YYÜ'den Kürtçe Eser Araştırması - Son Dakika
Yerel

YYÜ'den Kürtçe Eser Araştırması

Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü, Kürtçe yazma eserleri gün yüzüne çıkarıyor.

06.12.2014 11:15  Güncelleme: 11:27

SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü, Kürtçe yazma eserleri gün yüzüne çıkarıyor.

Üniversite bünyesinde 2 yıl önce kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, İran ve Irak'ta yapacağı araştırmalarla şimdiye kadar işlenmemiş Kürtçe yazma eserlerin bilim dünyasına kazandırılmasını sağlayacak.

YYÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürt Dili ve Edebiyatı alanındaki çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülmesi için oluşturulan Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nın bölge ve ülke açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Van'ın, çevre il ve ilçelerden aldığı göçle Kürtçenin farklı lehçelerinin konuşulduğu önemli bir merkez olduğunu anlatan Sönmez, Yaşayan Diller Enstitüsünün de bu zenginliği ortaya çıkarmak için çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Sönmez, 2 yıl önce kurulan enstitüde şu anda 11'i Irak'tan 120 öğrencinin eğitim gördüğüne dikkati çekerek, bu öğrencilerin ve akademisyenlerin, başta Türkiye olmak üzere Rusya, İran ve Irak'taki kütüphanelerde ya da evlerde bulunan Kürtçe yazma eserlerin ortaya çıkarılması için araştırma yaptığını dile getirdi.

Bu kapsamda, bir süre önce kitap haline getirdikleri Molla Halil el Hizani'nin Kürtçe eserinin gelecekteki çalışmalara ışık tutmasını umut ettiğini vurgulayan Sönmez, şöyle konuştu:

"Mele Ahmed-i Ciziri, Ahmed-i Hani, Şemsettin-i Helati gibi şahsiyetlerin çalışmaları hakkında hem bizim hem de diğer kurulan enstitülerin çabası, bu eserlerin gün yüzüne daha detaylı şekilde çıkarılmasını sağlayacaktır. Bu eserler tarih boyunca arka plana itilmiş, dışlanmış, bunların geri planda kalması, gün yüzüne çıkmaması için kasıtlı veya kasıtsız bazı çabalar olmuş. Şimdi bu enstitüler sayesinde, Kürt Dili ve Edebiyatı alanındaki çalışmalar üzerine yoğunlaşılacak. Burada henüz gün yüzüne çıkmamış eserler üzerinde çalışılacak, yeni yeni kütüphaneler kurulacak. Biz de kütüphane oluşturma hususunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu noktada enstitümüzün önünün açık, geleceğinin parlak olduğunu görmekteyiz."

-Evlerinde Kürtçe eser bulunanlardan destek bekliyorlar

Özellikle kütüphane kurulması ve yazma eserler üzerinde çalışmaların yapılabilmesi amacıyla evlerinde Kürtçe eser bulunan vatandaşlardan destek isteyen Sönmez, kendilerinin de bu tür eserleri tespit etmek amacıyla farklı çalışmalar yapacağını bildirdi.

Sönmez, İran'ın Kermanşah kentindeki bir kütüphanede bulunan Kürtçe eserlerle ilgili bir öğrencilerinin çalışma yürüttüğüne değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir arkadaşımıza araştırması için görev verdik. Şu anda onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orada tespit etmesi durumunda fotokopi suretiyle eseri buraya kazandıracağız. Elimizde henüz öyle bir çalışma olmazsa da bu noktadaki hareket metodumuz, istihbaratı en iyi şekilde değerlendirmektir. Evlerinde Kürtçe eser bulunan vatandaşlarımızdan isteğimiz bunları bize ulaştırmalarıdır. Biz o eserler üzerinde çalışmalarımızı tamamlayıp gün yüzüne çıkmasını sağlayacağız." - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel YYÜ'den Kürtçe Eser Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement