Yeni Yargı Yılı Açılışı - Son Dakika
Yerel

Yeni Yargı Yılı Açılışı

Yeni Yargı Yılı Açılışı

Manisa İlkeli Demokratik Çağdaş Avukatlar Grubu Dönem Sözcüsü Aslanoğlu: "Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın adli yıl açılışında konuşma hakkının elinden alınmak istenmesi, yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisini yok saymaya ve yargıyı biçimlendirmeye, etkilemeye yönelik bir tutumdur" "Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun vereceği karar, Türkiye’nin geleceğinde hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının demokrasi ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin egemen olup olmayacağı kararıdır.

18.08.2014 17:11

Manisa İlkeli Demokratik Çağdaş Avukatlar Grubu (İDEM) Dönem Sözcüsü İhsan Kurt Aslanoğlu, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adli yıl açılış törenine katılımı konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin, Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın adli yıl açılışında konuşma hakkının elinden alınmak istendiğini ileri sürerek, bunun "yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisini yok saymaya ve yargıyı biçimlendirmeye, etkilemeye yönelik bir tutum olduğunu" ileri sürdü.

Aslanoğlu, grup üyesi avukatlarla Manolya Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın, henüz yeni görevini devralmadan, yargı yılı açılış törenine katılmayı, "Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yapmaması şartına bağlamış olmasının hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu savundu.

Yargıtayın ev sahipliğinde yapılan yeni adli yıl açılış töreninde, savunmanın örgütlü kuruluşları barolar ve Türkiye Barolar Birliği'nin savunmanın kurucu unsurlarından olarak yer aldığına işaret eden Aslanoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın adlı yıl açılışında konuşma hakkının elinden alınmak istenmesi, yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisini yok saymaya ve yargıyı biçimlendirmeye, etkilemeye yönelik bir tutumdur. Demokratik bir hukuk devletinde, geçerli olan en temel ilkelerden biri kuvvetler ayrılığıdır. Söz konusu ilke yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ve yargının bağımsız olmasını gerektirir."

Aslanoğlu, adli yılın açılış gününde avukatların temsilcisinin, özgürce konuşmasından daha doğal bir şey olamayacağını ve bunun uzun yıllardır bir gelenek haline geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Elbette yürütme mensupları bunu yadırgayabilir ve istemeyebilir. Zira bir kısmında kendi icraatlarının da eleştirildiği bir konuşmayı dinlemek ve tahammül etmek yerine bu konuşmayı yapacak kimsenin elinden bu hakkı almaya çalışmak işlerine gelebilir. Asıl sorun, şimdi Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, vermek ihtiyacını duyduğu karardadır. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun vereceği karar, Türkiye'nin geleceğinde hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının demokrasi ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin egemen olup olmayacağı kararıdır. Adaleti kutsal kılan sadece özgür yargıçlar ve savunmadır." - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Yargı Yılı Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement