WSJ: Gül'e Muhalefetten Sert Tepki - Son Dakika
Dünya

WSJ: Gül'e Muhalefetten Sert Tepki

WSJ: Gül\'e Muhalefetten Sert Tepki

Gül'ün HSYK düzenlemesine ilişkin yasayı onaylamasına muhalefet partilerince gösterilen sert tepki, Wall Street Journal gazetesine hemen yansıdı.

26.02.2014 17:44  Güncelleme: 19:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK düzenlemesine ilişkin yasayı onaylamasına muhalefet partilerince gösterilen sert tepki, Wall Street Journal gazetesinin internet sayfasına hemen yansıdı. Wall Street Journal'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Bir noter bile önüne gelen her evrağı kabul etmez" dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Vural ise, "Makam işgalidir" gibi sert eleştirilerde bulundu. Anayasa Komisyonu Üyesi BDP'li ise, "Kamuoyunun umut bağladığı bir makam kalmadı" düşünüyor.

"HSYK ADALET BAKANLIĞI'NA BAĞLANIYOR"

WSJ, muhalefetin Cumhurbaşkanı'nın tavrını eleştirip, kamuoyunun umut bağladığı bir kurum kalmadığını söyleyerek, kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirttiğini anlattığı haberinde "Mecliste yumruklu kavgalara da neden olan düzenleme HSYK'yı büyük ölçüde Adalet Bakanlığı'na bağlıyor" diye anlatıyor.

"ADETA DEKORATİF MAKAM"

Haberde The Wall Street Journal'ın sorularını e-posta ile yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Cumhurbaşkanı Gül daha önce hükümetin HSYK teklifindeki 12 maddenin 15 ayrı noktada Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etmişti. Bu aykırılıklar bugün de devam ediyor," dedi. Oran şunları söyledi.

"Cumhurbaşkanı bu aykırılıkları ortadan kaldırmak ve teklifin anayasaya uygun hale gelmesini sağlamak zorundayken, teklifi onaylayarak yasalaştırması kabul edilemez bir tutum. Bir noter bile önüne gelen her evrakı kabul etmez, hukuka aykırı evrakların yeniden düzenlenmesini talep ederken, Cumhurbaşkanı'nın bu kadarcık bile hassasiyet göstermemesi ve 'Nasılsa Anayasa Mahkemesi var, o bir aykırılık varsa ortadan kaldırır' diye düşünmesi Cumhurbaşkanlığı makamının etkisiz eleman olarak kabul edilmesine, adeta dekoratif bir makama indirgenmesine yol açar."

"ANAYASA'YA AYKIRI MADDELERİ ONAYLIYORSA BU HİÇBİR FONKSİYONU KALMADI"

MHP Başkan Yardımcısı Oktay Vural ise Wall Street Journal'a telefonda yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa'ya açıkça aykırı hükümler içeren yasanın onaylanmasını "bir hukuk ihlali" olarak niteledikten sonra şu görüşü dile getiriyor:
"Sayın Cumhurbaşkanı, 12 madde yer alan 15 hususun Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyor. Açıkça Anayasa'ya aykırı olan maddeleri onaylıyorsa bu hiçbir fonksiyonu olmadığını göstermektedir. Makam işgalidir. Cumhurbaşkanlığı, verilen yetkilerle Cumhurbaşkanlığı'dır. Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi'ne gidilmediği zaman bu kanunlara göz yumacağını göstermektedir. Yolsuzluk soruşturması kapsamında, (bu onayla) hukukun çalışmasına yardımcı olmamıştır."

"KAMUOYUNUN UMUT BAĞLADIĞI BİR MAKAM KALMADI"

The Wall Street Journal'a da konuşan BDP'nin Anayasa Komisyonu Üyesi Bengi Yıldız ise HSYK düzenlemesinin hukukun evrensel temellerine "aykırı" olduğunu savunarak, "AKP'nin sandalye çokluğu nedeniyle parlamentoda yasama, yürütme arasında bir aynılaşma var. Denetlemeden daha çok bir birleşme var. HSYK kanunu buna hizmet etti. Bakanlık belirleyici konuma getirildi. Yasama, siyasetin emrine girdi. Cumhurbaşkanı bunu dikkate almalıydı" sözlerini kullandı.

Bengi Yıldız, "Konumu itibariyle devletin kurumları arasındaki (dengeyi) gözetmesi gerekirdi. AKP'nin otoriterleşmesine 'Evet' dedi. Olaylar telafisi imkansız bir noktaya gidiyor. Bizi bekleyen kaos. Kamuoyunun umut bağladığı bir makam kalmadı" sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya WSJ: Gül'e Muhalefetten Sert Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement