Yeşiller Partisi Milletvekilleri Filistin'e Gitti - Son Dakika
Güncel

Yeşiller Partisi Milletvekilleri Filistin'e Gitti

Yeşiller Partisi Milletvekilleri Filistin\'e Gitti

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Yeşiller Partisi milletvekillerinden oluşan bir heyet Filistin'e gitti.

17.04.2015 16:06

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Yeşiller Partisi milletvekillerinden oluşan bir heyet Filistin'e gitti. Aralarında Türk kökenli milletvekillerinin de bulunduğu heyet burada bir dizi ziyaretlerde bulundu. Heyet Nazi döneminde katledilen Yahudiler için dikilen Holokost Anıtı'nı da ziyaret etti.

Almanya'da geçen sonbaharda Nasıra kentinin Filistinli Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Selim'in Türk milletvekilli Belit Onay Hannover'de ziyaret etmesinden sonra, Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Meclis Grubundan bir delegasyon da Filistin'e karşı ziyarette bulundu. Delegasyonda Belit Onay ve Nienburg'un Filistin asıllı Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkarim İraki'ye Yeşiller milletvekilleri Filiz Polat, Anja Piel ve Susanne Menge eşlik etti. Yıllar sonra ilk kez kendi vatanını ziyaret edebilen Abdülkarim İraki, siyasi görevi ile birlikte ailesiyle de hasret giderme imkanını buldu.

SINIR DUVARLARINA TEPKİ

Nasıra, Kudüs ve Ramallah'da görüşmelerde bulunan grup, ilk olarak İsrail'deki Filistinlilerin lideri Muhammed Zeidan'la görüştü. İsrail'deki son seçimleri değerlendiren Zeidan, mevcut siyasi sorunları ve Filistinlilere uygulanan ayrımcılığı da değerlendirdi. "Mavi Marmara" gemisinde de bulunan lider, Gazze'deki insanlık dışı durumu sert bir dille eleştirdi ve milletvekillerinden daha sıkı işbirliği talebinde bulundu. Daha sonra Batı Şeria'da Ramallah şehrine geçen kafile, burada Filistinli Bakan Dr. Mahmut Khalifa ile buluştu. Bölgeye geçerken gözlere çarpan kilometrelik duvardan etkilenen milletvekilleri, sınır kontrolündeki ayrımcılığa bizzat tanık oldular. "Dünyada duvarlar ve sınırlar tek tek yıkılırken burada böyle birşeyin inşaa edilmesi hepimizi şaşkına çevirdi. İnsanlar burada her gün akıl almaz zorluklar yaşıyorlar ve en temel haklarından mahrum kalıyorlar. Bu kesinlikle kabul edilemez." diye eleştiride bulunan Belit Onay'a Filistinli Bakan da katıldı.

MESCİD-İ AKSA CAMİİSİNİ GEZDİLER

Gezi esnasında Kudüs'ü de ziyaret eden delegasyon, Mescid-i Aksa'ya uğramayı da unutmadı. Burada duygusal anlar yaşayan grup, daha sonra Mescid-i Aksa imamı ve eski Kudüs ve Filistin müftüsü Ekrima Sabri ile görüştü. Kendisine Aşağı Saksonya'da Müslüman Örgütlerle yapılacak olan devlet anlaşmasından da bahseden Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Anja Piel, "Eyaletimizde hükümeti devraldığımız günden beri Müslüman çatı örgütleriyle devamlı diyalog içerisindeyiz. Okullardaki din dersi, Osnabrück'deki İslami ilahiyat fakültesi, Müslümanlar için ruhani danışma, son Ramazan Bayramı'nda öğrencilere okul tatili gibi önemli adımları atmış durumdayız. Bu güzel gelişmeleri çok yakında bir devlet anlaşması ile taçlandıracağımızı umuyoruz. Bunun için örgütlerle hükümet arasındaki görüşmeler tüm hızıyla sürüyor" dedi.

HOLOKOST ANITINI ZİYARET ETTİLER

Kudüs'de ayrıca Holokost anıtına da giden grup, buradaki müzeyi gezip anıt defterine de imza attı. Yahudilerin Nazi döneminde yaşadıkları acıların inanılmaz olduğunu belirten Belit Onay, "Almanya tarihinde yaşanan bu ırkçılıktan, bu insanlık dışı olaylardan bugün için de ders çıkarmalıyız; yabancı ve İslam düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılık Almanya'da ne yazık ki halen ve yaygın bir biçimde karşımıza çıkıyor. Hatta Solingen olaylarını ve NSU cinayetlerini düşünürsek, ırkçılık Almanya'da maalesef hala can almaya devam ediyor. Bu ziyaretimiz, gür bir sesle 'dur' demediğiniz zaman neler olabileceğini bize bir kez daha hatırlatmış oldu." diye ziyaretlerini değerlendirdi. - Hannover

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeşiller Partisi Milletvekilleri Filistin'e Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement