Yaş Üzüm İhracatından 280 Milyon Dolar Gelir - Son Dakika
Ekonomi

Yaş Üzüm İhracatından 280 Milyon Dolar Gelir

Yaş Üzüm İhracatından 280 Milyon Dolar Gelir

Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, üzüm ihracatı 2013 yılına oranla %29 oranında artış gösterdi.

08.01.2015 11:54  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, üzüm ihracatı 2013 yılına oranla yüzde 29 oranında artış gösterdi. İlçede 2014 yılında yaklaşık 251 milyon kilogram yaş üzüm ihracatı gerçekleştirilirken, 280 milyon dolar ise gelir sağlandı.

Alaşehir ilçesindeki dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin 2014 yılı ihracat rakamları sevindirdi. Türkiye'nin üzüm ambarı Alaşehir'de, yaş üzüm ihracatında geçen yıla göre yüzde 29 oranında bir artış yaşandı. 2013 yılında yaklaşık 178 buçuk milyon kilogram olan ihracat, bu yıl yaklaşık 251 milyon kilogram olarak gerçekleşti. Üzüm ihracatından ise 280 milyon dolar gelir sağlandı.

EN ÇOK İHRACAT RUSYA'YA

Üzümlerin yaklaşık 170 milyon kilogramı Rusya'ya ihraç edilirken, 81 milyon kilogramı ise Avrupa ülkelerine yapıldı. 2013 yılında en çok yaş üzüm ihraç edilirken, üzümü 35 bin tonla kiraz, 30 bin tonla nar ve 16 buçuk bin tonla çekirdeksiz kuru üzüm ve diğer ürünler izledi.

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş, ihracat rakamlarının arttığına dikkat çekti. Memiş, "2013 yılında Alaşehir Gümrüğü'nden vasıtasıyla 306 bin ton çeşitli kalemlerde oluşan tarım ürünü ihraç edildi. 2014 yılında ise başta yaş üzüm olmak üzere ihracat rakamları arttı.Bu yıl geçen yıla oranla üzümde yüzde 29 gibi bir artış yaşandı. Kirazda yaşanan don olayından dolayı çok az bir miktarda düşme olmasına rağmen tüm ürünlerdeki ihracat rakamları üreticileri mutlu ederken, ülkemize de olumlu yönde bir katkı sağlamıştır" dedi.

"İHRACATTA OLUMSUZLUK YAŞANMIYOR"

Tarık Memiş, üreticiler, sivil toplum örgütleri ve firmaların zirai kurumlar tarafından düzenlenen seminerlerle eğitildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ürününü nasıl yetiştireceğini, hangi zamanda hangi ilacı kullanacağını, hasat zamanını, kalıntı sorunlarını seminerlerde öğrenebiliyor. Üreteceği ürünü yaş ya da kuru üretim yapacağına karar verebiliyor. Eğitimlerden geçen üreticilerimiz atalarından, babalarından kalma tarım uygulamaları yerine, teknolojik ve alıcıların istekleri doğrultusunda, sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürün yetiştirebiliyorlar. Bunun sonucu ihracatta geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklar yaşanmıyor." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yaş Üzüm İhracatından 280 Milyon Dolar Gelir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement