Yeni Nesil Deprem Yönetmelikleri ve Deprem Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler' Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Yeni Nesil Deprem Yönetmelikleri ve Deprem Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler' Sempozyumu

Yeni Nesil Deprem Yönetmelikleri ve Deprem Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler\' Sempozyumu

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, "Bizim eskiden hep beklediğimiz ’aman bina yıkılmasın, altından sağ çıkalım.’ Ama artık dünya da gidişat bu yönde değil. Binaların ekonomik değeri artıyor, binalardan beklenen konfor, performans dediğimiz bir olgu var. Bir binanın depremde yıkılmaması artık yetmiyor” dedi.

28.02.2015 09:33

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, "Bizim eskiden hep beklediğimiz 'aman bina yıkılmasın, altından sağ çıkalım.' Ama artık dünya da gidişat bu yönde değil. Binaların ekonomik değeri artıyor, binalardan beklenen konfor, performans dediğimiz bir olgu var. Bir binanın depremde yıkılmaması artık yetmiyor" dedi.

AR-GE çalışmalarına katkılarıyla bilinen Prota Mühendislik, dünya ve Türkiye'nin önde gelen deprem mühendisliği uzmanı bilim adamlarını Ankara'da bir araya getirdi. Cermodern'de 2 gün sürecek olan 'Yeni Nesil Deprem Yönetmelikleri ve Deprem Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler' sempozyumuna yönetmeliklerin hazırlık çalışma grup liderliğini yapan Türk akademisyenler ile konuyu uluslararası platformda izleyen dünyanın önde gelen mühendis ve akademisyenleri katıldı.

Sempozyumda 'Yeni Teknolojilerin Yapıların Deprem Performansına Etkileri' adlı sunumunu yaptıktan sonra açıklamada bulunan İtalya Pavia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michele Calvi, "Öncelikli çok anlamlı bir seminer olduğunu için buradayım. Konumuz sismik izalayon teknolojisi, çok geniş çaplı kullanılan bir teknoloji. Amaç risklerin azaltılması, özellikle İstanbul'da ama kullanım alanı Türkiye çapında" dedi.

"ARTIK BÜTÜN PROJELER SİSMİK GÜVENLİĞİ TEMİN EDECEK ŞEKİLDE YAPILAMAYA ÇALIŞILIYOR"

Gelişmiş teknolojilerin kullanılmasının zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Calvi, "Hastane binalarında olsun, yeni yapılan binalarda, yapılarda bunlar arasında boğaza yapılan 3. köprü de var. Artık bütün projeler sismik güvenliği temin edecek şekilde yapılamaya çalışılıyor. Bunun yanı sıra Oluşabilecek Zaraların azaltılması ve herhangi bir deprem anında binanın fonksiyonunu işlevini kaybetmeden ömrüne devam edilmesi için her şey planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Calvi, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye bir deprem bölgesi ve genel anlamada riskin de değerlendirilmesi, oluşabilecek hasarların neler olabileceği hakkında değerlendirmeler yapılacak bu seminerde. Bir de mevcut binalar ne kadar hassas depreme karşı veya bir depreme mağduriyeti söz konusu olduğunda depreme maruz kalma seviyesi nedir o binanın? beklenen zararlar, kayıplar neler olabilir? Bütün bunların değerlendirilmesi Türkiye'nin kazancı olacak bu seminerde."

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve ODTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı yöneticisi ve İtalya'nın Pavia Üniversitesi Deprem Mühendisliği programının (Rose School) öğretim kadrosunda da yer alan Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, konuşmaların ardından 'Performans Esaslı Deprem Mühendisliğinin Temel Kavramları' hakkında sunum yaptı.

Daha sonra açıklama yapan Sucuoğlu, "Bugün ki etkinliğin iki ana teması var. Bir tanesi yeni nesil deprem yönetmelikleri diğeri de deprem mühendisliğinde kullanılan yeni teknolojiler. Türkiye'nin depremle ilgili geçmişi ağır, gayet gelişmiş bir deprem yönetmeliğimiz var. 2015 yılında bu yenilenecek. Bunların artık eskiden farkı var. Bizim eskiden hep beklediğimiz 'aman bina yıkılmasın, altından sağ çıkalım.' Ama artık dünya da gidişat bu yönde değil. Binaların ekonomik değeri artıyor, binalardan beklenen konfor, performans dediğimiz bir olgu var. Bir binanın depremde yıkılmaması artık yetmiyor" şeklinde konuştu.

"Binanın tasarımını yaparken biz binanın faklı depremler altında ne yapacağını bilmek istiyoruz" diyen Sucuoğlu, "Bu binayla ilgili fazla bilgiye sahip olduğumuz zaman da deprem de başına ne geleceğini biliyorsak, beklentilerimizi ona göre ayarlıyoruz. Bu tahminlerimiz daha hassas esaslara dayandığı için daha güvenilir bir bilgi vereceğiz. Binaları deprem bakımından teknolojik ortamlar haline getiriyoruz. Bu işleri yapmak için daha fazla bilgiye, yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yeni Nesil Deprem Yönetmelikleri ve Deprem Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement