Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Güncel

Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlandı

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, yazar Yaşar Kemal'in vefatına ilişkin, "Hepimizin başı sağ olsun. Çünkü biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Hep kendisi, 'Haberlere önem verdiğiniz kadar, biraz da röportaja yer verin.

02.03.2015 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, yazar Yaşar Kemal'in vefatına ilişkin, "Hepimizin başı sağ olsun. Çünkü biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Hep kendisi, 'Haberlere önem verdiğiniz kadar, biraz da röportaja yer verin. Röportaj mesleği daha ileri götürür' der dururdu" dedi.

Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal'in cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camisi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Doğan, ülkenin büyük bir insanı kaybettiğini vurguladı.

Medya mensuplarına da baş sağlığı dileyen Doğan, şöyle devam etti:

"Hepimizin başı sağ olsun. Çünkü biz de iyi bir gazeteciyi kaybettik. Hep kendisi, 'Haberlere önem verdiğiniz kadar, biraz da röportaja yer verin. Röportaj mesleği daha ileri götürür' der dururdu. Aynı meslekte olduk ama beraber çalışma imkanı bulamadık. ondan üzülüyorum. Benim dostumdu, babamla da dostlukları vardı. Allah rahmet eylesin, yeri doldurulamaz."

Mustafa Denizli

Teknik Direktör Mustafa Denizli de Kemal'i tanımaktan son derece gururlu olduğunu ifade ederek, "Ülkemizin 100 yıla yakın bir süre böyle bir insana sahip olmasından dolayı gururluyum. Fikirlerinin bütün dünya tarafından benimsenmiş, okunmuş, bir döneme ışık olmuş bir insan olarak, hem benim hem de bu ülkede ve dünyada yaşayan herkesin istifade ettiği bir büyük düşünür, bir düşünce, fikir ve devrim insanı" dedi.

Dolayısıyla bugünkü üzüntülerinin yanı sıra Yaşar Kemal'e sahip olmanın da gururunu yıllarca yaşadıklarını aktaran Denizli, şöyle devam etti:

"Zaten çevrenize şöyle baktığınız zaman bizim için, ülke ve dünya için nasıl bir değer olduğunu hissedebiliyorsunuz. Evinizden çıktığınız anda, radyonuzu, televizyonunuzu açtığınız anda ve birçok ülkenin aynı şekilde yayın organları bugün kendisinden dünyaya bıraktığı ve dünya yaşadığı sürece de fikirlerinden istifade edecektir. Dolayısıyla son gününde vazifemizi yapmak için geldik. Ona bu ülke yaptıklarının karşılığını verdi mi, verebildi mi? O benim için bir soru işareti. Mekanı cennet olsun bizde genelde kullanılan bir ifadedir ama böyle hizmetleri ülkesine ve dünyaya yapmış insanların mekanı zaten cennettir. Ondan şüphemiz yok. Hepimizin başı sağ olsun. Sizin de, medyanın da bir parçasıydı aynı zamanda."

Sanatçı Orhan Gencebay

"Ülkenin, insanlığın başı sağ olsun" diyen sanatçı Orhan Gencebay da Yaşar Kemal'i "İnce Memed" romanıyla lise yıllarında tanıdığını anlattı.

Gencebay, "O zamandan beri hayranlığımız herkes gibi devam ediyor. Bize çok şey öğretti. Öyle tanıştım babamızla. Harikalar yaratan bir insandı. Gururumuzdu. Ülkemizin, vatanımızın ve insanlığın gururuydu. Mağdurun yanındaydı, daima haklının yanındaydı. Doğruyu, iyiyi, güzeli anlatırdı. Çok şey öğretti bize. Çok büyük bir insandı. Allah hepimize sabır versin" diye konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı

Prof. Dr. İlber Ortaylı da Kemal'in bir söz ustası ve geleneğin devamı olduğunu dile getirerek, sözlü destanı modern yazı diline uyguladığını söyledi.

Ortaylı, Kemal'in her zaman heyecanlı olduğunu aktararak, "Şimdi genç kuşaktan bunu takip edecek adamlar varsa sorun yok. İnsanlar doğar, yaşar ve ölür. Yazarlar da istisnasız. Ancak bu gelenek kesildiyse, bana öyle görünüyor, o çok büyük bir çukur açacak edebiyatımızda" dedi.

Gazeteci Halit Kıvanç

Yaşar Kemal ile yaşadığı anılarını basın mensuplarına anlatan gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç da "Çok yabancı büyük insanlarla tanıştım. Ama çok kişi Türkiye'yi bana sorduğu zaman isim söylerlerdi ve çoğunda Yaşar Kemal adı geçerdi. Türkiye'yi, ülke insanını bu kadar güzel temsil etti, nur içinde yatsın" diye konuştu.

Yazar Eşber Yağmurdereli

Yaşar Kemal'in 20. Yüzyıl Türkiyesi'nin en önemli insanlarından biri olduğunu söyleyen yazar Eşber Yağmurdereli de şunları kaydetti:

"Gerek sanatsal üretimi gerek toplumsal olarak duyarlılığıyla her zaman hatırlanacak. Benim için çok önemli bir özelliği vardı. Frankfurt Kitap Fuarı'nda onur konuğu iken yaptığı konuşmada hayattaki en büyük mutluluğunun beni tanımak olduğunu söylemişti. Şimdi aynı ben de ifade ediyorum. Benim de hayattaki en büyük mutluluğum Yaşar ağabeyi tanımış olmaktır."

Gazeteci Can Dündar

Gazeteci Can Dündar, Yaşar Kemal'in romanlarıyla yazdıklarıyla sözleriyle her zaman içimizde olacağını dile getirdi.

Son televizyon röportajını kendilerinin yaptığını ifade eden Dündar, "Belgeseli önümüzdeki haftalarda CNN'de yayınlanacak. Nebil, Coşkun ve ben üçümüz bir belgesel için görüştük. Sonrasında da bir yemek yemiştik hep beraber. Orada bize bir ağıt okumuştu, o ağıt zannediyorum okuduğu son ağıt oldu. Herhalde yakında izleyince sizler de Türkiye'nin neyi kaybettiğini daha iyi anlayacaksınız" diye konuştu.

Sanatçı Mustafa Alabora

Sanatçı Mustafa Alabora ise Yaşar Kemal ile 1966 yılında Kilis'te Atıf Yılmaz'ın çektiği ve senaryosunu Yaşar Kemal'in yazdığı "Ölüm Tarlası" filmi sırasında tanıştığını belirtti.

Ardından Kemal'in birkaç oyununda oynadığını anlatan Alabora, "Dostluğumuz hep sürdü. Dünya çapında bir yazar olduğu zaten belli. Yaşar ağabey gerçek devrimciler gibi saf, tertemiz, inançlı bir insandı. Bütün hayatı boyunca o inançla yaşadı ve mücadele etti. Ona buradan saygılar ve sevgiler yollayalım" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşar Kemal Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement