Üsküdar'da "Surre Alayı" - Son Dakika
Güncel

Üsküdar'da "Surre Alayı"

Üsküdar\'da "Surre Alayı"

Hacı adayları, Üsküdar Meydanı'ndan, 8 deve, 3 at, yeniçeriler, hafızlar ve mehteran takımından oluşan 120 kişilik "Surre Alayı" ile Harem'e kadar götürülerek buradan kutsal topraklara uğurlandı Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen: "Bugün bu topraklarda yaklaşık 500 sene devam eden bir geleneğin hatırasını canlandırıyoruz.

05.09.2014 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacı adayları, Üsküdar Meydanı'ndan, 8 deve, 3 at, yeniçeriler, hafızlar ve mehteran takımından oluşan 120 kişilik "Surre Alayı" ile Harem'e kadar götürülerek buradan kutsal topraklara uğurlandı.

"Surre Alayı" öncesi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve İlçe Kaymakamı Mustafa Güler tarafından belediye önünde Surre yolculuğunu resmeden "Surre-i Humayün ve Hac" konulu sergi açıldı.

Açılışın ardından Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisi'nde cuma namazı kılındı. Cuma namazı sonrası Türkmen ve Güler, Üsküdar Meydanı'ndaki 3. Ahmet Çeşmesi'nden akıtılan bal şerbeti ve meydanda kurulan büfelerden vatandaşlara etli pilav ve ayran ikram etti.

Mehter takımının gösterisi ve Kuran tilavetinin ardından konuşma yapan Türkmen, "Bugün bu topraklarda yaklaşık 500 sene devam eden bir geleneğin hatırasını canlandırıyoruz. Surre'yi, Üsküdar'dan Haremeyn'e uzanan kutsal yolculuğu hatırlıyor, tarihi hac yolculuklarımızı anıyoruz" dedi.

Türkmen, Üsküdar Meydanı'nın binlerce yılın hatırasını barındırdığını dile getirerek, "Milyonlarca insanın ayak izini taşıyor. Bu cami Mimar Sinan'ın eseri, Mihrimah Sultan'ın hayrı, Kanuni Sultan Süleyman'ın hatırasıdır. Kurnalarından bal şerbetini içtiğimiz bu çeşme asırların şahididir. Kız Kulesi, kadim zamanların esintisi, sevdaların hikayesidir, Marmaray asrın projesidir. Neresine bakarsak bakalım, hangi sokağına girersek girelim, Üsküdar bize muhteşem bir geçmişin hatırasını yaşatıyor" ifadelerini kullandı.

Üsküdar'a son yıllarda çok büyük yatırımlar yapıldığını kaydeden Türkmen, şunları söyledi:

"İşte Marmaray, hemen yanı başımızda. Yapılanları anlatmak için başka söze gerek var mı? Biz sadece bugünün insanı değiliz. Geçmişin sahibiyiz. Geleceğin sorumlusuyuz. Onun için 'Yeni Türkiye' diyoruz. Onun için '2023' dedik, '2071' diyoruz. Biz bin yıl önce Çağrı, Tuğrul beylerin, Alparslan Gazilerin 500 yıl önce Fatihlerin, Yavuzların, Kanuni Sultan Süleymanların, Mimar Sinanların, Ebusuud Efendilerin, 90 yıl önce Mustafa Kemallerin, Mehmet Akiflerin gerçekleştirdiği rüyayı biliyoruz. Bunun farkındayız ve bunun sorumluluğunu hissederek idrak ediyoruz. Onun için 2023 diyoruz. 2071'i hedef olarak önümüze koyuyoruz."

Türkmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kültürel belediyecilik" hedefine işaret ederek, Üsküdar'ın bunun en güzel örneklerinin verileceği yerler olacağını belirtti ve "Surre Üsküdar'dan Haremeyn'e Kutsal Yolculuk" programının da kültürel belediyecilik anlayışıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Hilmi Türkmen, "Surre Alayı"na ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Surre, bu topraklardan Haremeyn bölgesine, Mekke'ye, Medine'ye kıymetli hediyelerdir. Peygamberimize hürmetin ifadesi ve uygulamalı örneğidir. Üsküdar, Kabe toprağıdır. Asırlardır halkımız bunu böyle kabul etmiştir. Çünkü Üsküdar, Avrupa'dan hareket edenler için, Harameyn'in Asya'da bitişik olduğu ilk kara parçasıdır. Bundan dolayıdır ki milletimizin zihin ve gönül dünyasında Haremeyn ile Harem arasında kuvvetli bir bağ kurulmuştur. Hac için yola çıkan yolcu Üsküdar'a ayak bastığında Kabe toprağına ayak bastığını kabul etmiş. Surre'nin ilk ana durağı Üsküdar'dı. Saraydan padişahın katıldığı görkemli törenlerle uğurlanan Surre-i Hümayun aynı gün Üsküdar'a geçerdi. Hacı adaylarının kervana katılımı buradan olurdu. İnsanlar kafileye, Haremeyn'e gidecek hediyelerini burada emanet ederdi. Hac mevsiminde yenisiyle değiştirilen Kabe örtüsü ve diğer hediyeler de yine Üsküdar'da karşılanıyor ve boğazın öbür tarafına buradan uğurlanıyordu. Yaklaşık 450 yıl boyunca her yıl Üsküdar ve Üsküdarlılar bu muhteşem tarihi sahneyi yaşadılar."

Konuşmanın ardından hacı adayları, Üsküdar Meydanı'ndan, 8 deve, 3 at, yeniçeriler, hafızlar ve mehter takımından oluşan 120 kişilik Surre Alayı ile Harem'e kadar götürülerek buradan kutsal topraklara uğurlandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Üsküdar'da 'Surre Alayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement