Yarı Kapalı Meclis'te Ezidi Tartışması - Son Dakika
Güncel

Yarı Kapalı Meclis'te Ezidi Tartışması

Yarı Kapalı Meclis\'te Ezidi Tartışması

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı'nda BDP'liler ile AK Partili üyeler arasında Ezidi tartışması yaşandı.

14.08.2014 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beş dakikalık kısmın ardından basına kapalı devam eden iki gün önceki meclis oturumunda konuşulanlar dün tartışmalara sebep oldu. AK Parti'lilerin "Ezidilere yardım önergesini reddetmedik" savunmasına karşı DBP'liler "reddettiniz" suçlamasında bulundu. Üstelik meclis şiddete varan görüntülere sahne oldu. Bu tartışmaların yaşandığı esnada AK Parti ve DBP'li başkanlar yardım için Ezidilerin yanındaydı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin önceki gün beş dakika basına açık bölümünün ardından gizli devam eden oturumunda, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Başkan Vekili Emrullah Cin tarafından belediyenin Ezidilere yardım yapması talebinde bulunmak amacıyla önerge verildi. DBP'lilerin iddiasına göre önerge reddedildi. AK Parti'lilerin iddiasına göreyse gündeme alındı. Ertesi gün sıra gelince de ilgili komisyona ve daire başkanlığına havale edildi. İşte basına kapalı olan oturumda gerçekleşen bu olay dün tartışmaya sebep oldu. Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan, DBP'lileri kamuoyunu yanıltmakla suçladı. DBP'liler de halkın tepkisinden sonra AK Parti'li meclis üyelerinin ve belediyenin tavır değiştirdiğini ileri sürdü. Karşılıklı konuşma esnasında söz alanların sözünün kesilmesi üzerine gerilim iyice tırmandı.

KAYTAN: YEZİDİLERE YARDIM MÜSLÜMANLIĞIMIZIN GEREĞİDİR

Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan, "İlk gün yapmış olduğumuz toplantıda elbette yanı başımızda gerçekleşen olaylara duyarlı olan bir meclisimizin olduğunu ifade ettik. Arkadaşlarımızın da bu konuda duyarlı olduklarını müşaade ettik. Suriyeli vatandaşların dışında son dönemde Irak ve Suriye bölgesinde yaşanan katliam ve sıkıntılardan kaynaklı olarak yeniden sınırlarımıza bir göç söz konusu oldu. Burada Yezidiler sınıra dayandı." dedi.

Viranşehir'e kadar kalan Ezidiler hakkında DBP'lilerin önerge verdiğini ima eden Kaytan, "Bu Yezidilerin sorunlarıyla ilgilenilmesiyle ilgili meclis üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi bize bir önerge verdi, meclisimize. O önergenin içeriğinde öncelikle insani yardımlar, sosyal yardımlarından bahsedilmişti ve sınırın geçişindeki sıkıntılara vurgu yapılmıştı. Merkezi hükümetin pasaportsuz olan Yezidileri de ülkemizde kabul edilmesi noktası meclisimizde öncelikle bu önergenin kabulünü ve sonra merkezi hükümetin sınırı açması noktasında bir karar almamız talep edilmişti. Biz de ülke insanımızın, yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkenin dünyanın neresinde olursa olsun mazlum bütün halklara ulaşmaya çalıştığını, bunun örneklerin Myanmar'da olduğunu, Doğu Türkistan'da olduğunu, Gazze'de olduğunu, Filistin'de olduğunu ifade etmeye çalışmıştık. Sınır ötesi bölgelerde mazlumların yanında olan ülke insanımız, ülkemiz ve dolayısıyla Urfalılar, meclisimiz, büyükşehir meclisimiz elbette hemen yanı başındaki gelişmelere duyarsız kalamazdı. Kalmadı da. Nihayetinde neredeyse merkezde bulunan Urfalılar kadar Suriyeli vatandaşları misafir ediyoruz. Bu inancımızın gereğidir. Bunu yerine getirmekle mükellefiz. Bunun bilincindeyiz ve o doğrultuda hareket ediyoruz dedik. Biz bunları konuşurken AFAD'ın koordinatörlüğünde Irak'taki gelişmelere yönelik bir hazırlığın da olduğunu biliyorduk. AFAD Koordinasyon Merkezi'nde büyükşehir belediyemize ait sosyal yardım müdürlüğünde bir üyenin olduğunu ifade etmeye çalışmıştık. Bütün bu söylemlerimize rağmen ulusal basına yansıyan büyükşehir belediyesi Yezidilere yardımı ret etti gibi haberler çıktı. Bu bilgi kirliliğinin öncelikle düzeltilmesi gerekiyor." diye konuştu.

'DİĞERLERİ GİBİ YEZİDİLERE DE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Bilgi kirliliği yaşanmadığını, yardım taleplerinin reddedildiğini savunan DBP'li meclis üyelerinin sözünü kesmeye çalıştığı Kaytan, gerilimin iyice arttığı bir ortamda şöyle devam etti: "Önergeye bu insani yardımın reddedilmesi bu mecliste söz konusu değildir. Kim bunu servis yapmışsa lütfen mecliste konuşulanları dikkatlice dinlesin. Hiç kimse bu meclisin almış olduğu önemli kararları yanlış kamuoyuna yansıtma hakkına sahip değildir. Dolayısıyla meclisimiz, Urfalılar ve merkezi hükümetimiz nasıl Myanmar'a, nasıl Filistin'e, nasıl Suriyelilere, nasıl Doğu Türkistanlılara sahip çıkmışsa bugün de Yezidilere sahip çıkacaktır. Bunun aksini iddia eden bu coğrafyada yaşamamış demektir. Bu coğrafyanın ne kadar duyarlı olduğunu bilmiyor demektir."

Söz hakkı alarak konuşmasına başlayan DPB Meclis Üyesi Leyla Akça, yardım taleplerinin reddedildiğini ısrarla savundu.

AK Parti meclis üyelerinin de söz hakkı almaya başlaması üzerine DBP Meclis Üyesi Sibel Sütpak, AK Parti'li meclis üyelerinin ve başkanın yaptığı konuşmalara itiraz etti. İyice öfkelenen Sütpak, masasının üzerinde duran mikrofon ve pet şişlerini yerlere fırlatıp meclisi kınamak amacıyla salonu terk edeceğini belirtti.

Bu tartışmaların ardından mecliste bulunan gazeteciler dışarı çıkarıldı.

MECLİS KAVGADA, BAŞKANLAR YARDIMDA

Mecliste tartışmaların yaşandığı esnada Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Viranşehir Belediye Eşbaşkanı Emrullah Cin ile birlikte ilçeye sığınan Ezidileri ziyaret edip yardımda bulunacaklarını söyledi.

Güvenç ve beraberindeki heyet, Ezidilerin yaşadığı bölgede incelemede bulunarak, ailelerle görüştü. Türkiye'nin ihtiyaç sahibi herkese insani yardımda bulunduğunu belirten Güvenç, Ezidilere de gereken yardımın kısa sürede yapılacağını ifade etti.

Viranşehir Belediye Eşbaşkanı Emrullah Cin ve meclis üyeleriyle Ezidi aileleri ziyaret ettiklerini dile getiren Güvenç, "Ne gibi çalışmalar yapılabileceğine ilişkin araştırma yapıyoruz. Türkiye büyük bir ülkedir. Bu konuda belediye ve halk olarak gerekli yardımı yapacağız'' dedi.

Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Ezidilere insani yardım yapma kararı aldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Yarı Kapalı Meclis'te Ezidi Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement