, ölen işçilerin aile yakınları da hazır bulundu.

Duruşmada, kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Bozkurt, "Yaklaşık 4 aydır özel bir şirkette şoför olarak çalışıyordum. Olay günü şirkete araçta kar lastiğinin olmadığını ve bu halde müşteriye gidemeyeceğimi söyledim. Ancak onlar bana gitmek zorunda olduğumu söyleyince ben de gittim. Sol şeritte ilerlerken rengini ve plakasını görmediğim bir otobüs beni sıkıştırdı. Orta şeride geçmeye çalışırken aracım kaymaya başladı. O anda işçileri gördüm. İşçilere vurmamak için kar küreme aracının bıçak kısmına çarptım" dedi.

Çarpmanın şiddetiyle kullandığı otomobilin sol şeride savrulduğunu anlatan sanık Bozkurt, "O gün yılbaşı olması nedeniyle alkollüydüm. Araçtan kendi imkanlarımla çıktım. İşçilerin yanına gittim. Orada bana tepki gösterdikleri için durumlarına bakamadım. Sonra ambulansa haber verdim. Kazanın meydana geldiği yolda, kar küreme çalışması yapıldığına dair uyarıcı bir levha ya da ışıklandırma yoktu" diye konuştu.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen İrfan Yoğurtçu da, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünde şef olarak görev yaptığını belirterek, ölen işçilerin personelleri olduğunu, kaza haberine üzerine de olay yerine gittiğini anlattı.

Bu sırada Mahkeme Heyeti Başkanı Bekir Kınık, Yoğurtçu'ya Karayolları olarak işçilere iş güvenliği konusunda eğitim verip vermediklerini sordu.

Yoğurtçu da, kurum olarak tüm işçilere bu eğitimi verdiklerini, ölen işçilerin de iş güvenliğiyle ilgili tüm eğitimleri aldığını ifade ederek, "Ben olay yerine gittiğimde araçlar emniyet şeridinde nizami şekilde park halindeydi. Herhangi bir güvenlik zafiyetine sebebiyet verecek bir durum görmedim. İşçilerin hepsine reflektif özelliği olan kıyafetler verilmiştir. Ama kaza anında üzerlerinde olup olmadığını bilmiyorum. Yol otoban olduğu için aydınlatılmış bir yoldur. Ayrıca araçların arka kısmında aydınlatıcı tepe lambası olduğu gibi, aydınlatıcı özelliği olan reflektörler de bulunmaktadır" dedi.

Tanık Berad Ertuğrul Karaman da, olayda hayatını kaybeden Selahattin Karaman'ın oğlu olduğunu ifade ederek, "Olay günü kazanın olduğu yerdeydim. Araç içinde uyuyordum. O sırada kaza olmuş. Babamın arkadaşı beni uyandırdı. Babamı çağırmamı söyledi. Ben araçtan indiğimde etrafta cesetler vardı ama babamın yerde yatanlardan biri olduğunu bilmiyordum. Daha sonra babamın yerde yatanlardan biri olduğunu anladım. Kazayı görmedim. Araçlar nizami bir şekilde emniyet şeridinde bekliyordu" şeklinde konuştu.

"Sanık olası kastla hareket etmiştir"

Kazada ölen Selahattin Karaman'ın ailesinin avukatı Adem Sağır da, sanığın beyanları kabul etmediklerini kaydederek, "Sanık 1.71 promil alkollüdür. Bu dava her ne kadar bilinçli taksirle açılmışsa da, sanığın olası kastla hareket ettiğini düşünüyoruz. Sanığın cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını talep ediyoruz" dedi.

Sanık Bozkurt'un avukatı Serkan Dağdeviren de, "Kazanın sadece alkolden meydana gelip gelmediği belli değildir. Bunun araştırılması gerekir. İddianamede alkol ve hız kaza nedeni olarak gösterilmiştir. Tam kusur müvekkilimizde gösteriliyor ancak kusurun tespit edilmesi gerekir. Kusur durumu değişebilir. Herkese alkollü diye yüzde yüz kusurlu yaftasının yapıştırılmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın kusur durumunun tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığına gönderilmesine karar verdi. Sanık Bozkurt'un tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Olayı geçmişi

TEM Otoyolu'ndan Kavacık yönüne seyreden Servet Bozkurt'un kullandığı 34 TA 2103 plakalı otomobil, Ümraniye mevkisinde kontrolden çıkarak, yol kenarında bekleyen Karayolları'nın karla mücadele ekiplerine çarpmıştı.

Kazada, araçların dışında oldukları belirtilen Karayolları çalışanları Selahattin Karaman, Abdullah Ceylan ve Alican Gürkan hayatını kaybetmiş, otomobil sürücüsü yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sürücü Servet Bozkurt'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ümraniye'deki Trafik Kazası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement