Bilici: Yüzyıl da Geçse Katilleri Yargı Önüne Çıkaracağız - Son Dakika
Güncel

Bilici: Yüzyıl da Geçse Katilleri Yargı Önüne Çıkaracağız

Bilici: Yüzyıl da Geçse Katilleri Yargı Önüne Çıkaracağız

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 306'ncısı gerçekleştirildi.

20.12.2014 22:58  Güncelleme: 23:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 306'ncısı Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, Mezopotamyada Yakınlarını kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylem öncesi bir konuşma yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 306. haftasını geride bıraktıkları kayıp yakınları oturma eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini belirtti. Bilici, gerçekleştirdikleri oturma eylemlerinin amacını, kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması, adaletin sağlanması ve onurlu bir barışın tesis edilmesine katkıda bulunmak olarak açıkladı. Türkiye'de ki siyasal iktidarların 'Kürdistan'da ki kayıp olayları ile açığa çıkan vahşeti birbirine devrederek aydınlatmadığını ifade eden Bilici, zamanaşımını yöntemine devreye koyduklarını, kayıp olayları ve 'faili meçhul' cinayetlerde adı geçen katillerin de bu şekilde korunduğunun altını çizdi. Bilici "Ama şunu çok iyi bilsinler ki, yüz yıl da geçse o dosyaları o raflardan indireceğiz ve katilleri yargı önüne çıkaracağız. Sizin geçmişle yüzleşmenizi sağlayacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin geçmişi katliamlarla anılan bir ülke olduğunu belirten Bilici, katliamları yargılayan, üzerine gidip aydınlatmaya çalışan insanların yasakçı bir zihniyetle engellediğine değindi. Bilici, Maraş katliamında yaşamını yitiren insanların anılması ile ilgili yapılmak istenen anma etkinliğinin valilikçe yasaklanmasını eleştirerek, "Meşru, demokratik ve insanların eylemlerinin önüne geçmeye kimsenin hakkı yoktur ve buna gücüde yetmez.
Çünkü bilincimiz, yüreğimiz Maraş'ta atıyor. Orada yaşanan katliamın hesabını bizler soracağız" diye konuştu.

19 Aralık 2000 tarihinde 'Hayata Dönüş' adı verilen Cezaevleri katliamının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Bilici, Türkiye'de cezaevlerinde geçmişten bu yana katliamların yapıldığını, insanlığa karşı suçların işlendiğini belirtti. Bilici, yaşamını yitiren insanları anarak cezaevindeki katliamlar ve ihlallerle mücadele edeceklerini söyledi. Bilici son olarak cezaevlerindeki siyasi mahpusların serbest bırakılmasını isteyerek, toplumsal barışa katkı sunulması çağrısında bulundu. Bilici'nin konuşması ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Nigar Kocaman, 1994 yılında Şırnak İli Cizre İlçesi Dirsekli Köyü Züra Mezrası'nda, itirafçılarında aralarında bulunduğu silahlı bir grup tarafından evinden alınarak kaçırılarak kaybettirildiği öne sürülen Mehmet Acar'ın hikayesini anlattı. Yapılan konuşmaların ardından Acar ve tüm kayıplar anısına 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bilici: Yüzyıl da Geçse Katilleri Yargı Önüne Çıkaracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement