Van'daki Esrarengiz Taş Yığınları, Yatır Çıktı - Son Dakika
Güncel

Van'daki Esrarengiz Taş Yığınları, Yatır Çıktı

Van\'daki Esrarengiz Taş Yığınları, Yatır Çıktı

Van'ın Çaldıran ilçesinde 'esrarengiz keşif' denilen taş yığınlarının, yörede herkes tarafından bilinen ve adakta bulunulan yatır olduğu ortaya çıktı.

11.03.2016 17:22  Güncelleme: 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Çaldıran ilçesinde yeni bulunduğu ve Orta Çağ'dan kalan 'tarihi kale' olduğu ileri sürülen ve 'esrarengiz keşif' denilen taş yığınlarının, yörede herkes tarafından bilinen ve adakta bulunulan yatır olduğu ortaya çıktı.

ADAK YERİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Van'a 150 kilometre uzaklıkta İran sınırında bulunan Yücelen Mahallesi Çilli Mezrası'nda, 2700 rakımlı tepedeki taş yığınlarının, gerçekte yatır olduğuna inanılan ve yöre halkının adak yeri olduğu ortaya çıktı.



HER DİLEK TUTAN BİR TAŞ KOYUYOR

DHA muhabirinin görüştüğü yöre sakinleri, bu bölgenin herkes tarafından bilindiğini anlattı. Burada Hazal adında bir kadın şehidin mezarının bulunduğuna inanıldığını belirten yöre sakinleri, adakta bulunulup dilek tutulduğunu, her dilek tutanın da bir taş koymasıyla yığınların oluştuğunu anlattı.



KUTSAL OLDUĞUNA İNANILIYOR

Taş yığınlarının bulunduğu Çilli Mezrası'nda çobanlık yapan Fehmi Baykan, bölgenin kutsal olduğuna inanıldığı için adakta bulunulduğunu, her dilek tutanın bir taş koymasıyla bu yığınların oluştuğunu anlattı. Fehmi Baykan, şunları söyledi:

"BU GEÇMİŞTEN GELEN BİR GELENEK"

"Bizim dedelerimiz de bize buranın kutsal olduğunu ve Hazal isminde bir şehidin burada yattığını anlatırdı. Bu bölgede üst üste konulan taşlar var. Bunların bir kısmı 1976'da yaşanan Çaldıran depreminde yıkılmış. Daha sonra köylüler yıkılanların yerine yenilerini koymuş. Şimdi de her gelen burada dilek tutup üst üste taş bırakıyor. Bu görüntü de öylece oluşuyor. Bu geçmişten gelen bir gelenek. Ama kimse bu işin ne zaman başladığını bilmiyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van'daki Esrarengiz Taş Yığınları, Yatır Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • fatih: Kürt aklı beyinsiz bunlar 1 30 Yanıtla
  • AyNur: ALLAH akıl fikir versin...Ne istersen ALLAH,dan işte, ,taş yığınından degil 8 5 Yanıtla
  • DiNiMiZi DOGRU BiLMIYENLER KONUSMASIN: YUNUS SURESi:62 ci ayette evliyalardan bahsediyor,,kuran bilmiyenler,dinimizi dürüst ögrenmiyenler,vahhabi ve isidciler,,ateistler hic konusmasin,,ermiler evliyalar vardir,,ashabi kiramin tamami ermistir ve evliyadir,,hepsinin ayri ayri kerametleri mevcuttur,,onlar kuranda övülmüs kimselerdir,,hem Allah,hemde peygamberimiz ashabi övmüslerdir,,onlarin hayatlarini inkar edenler dinden cikarlar. 7 5 Yanıtla
    ehli sunnet: Senin kabirperest sofi oldugun belli bence sen yunus suresi 62 ayeti bi daha oku senin mekkeli musriklerden hicbir farkin yok hemen tevbe et birak seyhleri evliyalarida allaha dön... 4 12
  • 1461: Yarın bu gün mevzi niyetine kullanırlar bunlar..Allah ordumuzu askerimizi korusun.. 3 9 Yanıtla
  • Aytekin: Bi arada bunlarin canavari vardi ilginc insanlsr camiye gidin camiye tastan medet ummayin 4 5 Yanıtla
  • ...: Yobazca... 2 6 Yanıtla
  • Gamze10: Güzelce abdest alsak iki rekat namaz kılsak Ne istiyorsak allahtan istesek güzel olmazmı Allahı bırakıp yatıgdan bi şey istersek allah kızar bize Biz sadece allaha kulluk için yaratıldık haksızmıyım yanlışsam beni düzeltin lütfen 8 0 Yanıtla
  • el kazim: tastan medet uman aptallar 5 1 Yanıtla
  • selef-i salihin: TEVHİD??? TEVHİD??? TEVHİD??? 5 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement