YAŞ Toplantısında Mehmet Erten Krizi - Son Dakika
Güncel

YAŞ Toplantısında Mehmet Erten Krizi

YAŞ Toplantısında Mehmet Erten Krizi

YAŞ süresince kriz olarak nitelenen ve iftardan sahura uzanan Erdoğan-özel görüşmelerinin nedeninin de Erten'in emekli olmamakta direnmesi olduğu öğrenildi.

04.08.2013 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Askeri Şura toplantısında asıl kriz Kara Kuvvetleri Komutanlığı beklerken emekli edilen Bekir Kalyoncu'da değil de Hava Kuvvetleri Komutanı olarak 2 yıllık görev süresini dolduran Mehmet Erten de çıktığı öğrenildi.

HAVA KUVVETLERİ'NDE KRİZ VE SÜRPRİZ ÇIKTI

Org. Mehmet Erten, beklentilerin aksine emekli edilmedi ancak kızak görev bilinen YAŞ üyeliğine atandı. YAŞ süresince kriz olarak nitelenen ve iftardan sahura uzanan Erdoğan-Özel görüşmelerinin nedeninin de Erten'in emekli olmamakta direnmesi olduğu öğrenildi. Hem hükümet hem de Org. Necdet Özel, Erten'i emekli etmek istiyordu. Ancak Erten yaş haddini Kasım ayında doldurduğunu söyleyerek bu karara direndi. Bunun üzerine de kriz YAŞ üyeliği formülüyle aşıldı.

Hava'da yine beklentilerin aksine Korgeneral Abidin Ünal terfi alamadı ve kuvvet komutanı olamadı. Ünal'a bir yıl daha temdit alırken, orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Akın Öztürk yeni Hava Kuvvetleri Komutanı oldu.

DENİZ KUVVETLERİ'NE YİNE TEK ORAMİRAL

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise bir yıl daha tek oramiralle devam edilecek. Kuvvet komutanlığında 2 yıllık görev süresini dolduran Oramiral Emin Murat Bilgel emekliye sevk edilirken Ora. Nusret Güner'in istifasıyla boşalan Donanma Komutanlığına vekalet eden Koramiral Bülent Bostanoğlu oramiral- lige terfi ettirilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Donanma Komutanlığı bir yıl daha koramiral seviyesinde yönetilecek.

28 ŞUBAT SORGUSU KIZAK GÖREVE ALDIRDI

Teamüller uyarınca Bekir Kalyoncu'dan sonra en kıdemli orgeneral olan Yalçın Ataman da Kara Kuvvetleri 28 Şubat soruşturması şüphelisi Ataman, Jandarma Genel Komutanlığına da getirilmeyerek Harp Akademileri Komutanlığına atandı. Gecen yıl korgeneral seviyesine indirilen bu görev, kıdemi itibariyle Ataman için "kızak" olarak görüldü. Orgeneral Servet Yörük Jandarma Genel Komutanlığına atandı.

3'ÜNCÜ ORDU'DA 'ÖZEL' TERCİHLER

Vatan Gazetesindeki iddialara göre de; YAŞ kararlarında Org. Akar'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş'un ise 1. Ordu Komutanlığı'na atanmasında Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in etkili olduğu belirtiliyor. Org. Özel, Karargah'ta Org. Akar'la yakın mesai içerisinde çalıştı. Org. Özel'in Turmuş'la ise yakın arkadaş olduğu biliniyor.

OR'LAR EMEKLİ OLDU KOR'LARIN ÖNÜ AÇILDI

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel emekli oldu. Sadece YAŞ üyesi tutuklu 2 orgeneral Bilgin Balanlı ve tedavisi süren Nusret Taşdeler, emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri kadrosundaki orgeneraller Kıvrıkoğlu, Kalyoncu ve Taşdeler'in emekliye sevk edilmeleri bu komutanlıkta 3 korgeneralin orgeneralliğe terfisinin yolunu açtı. Böylece korgeneraller Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler ve Ümit Dündar orgeneralliğe terfi etti.

TSK'DAKİ EN GENÇ ORGENERAL

TSK'da YAŞ karlarının ardından en genç "or" 58 yaşındaki 3. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar oldu. Ardından ise 59 yaşındaki Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Org. Salih Zeki Çolak geliyor. Onları 60 yaşında Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu, 61 yaşındaki Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar ile Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk izliyor. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ise 63 yaşında.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel YAŞ Toplantısında Mehmet Erten Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement