Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli" - Son Dakika
Yerel

Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özipek: "Muhafazakarlık sadece dindarlık değildir.

10.01.2015 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, "Muhafazakarlık sadece dindarlık değildir. Yani ateist muhafazakarlar da var ve 'Ben ateistim ama dinin de bir toplum için önemli olduğunu düşünüyorum' diyorlar" dedi.

Özipek, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli"nde yaptığı konuşmada, toplum tarafından "dindarlık" olarak tanımlanmasına rağmen muhafazakarlığın "hızlı, tepeden yapılan değişime karşı çıkmak" anlamına geldiğini söyledi.

Muhafazakarlığın sadece "değişim karşıtı" anlamında da kullanılmaması gerektiğini belirten Özipek, "Muhafazakarlık sadece dindarlık değildir. Yani ateist muhafazakarlar da var ve 'Ben ateistim ama dinin de bir toplum için önemli olduğunu düşünüyorum' diyorlar. Tanrıyla ilişkisi, düşüncesi başkadır" diye konuştu.

Muhafazakarlığın batı siyasi tarihinde özellikle son iki yüzyıla damgasını vurduğunu anlatan Özipek, muhafazakar siyasi partilerin batıda ya iktidarda ya da ana muhalefette yer aldıklarının altını çizdi.

Muhafazakar Düşünce Dergisi Editörü ve Gelenekten Geleceğe Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Buhari Baytekin de muhafazakarlığın değişimi ve sürekliliği konusunda bilgi verdi.

Muhafazakarlığın değişime açık olduğunu fakat aile, ahlak ve geleneğin ani ve kökten değişimine yanaşmadığını belirten Baytekin, muhafazakarlığın reformları desteklediğini ancak radikal değişimleri kabul etmediğini anlattı.

Türkiye'de muhafazakarlığın Adnan Menderes ve Turgut Özal'ın parti politikalarıyla daha iyi anlaşılabileceğini ifade eden Baytekin, şimdi ise muhafazakarlığın AK Parti tarafından sürdürüldüğünü kaydetti.

Panele dinleyici olarak katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmacılara ebru tablosu hediye etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Türkiye Buluşmaları Paneli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement