Yargıtay, MHP'de Tüzük İncelemesini İptal Davası Sonrası Yapacak - Son Dakika
Politika

Yargıtay, MHP'de Tüzük İncelemesini İptal Davası Sonrası Yapacak

Yargıtay, MHP'de tüzük incelemesini iptal davası sonrası yapacak. YSK Başkanı Sadi Güven, saat 16.00'da MHP'deki kongre sürecini YSK olarak görüşeceklerini söyledi.

28.06.2016 14:44  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'de Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'nun ardından bir önemli karar da Yargıtay'dan geldi. Yargıtay MHP'de tüzük incelemesini iptal davası sonrası yapacak. MHP avukatı da Yargıtay'ın parti içi muhalefetin 19 Haziran'da düzenledikleri kurultaydaki tüzük değişikliklerini tescillemediğini açıkladı.

YSK'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, saat 16.00'da MHP'deki kongre sürecini YSK olarak görüşeceklerini belirterek, "11 üyeden biri benim, çıkacak sonucu merakla bekliyorum" dedi.

Bir gazetecinin, "Karar ne zaman çıkar" şeklindeki sorusuna YSK Başkanı Güven, "Şu an burası yeri değil." yanıtını verdi.

YARGITAY İNCELEMEYİ DAVA SONRASI YAPACAK

MHP Genel Merkezi avukatı Yücel Bulut, twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Tüzük Değişikliklerinin Parti Tüzüğüne İşlenmesine ilişkin talepleri reddetmiştir" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'de muhalifler tarafından gerçekleştirilen "6. Olağanüstü Büyük Kongre"deki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.

USULÜNE UYGUN TOPLANILDI MI, YETERLİ KARAR SAYISINA ULAŞILDI MI

Başsavcılık tarafından MHP'ye gönderilen yazıda, siyasi partilerin Anayasa'ya, kanunlara ve kendi tüzük ve programlarına uyup uymadığını denetleme ve bunların Anayasa, kanun ve tüzüğe aykırılığının tespiti halinde dava açma ve talepte bulunma görevinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğu belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, tüzük incelemesini yaparken, ilk önce tüzük değişikliğinin kanunun emrettiği şekilde partinin yetkili organı olan büyük kongre tarafından yapılıp yapılmadığına, kongrenin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığına ve bu konuda yeterli karar sayısına ulaşılıp ulaşılmadığına bakacağı vurgulandı.

YARGITAY'DAN YAPILAN AÇIKLAMA:

Usulü işlemlerin uygunluğu konusunda bir tereddüt bulunmadığı durumda tüzüğün değiştirilen metinlerinin Anayasa ve kanuna uygunluğunu incelemesine geçeceği belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kongresinin iptali amacıyla açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği karar ile tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar vermiş ve bu durumu Başsavcılığımıza bildirmiştir.

MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kongresi'nde parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kongrenin iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kongrenin iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir."

BAHÇELİ "10 TEMMUZ'DA KURULTAY YAPILAMAZ" DEDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli eğer Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi esastan kararını açıklamazsa kurultayın 10 Temmuz tarihinde yapılamayacağını söyledi. Üstelik adli tatil başlayacağı için takvim de Genel Merkez'in en başından bu yana seçimin yapılmasını istediği 18 Mart 2018 tarihli kurultay lehine işlemeye başladı. Çünkü eğer olağan kurultay takviminin işlemeye başlayacağı 8 Ekim tarihine kadar tüzük kurultayı ve olağanüstü kurultay için bir yol bulunamazsa bu tarihten sonra kurultay yapılamayacak.

MHP'DE BAŞA DÖNÜŞ

Milliyetçi Hareket Partisi'nde 8 Nisan'da mahkemenin "Kurultay düzenlensin" kararından bu yana 3 ay geçti. Bu süreçte mahkemeler, adli ve idari makamlar 12 karar verdi. Bir kurultay girişimi kapıda kaldı. Bir kurultay toplandı, ayrıca iki kurultay çağrısı yapıldı, onlar da şimdilik iptal edildi. Yani tüm yaşananların sonunda başa dönüldü. Şu an gerçekleşeceği kesin olan tek kurultay 2018 yılındaki Olağan Kurultay.

Yargıtay, MHP\'de Tüzük İncelemesini İptal Davası Sonrası Yapacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Yargıtay, MHP'de Tüzük İncelemesini İptal Davası Sonrası Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • ÖMER: DAVASINA SAHİP ÇIKAMAYAN KENDİ İÇİNDE DİRLİK DÜZENİ MANTIĞI OLMAYANLARIN ÜLKE SEÇMENİN %52 OYUNU ALMIŞ ARD ARDA SEÇİMLER KAZANMIŞ AK PARTIYE ÇAMUR ATMA LARİ ÇOK GARİP VE AHMAK CA DEĞİLMİ 2 21 Yanıtla
  • MHP Yİ CIA KURDU: BÜTÜN MHP LİLER , TÜRKLÜĞÜ SİYASETE ALET ETMEKTEN NE ZAMAN VAZ GEÇECEKSİNİZ? 4 9 Yanıtla
  • abdul: ne mazan duyulmus mahkemeler kurultaya mudahale ettıgını.hani adalet ve hukuk anlayısınız yazıklar olsun boyle hukuk sistemine.korkudan hepsi mudahalede bulunuyor bu mahkemeler. 8 0 Yanıtla
  • aburahman samur: Ulan bahceli. rezil ettin ulkucu hsreketi bir makam ugruna 8 0 Yanıtla
  • melih: AKP BU PLANLARI UYGULUYOR ÇÜNKÜ KORKUYOR MHP NİN OYLARI GERİ GİDECEK DİYE VE HER TÜRLÜ ALAVERA İŞLERİNİ DENİYOR BUNADA MHP ÇANAK TUTUYOR YAZIKLAROLSUN KORKMAYIN YA 6 0 Yanıtla
  • fatih: Çeşitli oyunlarla bu kurultayı erteleyebilirsiniz ancak artık beni peşinizden sürükleyemezsiniz bende en az bahçeli kadar zekiyim .. 5 1 Yanıtla
  • akp: işte eyt akp li olarak devlek bahçelinin hareketlerini bizim açımızdan iyi olduğunu kabul ediyoruz.Hatta bahçeli bu hareketleri ile bir bakan lık kapmıştır bizim gözümüzde ve bastonumuz olarak ona devlet nişanıda vereceğiz . 3 1 Yanıtla
  • fatih: Demokrasi ilerlemeden devlet ilerlemez 4 0 Yanıtla
  • adam: uzun adam böyle istiyor bencede iyi yapıyor mhp yi ancak uzun adam tarihten siler 1 1 Yanıtla
  • tayiban: ak yargı ile arka bahçeli cebelleşiyorlar 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement