Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae Türkiye'de

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae Türkiye\'de

Mateparae, TBMM Başkanı Çiçek ile görüştü Çiçek: "(Türkiye'nin BMGK geçici üyeliğine adaylığı) Dünyanın gündemindeki sorunların hepsi Türkiye'nin etrafında.

22.04.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine adaylığına ilişkin, "Dünyanın gündemindeki sorunların hepsi Türkiye'nin etrafında. 'Bu kadar belalı işlerin ortasındaki bir ülke Güvenlik Konseyi'nde bulunursa belki barışçıl çözümlere katkı sağlayabilir' düşüncesiyle 2015-2016'yı önemsiyoruz" dedi.

Çiçek, resmi ziyaret vesilesiyle Ankara'da bulunan Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Sir Jerry Mateparae ve beraberindeki heyetle mecliste görüştü. Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Yeni Zelanda'nın coğrafi olarak birbirine çok uzak ancak hissiyat olarak birbirine çok yakın iki ülke olduğunu söyledi.

"Biz savaştan dostluk çıkaran iki ülkeyiz" diyen Çiçek, bu yılın Çanakkale Savaşları'nın 99. yılı olduğunu ve her sene Yeni Zelanda ve Avustralya'dan birçok kişinin Çanakkale Savaşları'nın yıldönümünde Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.

İki ülke arasında herhangi bir sorun olmamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Çiçek, bu durumun ilişkilerin gelişiminde çok farklı fırsatlar da doğurabileceğini dile getirdi. Bu fırsatların başında ekonomik ve ticari ilişkilerin geldiğini söyleyen Çiçek, mevcut rakamların daha da artırılması gerektiğinin altını çizdi.

İlişkilerin geliştirilmesi konusundaki pürüzlerin vize meselesinden kaynaklandığını belirten Çiçek, Yeni Zelanda tarafından vize kolaylıklarının getirilmesinin, iş adamlarının bu ülkeye gitmesi gibi bazı fırsatları da beraberinde getireceğini söyledi. Bu meselenin zaman kaybetmeden çözüme ulaşması gerektiğini kaydeden Cemil Çiçek, şöyle devam etti:

"Tüm insanlık için bir tehdit olarak gördüğüm terör konusu işbirliği yapacağımız bir başka alandır. Türkiye uzun zamandır terörden en çok zarar gören ülkelerden bir tanesidir. Bu nedenle bölgenin bir gerçeği olan terör konusunda da yapılabilecek olan işbirliği vardır.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliğine iki ülke olarak adayız. İşbirliği yapmak da gerekebilir, oradaki oylamaların sonuçlarına göre. Bu konuda da desteğinizi bekleriz. Bu işin Türkiye açısından şöyle bir zarureti de var; Dünyanın gündemindeki sorunların hepsi Türkiye'nin etrafında. Bu kadar belalı işlerin ortasındaki bir ülke güvenlik konseyinde bulunursa belki barışçıl çözümlere katkı sağlayabilir düşüncesiyle 2015-2016'yı önemsiyoruz."

Vize konusunda olumlu mesaj

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae de 99. yıl anma törenlerine katılmak üzere heyetiyle birlikte Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.

Ziyaretinin aynı zamanda ilişkileri daha ileriye götürme olanaklarını değerlendirme fırsatı doğurduğunun altını çizen Mateparae, iki ülke arasındaki ilişkilerin kendileri için çok özel olduğunu vurguladı.

Mateparae, vize konusunda Göçmen Bakanlığının çalıştığını ve çok yakında bu konuda olumlu adımlar atılacağını umduğunu dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement