"Vira Bismillah" Öncesi Lüfer ve Palamutta "Bereket" Sinyalleri - Son Dakika
Yerel

"Vira Bismillah" Öncesi Lüfer ve Palamutta "Bereket" Sinyalleri

"Vira Bismillah" Öncesi Lüfer ve Palamutta "Bereket" Sinyalleri

Denizlerde ve iç sularda av yasağının sona ereceği 1 Eylül'ü sabırsızlıkla bekleyen Çanakkale ve Balıkesirli balıkçılar, "bereketli sezon" sinyalleri alıyor Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Uysal: "Piyasada lüfer, palamut olacak mı, olmayacak mı beklentisi var ama göstergeler çok iyi, inşallah olacak" "Karadeniz'deki balıkçı arkadaşlarımızdan gelen bilgiye göre lüfer ve palamut akımı şu anda bizim bulunduğumuz Marmara yönüne doğru geliyor. Özellikle lüferin bol olacağı yönünde bulgular var" Altınoluk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ataç: "Çanakkale Boğazı'ndaki bazı teknelerin çalışanları, bol palamut olduğu haberini iletti. Bu, Karadeniz'den balık akımı başladığını gösteriyor. Bu yıl balıkta bolluk bekliyoruz. Tatilcilere son 15 günlerinde bol ve ucuz balık yedirmek istiyoruz"

27.08.2013 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - ZAFER AKPINAR - Marmara Denizi'nin güneyi ile Ege Denizi'nin kuzeyinde, yaz aylarında tekne, ekipman, yakıt, personel ve diğer eksiklerini gideren balıkçılar, av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek denize açılıp sezonun ilk mahsulünü toplamak için gün sayıyor. Balıkçılar, lüfer ve palamutta bereketli bir sezon geçireceklerinin sinyallerini alıyor.

Çanakkale kıyıları ve Edremit Körfezi'nde balıkçılar, durgun bir dönemin ardından denize ağlarını bırakacakları, motor gürültüsünün "Vira Bismillah" seslerine karışacağı gün için hazırlıklarını tamamladı.

Tekneleri ve ağlarını onarak geçirdikleri yaz döneminin sonunda, yasağın bitimine birkaç gün kala son hazırlıklarla ilgilenen balıkçılar, sezonun bereketli olmasını dileyerek 1 Eylül sabahına doğru ağlarını suya bırakacak. Balıkçılar, günün sonuna doğru sezonun ilk mahsülünü toplayacak.

-Denizde "harman dönemi"

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla balıkların üreme dönemi göz önüne alınarak 15 Nisan'da başlatılan su ürünleri av yasağının sona ermesine sayılı günler kaldığını, balıkçıların da denize çıkmak için hazır olduğunu söyledi.

Kendi tabirleriyle "harman" döneminin başlayacağını belirten Uysal, bu sezon lüfer ve palamutta bolluk beklendiğini, göstergelerin ise olumlu göründüğünü anlattı.

Geçen sezon piyasada palamut bolluğu yaşandığını hatırlatan Uysal, şöyle devam etti:

"Bizim 'harman' olarak adlandırdığımız, eylül ve kasım ayları arasında lüfer ve palamut sezonu başlıyor. Bununla birlikte gırgır avcılığı da serbest bırakılmış oluyor. Geçtiğimiz sezon çok güzel palamut oldu. Lüfer de nispeten diğer yıllara göre fena değildi. Karadeniz'de olmadı ama Marmara'da da hamsi bol oldu. Yaz döneminde küçük tekneler ve dalyanlarda avcılık çok kötü değil. Bu yıl aşırı sıcaklarla ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle balık tüketimi biraz azaldı."

"Özellikle lüferin bol olacağı yönünde bulgular var"

Trol avcılığı yasağının 15 Temmuz'da açık uluslararası sularda sona erdiğini anımsatan Uysal, çevrelerinde ciddi sayıda trol teknesinin çalıştırıldığını dile getirerek, 1 Eylül'de gırgırlar ve diğer balıkçı tekneleri denize çıkmaya başlayınca avcılığın hareketleneceğini vurguladı.

Av sezonu yaklaşınca balıkçılar ve tüketiciler arasında ayrı bir heyecan yaşandığını anlatan Uysal, şöyle konuştu:

"Şu anda piyasada lüfer, palamut olacak mı, olmayacak mı beklentisi var ama göstergeler çok iyi, inşallah olacak. Karadeniz'deki balıkçı arkadaşlarımızdan gelen bilgiye göre lüfer ve palamut akımı şu anda bizim bulunduğumuz Marmara yönüne doğru geliyor. Özellikle lüferin bol olacağı yönünde bulgular var. Göç, bugünlerde artık iyice başlar, balık İstanbul Boğazı'nı ve Marmara Denizi'ne geçerek Çanakkale Boğazı'na doğru gelecektir. Tüketicilerimiz de kaliteli balığı hem bütçelerine hem de sağlıklarına uygun olarak tezgahta bulabilecektir. Karadeniz'de şu anda lüfer gözüküyor. Lüfer buradan vakti zamanı gelince göç etmek zorunda. Çünkü lüfer belli bir sıcaklıkta bulunmak zorunda. Zamanı gelince Marmara'ya doğru göç edecek. Görüntüler şu anda çok iyi."

"Bu yıl balıkta bolluk bekliyoruz"

Balıkesir Altınoluk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç ise üyelerinin, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinden açılıp Çanakkale Boğazı'nda avlanacağını anlattı.

Küçük tekne ve gırgırların, 1 Eylül için hazırlandığını dile getiren Ataç, şunları kaydetti:

"Edremit Körfezi'nde gırgırların yanı sıra yaklaşık 150 küçük tekne var. Çanakkale Boğazı'ndaki bazı teknelerin çalışanları, bol palamut olduğu haberini iletti. Bu, Karadeniz'den balık akımı başladığını gösteriyor. Balıkların gelmesini bekliyoruz ancak yine de Çanakkale Boğazı'nda karşılamaya gideceğiz. Önümüzdeki üç aylık süreci, Babakale, Bozcaada ve Çanakkale Boğazı'nda balığı karşılayarak, Karadeniz'den gelecek lüfer, palamut ve toriği avlayarak geçireceğiz. Bu yıl balıkta bolluk bekliyoruz. Tatilcilere son 15 günlerinde bol ve ucuz balık yedirmek istiyoruz. Bölgemizde turizm halen hareketli ve turistler de 1 Eylül'ü, yasağın kalkmasını bekliyor. İlk balıkları tatilciler yiyecek."

Yapay resiflerin, balık çeşitliliğini artırdığı belirten Ataç, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi uzmanlarının bu konuda araştırmalar yaptığını aktardı.

Bazı resif bölgelerinde bol tür ve miktarda balık bulunduğuna işaret eden Ataç, "1-2 yıl içinde resifler sayesinde balık sayısı ve türleri daha da artacak. Bunun sinyallerini bugünden alıyoruz. Resiflerin, oluşumunu tamamlaması ve doğal hale gelmesi gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sonsuz teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Vira Bismillah' Öncesi Lüfer ve Palamutta 'Bereket' Sinyalleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı Kadınlarımızı Güçlendiriyor Programı Gerçekleştirildi
    09 Mar MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı Kadınlarımızı Güçlendiriyor Programı Gerçekleştirildi

    Milliyetçi Hareket Partisi Yıldırım İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yıldırım'ın Gücü Kadınlarımız' programı, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve diğer birçok ismin katılımıyla gerçekleşti. Programda, MHP'li kadınların güçlü ve millete bağlı olduğu vurgulandı.

  • AK Parti İl Başkanı: 31 Mart Seçimi Yeni Bir Başlangıç Olacak
    09 Mar AK Parti İl Başkanı: 31 Mart Seçimi Yeni Bir Başlangıç Olacak

    Denizli'de AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '31 Mart seçimleri benim için bir final' konuşması üzerine açıklama yaptı. Başkan Güngör, 'Bu son değil yeni bir başlangıç olacaktır. Türkiye Yüzyılı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yerel seçimlerle de başarılara imza atarak yoluna devam edecektir' dedi.

  • Konya'da 31 Mart seçimlerinde 6 binden fazla muhtar adayı yarışacak
    09 Mar Konya'da 31 Mart seçimlerinde 6 binden fazla muhtar adayı yarışacak

    Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip şehri Konya'da bin 154 mahallede 6 binden fazla muhtar adayı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde yarışacak. Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Hamdi Demir, muhtar adaylığına ilginin artmasının sebebinin Cumhurbaşkanı'nın muhtarlık kurumuna verdiği önem olduğunu belirtti.

  • Anadolu Üniversitesi'nde Uluslararası Maliye Kongresi Başladı
    09 Mar Anadolu Üniversitesi'nde Uluslararası Maliye Kongresi Başladı

    Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Uluslararası Anadolu Maliye Kongresi' Anadolu Üniversitesi İİBF Prof. Dr. İhsan Erkul Konferans Salonunda başladı. Kongreye, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı. Kongre, maliye alanındaki güncel konuların tartışılacağı bir platform sağlamayı hedefliyor.

  • Yalova'da Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı İnşa Ediliyor
    09 Mar Yalova'da Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı İnşa Ediliyor

    Yalova'da üniversite yerleşkesinde inşa edilen Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı, afetler sonrası müdahaleye ilişkin tatbikatların yapılabileceği bir merkez olarak hizmete sunulacak. Yalova Üniversitesi, Yalova Valiliği ve AFAD işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, deprem, su altı kurtarma, yangın, trafik gibi konularda uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitim alanının tamamlanmasıyla birlikte ülkenin her yerinden insanlar burada eğitim alabilecek ve afet durumlarında daha etkin müdahale sağlanabilecek.

  • Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan: 'Milli Görüşçülük Modası Oluştu'
    09 Mar Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan: 'Milli Görüşçülük Modası Oluştu'

    Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan, yerel seçimlerde diğer parti adaylarının 'milli görüşçü' olarak kendilerini ifade ettiklerini belirterek, milli görüşün temsilcisinin Saadet Partisi olduğunu ve liderinin Necmettin Erbakan olduğunu söyledi.

  • Hazır Yemek Sektörü, Ramazan Ayında Büyüme Bekliyor
    09 Mar Hazır Yemek Sektörü, Ramazan Ayında Büyüme Bekliyor

    Hazır yemek sektörü, yerel seçim çalışmalarının etkisiyle ramazan ayında büyüme tahmin ediyor. Siyasi partilerin iftar programları ve benzeri etkinlikler nedeniyle sektörde hareketlilik bekleniyor. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ, ramazan ayında iftar saatlerinde artış olmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, sektörde üç farklı yemek servisi yapıldığını ve ramazan boyunca 80 milyar lira artış öngördüklerini söyledi. Bozdağ, tüketicilere de 'ramazan kondu' uyarısında bulunarak, belediyelerin denetim yapması ve endüstriyel yemek sektöründeki firmaları tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

  • Suriyeli Ustaya Göre Ut Yapımı Bir Sanattır
    09 Mar Suriyeli Ustaya Göre Ut Yapımı Bir Sanattır

    Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan arındırılan Bab ilçesinin tek ut yapım ustası ve sanatçısı olan Hassan Hamza, ut yapımının bir sanat olduğunu belirtti. Hamza, ut yapım ustasının aynı zamanda sanatçı olması gerektiğini söyledi.

  • Havza Voleybol Halk Turnuvası Sona Erdi
    09 Mar Havza Voleybol Halk Turnuvası Sona Erdi

    Samsun'un Havza ilçesinde düzenlenen 'Yurdum Spor Yapıyor Havza Voleybol Halk Turnuvası' sona erdi. Turnuvada final maçını Turtle Sports ile YG4 takımları oynadı. Turnuvayı birinci olarak tamamlayan Turtle Sports, YG4'ü 3-0 yenerek şampiyon oldu. Dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cafer Uzun ile Yasin Güvenç'in babası Mustafa Güvenç verdi. Turnuvanın amacı toplumsal birlikteliği ve spor yapmayı teşvik etmekti.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Ziyaretini Tamamladı
    09 Mar Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Ziyaretini Tamamladı

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının 7. toplantısı vesilesiyle gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaretini tamamladı. Washington'dan ayrılan Bakan Fidan'ın Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

  • Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, meclis üyelerine teşekkür plaketi verdi
    09 Mar Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, meclis üyelerine teşekkür plaketi verdi

    Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 2019-2024 döneminin dün gerçekleştirilen son meclis toplantısı öncesinde görev süresi sona eren meclis üyelerine teşekkür plaketi takdim etti.

  • Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala: Cumhur İttifakı dimdik ayakta
    09 Mar Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala: Cumhur İttifakı dimdik ayakta

    Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Cumhur İttifakının milletten başka paydaşı olmadığını belirterek, diğer partilerin kendi içinde döküldüğünü söyledi. Ala, Gürsu Belediye Başkan Adayı Mustafa Işık'ın proje lansman toplantısına katıldı ve Işık'ı desteklediklerini ifade etti. Işık ise Gürsu'da gerçekleştirecekleri projeleri anlattı ve Gürsu'nun gençlerin belediyesi olduğunu vurguladı.


Advertisement