YAPEX Yapı Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

YAPEX Yapı Fuarı Açıldı

YAPEX Yapı Fuarı Açıldı

11. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı, Antalya EXPO Center'da başladı.

13.11.2014 15:31  Güncelleme: 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

22. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı (YAPEX), açıldı.

Antalya Expo Center'daki fuarın açılışında konuşan Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, YAPEX'in 1993 yılından bu yana düzenlendiğini, son 3 yıl içerisinde de restorasyon, renovasyon ve kültür mirasını koruma fuarı olarak da anıldığını söyledi.

Türkiye'nin son 25-30 yılda restorasyon, renovasyon, estetik ve şehircilikte çok mesafe katettiğini anlatan Yılmaz, ancak 15-20 yıldan önceki kaybedilenleri yerine getirmek için bugünkünden daha yüksek bir tempoyla çalışmak gerektiğini kaydetti.

Samsun'da dört dönemdir belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Yılmaz, "Belediye başkanlığında bazı alanları ihmal ederek yaptığımız hatalar hep gözümün önüne geliyor. O hatalar şehirde ortaya çıkan siluetler ortaya çıktıktan sonra tokat atarcasına kendisini bize gösteriyor fakat iş işten geçmiş oluyor" dedi.

Yılmaz, bütün dikkatlerini kentsel rant üzerinde kendilerine gelen taleplerle mücadele etmekle geçirdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Önümüze bir yapı teklifi geldiğinde emsale, kat yüksekliğine, taban alanına falan bakarken başka bir gerçeği ıskalıyoruz. Bu binanın cephesi, kütlesi buraya geldiğinde buradaki kentsel dokuyla ilişkisi olan bir görüntü ortaya çıkacak mı çıkmayacak mı? Bu soruyu pek sormuyoruz. Samsun merkezde 230 bine yakın bağımsız bölüm var. Bu binaların yüzde 30'unun cephesi, görüntüsü, bir afete dayanıklılığı açısından tereddüt duyuyoruz. Cephe ve görüntüyle ilgili trajedi diz boyu. Şehirlerimizde mantolama ve izolasyonla ilgili yapılacak işlerde binaların cephelerini, kentin kimliği ile çelişmeyecek şekilde ele alabiliriz."

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de YAPEX'i ticari fuardan çok, bir bilgi alışverişi ve bilinç fuarı şekline dönüştürmeye çalıştıklarını vurguladı.

Turizmin, şehrin kimliği korunduğu, kollandığı oranda düzeyli ve ekonomik olduğunu ifade eden Sözen, Antalya'da da kültürel ve ekolojik değerlere öncelik vermek gerektiğini bildirdi.

Bir kent kültürle donanmadığı zaman kitle turizminin tutsağı olacağını belirten Sözen, "Kültür cebinizi sağlam tutun, para cebiniz delik olsa da telafisi mümkündür" ifadesini kullandı.

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Türkiye'de restorasyon ve korumacılık anlamında çok güzel işler yapıldığını, bunun en önemli örneklerinden birinin Safranbolu olduğunu söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç, yaklaşık 300 alt sektörü ile inşaat sektörünün istihdam ve üretimdeki payının büyük olduğunu kaydetti.

16 Kasım'a kadar açık olacak fuarda yaklaşık 200 firma, 20 belediye ve meslek örgütünün standı bulunuyor. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YAPEX Yapı Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement