Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları - Son Dakika
Güncel

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları

Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, değerli tarihçi Vangelis Kechriotis adına Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları adıyla 2015 Sonbahar sezonunda kaldığı yerden devam ediyor.

10.11.2015 08:20

VANGELIS KECHRIOTIS PERŞEMBE KONUŞMALARI

"TARİHİN SESİ: MÜZİK KÜLTÜRÜNE YAKLAŞIMLAR" DİZİSİ

12 Kasım 2015 Perşembe, 19:00

Tarih Vakfı'nın artık bir klasik haline gelen Perşembe Konuşmaları, 2015 yılında kaybettiğimiz, bu dizinin yaratıcısı olan Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, değerli tarihçi Vangelis Kechriotis adına Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları adıyla 2015 Sonbahar sezonunda kaldığı yerden devam ediyor.

Bu sezonun, "Tarihin Sesi: Müzik Kültürüne Yaklaşımlar" başlıklı konuşma dizisinde, müzik konusu ele alınıyor. Müzik tarihinden çeşitli konulara dair farklı disiplinlerden araştırmacıların yaklaşımlarını içeren bu dizide, birbirinden farklı müzik kültürlerine odaklanılıyor. Müziğin tarihle ilişkisi başta olmak üzere, sosyal bilimlerin pek çok dalıyla kurduğu ilişkinin yeniden gözden geçirildiği konuşmalarda, yaşadığımız coğrafyanın tarihinde müzik kültürlerinin yeri inceleniyor. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geniş bir zaman aralığında ele alınan konular, aynı zamanda çeşitli müzik icralarının çalınması ve/veya izletilmesiyle destekleniyor.

Ottoman Art Music in the 19th Century:

Manuscript Sources, Their Edition and Their Meaning for Contemporary Music Performance And Music Research

Konuşmacı: Ralf Martin Jäger

On dokuzuncu yüzyıl başlarından itibaren repertuarının en azından bir kısmının giderek artan bir biçimde yazıya aktarılmış olması, Osmanlı sanat müziğinin ilginç bir özelliğidir. Bunun için başlangıçta kullanılan "Hamparsum notası"nın yanı sıra, 1850'lerden itibaren yoğun olarak Batı nota yazısı da kullanılmıştır. Bu yazmalardan şimdiye kadar tespit edilmiş olanların eleştirel basımı, Ekim 2015 tarihinde başlayan ve Türkiye ile Almanya'dan toplam on araştırmacının yürüttüğü disiplinlerarası proje "Corpus Musicae Ottomanicae (CMO)" kapsamında ilk defa sistematik olarak gerçekleştirilecektir. Bu sunumda, söz konusu kaynaklar ve içerdikleri müzik, 19. yüzyıl'da Osmanlı İmparatorluğu'ndaki tarihsel ve müzikal gelişmeler bağlamında ele alınacaktır. Böylece 1840'tan itibaren repertuarda gözlemlenen değişimin yanı sıra, 1880'lerde ortaya çıkan müziğe yönelik tarihsel yaklaşımın ilginç gelişimi de ortaya konacaktır. Sunumda son olarak, bu bağlamda tarihsel müzik yazmalarının çağdaş müzik pratiği ve araştırmaları bakımından anlamı tartışılacaktır.

Tarih: 12 Kasım 2015, Perşembe

Saat: 19.00

Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No:10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

Ralf Martin Jäger kimdir?

1963'te Lengerich'te (Westfalen) doğdu. Münster'de müzikoloji, İngiliz edebiyatı ve eğitim bilimleri alanlarında öğrenim gördü. Çalışmalarını 2011'den beri Münster Üniversitesi Müzikoloji Bölümü'nde sürdürmekte ve 2015 yılında başlayan "Corpus Musicae Ottomanicae (CMO). Şark Musikisi Yazmalarının Eleştirmeli Yayımı" konulu projeyi yürütmektedir. Üniversite dışında Müzik Araştırma Derneği (GfM) ve International Council for Traditional Music (ICTM)'in çeşitli birimlerinde görev alan Jäger, 2005 yılında Kuzey Ren- Vestfalya Bilimler Akademisi ve Hollanda Kraliyet Bilim ve Sanat Akademisi tarafından ortak olarak verilen "Hendrik Casimir - Karl Ziegler-Araştırma Ödülü"ne layık görülmüştür.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement