Vekile Artık Dokunulacak! - Son Dakika
Güncel

Vekile Artık Dokunulacak!

Vekile Artık Dokunulacak!

Birkaç aydan beri Türkiye'nin gündemini meşgul eden yasama dokunulmazlığıyla ilgili meclisteki oylama sona erdi.

22.05.2016 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vekil Ayhan: "Böyle bir keyfiyet, böyle bir siyasi karar çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir değişikliktir. Dolayısıyla bizim siyaset yapmamıza, parti çalışmalarımıza yönelik bir uygulama söz konusu olmuştur. Türkiye'de muhalefetin sesini kısmak, ortada bir muhalefet bırakmamak istiyorlar."

Baro Başkanı Delebe: "Özellikle HDP milletvekillerinin böyle yargıya teslim edilmesi amacına dönük olarak gerçekleştirilen bu oylama toplumda ciddi anlamda infial uyandıracaktır. Çünkü siyaset kanalları tıkandığı zaman maalesef çatışmalar ve şiddet ciddi şekilde artar vaziyette olacaktır."

Birkaç aydan beri Türkiye'nin gündemini meşgul eden yasama dokunulmazlığıyla ilgili meclisteki oylama sona erdi. 376 evet oyu ile Anayasa'da öngörülen değişiklik Parlamento'dan geçmiş oldu. Yaşanan bu süreci Gazete İpekyol'a değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, yapılan işlemin tamamen Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi ve muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini söyledi. Kararı değerlendiren bir başka isim olan Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe ise siyaset kanallarının tıkanmasının çatışma ve şiddet ortamına zemin hazırlayacağını kaydetti.

AYHAN: HALKIN İRADESİNE DARBE VURULMUŞTUR

Yapılan değişikliğinin tamamen Anayasa'nın rafa kaldırılması ve hukuksuzluk olarak nitelendiren HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, "Böyle bir keyfiyet, böyle bir siyasi karar çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir değişikliktir. Dolayısıyla bizim siyaset yapmamıza, parti çalışmalarımıza yönelik bir uygulama söz konusu olmuştur." dedi.

Ayhan, "Türkiye'de muhalefetin sesini kısmak, ortada bir muhalefet bırakmamak istiyorlar. Yapılan işlemler tamamen Anayasa'ya aykırı, yürürlükte olan 1982 Anayasa'sının bile çok gerisinde olan bir uygulamadır. Anayasa'da geçici bir madde adı altında böyle bir düzenleme iktidar partisi, MHP, CHP desteğiyle gerçekleştiriliyor. Zaten CHP'nin kendisi de bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu defalarca söyledi. Biz de bunu dile getirdik. Buna rağmen 3 partinin desteğiyle böyle bir hukuksuzluk meclisten geçti. Bu halkın iradesine vurulmuş bir darbedir, halkın iradesini hiçe saymaktır. Biz hiçbir zaman yargıdan kaçmadık ve kaçmak gibi bir tutum içerisinde olmadık. Objektif bir şekilde ortada işlenmiş bir fiil, bir suç varsa yargılamadan asla geri durmadık ve durmayacağız. Bu yapılanlar yargılamadan ziyade siyaseten bizi susturmaktır. Bizi tamamen siyasetin dışına itmektir. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da inandığımız değerler çerçevesinde, halkımıza vermiş olduğumuz sözün gereği olarak mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Nerede olursak olalım bu mücadelemiz devam edecek" dedi.

'BAĞIMSIZ YARGI DA KALMAMIŞTIR'

"Türkiye'de demokrasinin, eşitliğin, adaletin tesis edilmesi için elimizden ne geliyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" diyen Ayhan, "1994 yılını hatırlarsak, o yıl yaşanan olaylar ülke için büyük bir hukuksuzluk, büyük bir darbeydi. Ülke iradesine, halkın iradesine yapılmış bir darbeydi. Halkın seçtiği milletvekilleri, meclise giren polislerce gözaltına alınmıştı. Şu anda bir nevi geçici Anayasa maddesi uygulamasıyla da meclise darbe vurulmuştur. Bundan sonra süreç nasıl olur çok da bilmiyorum. Zaten Türkiye'de bağımsız yargı da kalmamıştır. Yargının bağımsız olmadığını, yargıya güven olmadığını sadece biz söylemiyoruz, herkes söylüyor. Geçenlerde Yargıtay Başkanı'nın da bu konuda bir açıklaması vardı. Özellikle Türkiye'de yargıya olan güven yüzde 30 civarındadır. Dolayısıyla yargı nasıl hareket eder, hükümet bu çerçevede yargıyı nasıl yönlendirir, süreç gösterecektir" ifadelerini kullandı.

DELEBE: DOKUNULMAZLIK PARLAMENTER İÇİN GETİRİLEN BİR GÜVENCEDİR

"Özellikle HDP milletvekillerine dönük olarak gerçekleştirilen bu sürecin, HDP'lilerin yargıya teslim edilmesi süreci ile sonlanmış olduğunu kaydeden Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, önümüzdeki günlerin ciddi gelişmeler gebe olduğunu söyledi. Delebe, "Anayasa'nın 83. Maddesi yasama dokunulmazlığı hususunu güvence altına almaktadır. Gerçekten de TBMM'de olan bir parlamenterin meclisteki çalışmalarından, mecliste kullanmış olduğu oydan ve ifade ettiği düşüncelerinden dolayı yargılanmaması ilkesine atfeden yasama dokunulmazlığı böylece kimi milletvekilleri için kaldırılmış oldu. Fakat burada kamuoyunun dikkatinin özellikle şu noktaya çekilmesinde büyük fayda var; yasama dokunulmazlığı bütün parlamenterler için getirilen bir güvencedir. Anayasa'nın 10. Maddesine göre yasalar karşısında herkes eşit olduğuna göre yasama dokunulmazlığının da mutlak surette bütün parlamenterler bakımından eşit statüde olması gerekiyor. Fakat özellikle HDP milletvekillerinin böyle yargıya teslim edilmesi amacına dönük olarak gerçekleştirilen bu oylama toplumda ciddi anlamda infial uyandıracaktır. Çünkü siyaset kanalları tıkandığı zaman maalesef çatışmalar ve şiddet ciddi şekilde artar vaziyette olacaktır. Bu bakımdan referandum aralığının da ötesinde 376 oyla yasama dokunulmazlıklarının ortadan kaldırılması Türkiye demokrasisi açısından çok ciddi tamiri güç yaralar meydana getirmiştir" dedi.

CHP'NİN TAVRI

"Bana göre burada özellikle CHP'nin tavrının da eleştirilmesi gerekiyor" diyen Delebe, "Çünkü CHP Genel Başkanı canlı yayında yapmış olduğu bir açıklamada Anayasa'ya aykırı olduğunu bile bile yasa değişikliğine evet oyu kullanacağını belirten bir beyanat vermiştir. Fakat sonrasında da bazı milletvekilleri, bu Anayasa değişikliğine red yönünde oy kullanacaklarına dair beyanlarda bulunmuşlardır. Genel ilke itibariyle CHP'nin demokrasi açısından red oyu kullanacaklarına dair beklentiler söz konusuydu ama bugün ortaya çıkan tablo hiç de bunu göstermiyor. Maalesef CHP milletvekilleri de MHP ve Ak Parti milletvekilleriyle birlikte demokrasi adına sınıfta kalmıştır. Çünkü HDP'nin hedef alındığı Anayasa değişikliğinde özellikle düşünce özgürlüğü noktasında HDP milletvekillerinin ciddi manada, ciddi sayıda fezlekelerinin bulunduğu görülmektedir. Bu bakımdan Anayasa'da meydana getirilen bu değişikliğin hem Türkiye toplumunda, hem insan hakları örgütlerinde ve özellikle Avrupa'da ciddi anlamda tepkiyle karşılanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'SÜRECİ KAYGIYLA TAKİP EDİYORUZ'

Milletvekillerinin, parlamentoda sarf etmiş oldukları sözlerden dolayı, ifade ettikleri düşüncelerden dolayı yargılanmamaları gerektiğini dile getiren Delebe, "Eğer böyle bir kürsü dokunulmazlığı ortadan kaldırılacaksa bu bütün parlamenterler için hatta bütün Bakanlar için geçerli olmalıdır. Bilindiği üzere daha önce 4 Bakan, karıştıkları kimi olaylardan dolayı hükümetten istifa etmek zorunda kaldılar, fakat onlarla ilgili yapılan oylamada Yüce Divan yolu açılmadı ve onlar bir şekilde yasal anlamda aklandılar. Kamuoyu vicdanında belki aklanma olmadı ama yasal anlamda 4 Bakan aklanmış oldu. Bunun ilerisinde şu anda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının ortadan kaldırılması çok ciddi manada Türkiye demokrasisi açısından sakıncalar yaratmıştır. Bundan sonraki süreçte ne olur? Elbette biz de süreci yakından takip edeceğiz, ancak Parlamento'daki milletvekillerinin beşte birinin üyeliği düşmesi halinde yeniden bir seçime gidilebileceği söz konusu. Bu bakımdan zannedersem siyasal iktidarın bu anlamda bazı beklentileri de olabilir. Dolayısıyla önümüzdeki süreç ciddi anlamda bazı gelişmelere gebedir. Biz de süreci yakından ve kaygıyla takip edeceğiz" dedi. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Vekile Artık Dokunulacak! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement