Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika
Politika

Yeni Anayasa Yazımı

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nda, anayasadaki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adının AK Parti "Hakimler ve Savcılar Kurulu", CHP "Hakimler Kurulu", MHP "Hakimler Yüksek Kurulu", BDP ise "Yargı Kurulu" olmasını önerdi

20.06.2013 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nda, AK Parti, anayasadaki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adının  "Hakimler ve Savcılar Kurulu", CHP "Hakimler Kurulu", MHP "Hakimler Yüksek Kurulu", BDP ise "Yargı Kurulu" olmasını önerdi.

Komisyon, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız başkanlığında toplandı.

Toplantıda, AK Parti'nin  "Hakimler ve Savcılar Kurulu", CHP'nin "Hakimler Kurulu", MHP'nin "Hakimler Yüksek Kurulu", BDP'nin ise "Yargı Kurulu" başlığını önerdiği madde ele alındı.

Komisyon, Kurul'un çalışma usul ve esasları ile teşkilat yapısının hakim teminatı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkelerine göre kanunla düzenlenmesinde mutabakata vardı.

Kurul üyelerinin görev süresinin 4 yıl olması, süresi biten üyenin yeniden seçilemeyeceği de mutabakata varılan başka bir hüküm oldu.

Benimsenen diğer fıkralara göre, Kurul, Adalet Bakanı'nın, mahkemelerin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesine dair teklifini karara bağlayacak. Kurul üyeleri, özel ve resmi başka hiçbir görev kabul edemeyecek.

Adalet Bakanı, rızalarını almak kaydıyla hakimleri bakanlığın merkez kuruluşlarında geçici veya sürekli olarak görevlendirmeye yetkili olacak.

Mahkemelerin denetimi, Kurul'un izni ile Kurul'un hakim müfettişleri tarafından yapılacak. Ancak AK Parti bu düzenlemeye katılmadı.

AK Parti ve MHP, Kurulun Başkanı'nın Adalet Bakanı olmasını; Kurul'un daire toplantılarına Adalet Bakanı'nın katılmaması önerisini getirdi. CHP ve BDP, Kurul'un, kendi üyeleri arasından başkan ve başkanvekillerini üye tamsayısının salt çoğunluğuyla ve gizli oyla seçmesini önerdi.

Kurulun, ehliyet ve liyakat esasına göre hakimlerin mesleğe kabul, atama, disiplin ve diğer özlük işleri ile kanunla verilen görevleri yürütmesini de benimsedi.

Ancak bu fıkrada BDP, ehliyet ve likakatın yanı sıra cinsiyet eşitliği ilkesinin de olmasını istedi. AK Parti ve BDP, kurulun savcıların mesleğe kabul, atama, disiplin ve diğer özlük işlerini de düzenlemesini önerdi. CHP ve BDP, Kurulun, çalışmaları ve bütçesi bakımından özerk olmasını talep etti. -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yeni Anayasa Yazımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement