Zeybekci: 2015 Yılı Büyüme Rakamları Yüzde 4'ün Üzerine Çıkar - Son Dakika
Güncel

Zeybekci: 2015 Yılı Büyüme Rakamları Yüzde 4'ün Üzerine Çıkar

Zeybekci: 2015 Yılı Büyüme Rakamları Yüzde 4\'ün Üzerine Çıkar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası'nın birlikte yapacağı hizmet binasının protokol imzası törenine katıldı.

11.04.2015 18:58

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası'nın birlikte yapacağı hizmet binasının protokol imzası törenine katıldı. Genel seçimde iktidarın değişmeyeceği görüşünü savunan Zeybekci, 2015 yılı büyüme rakamlarının yüzde 4'ün üzerine rahatlıkla çıkacağına inandığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası'nın birlikte yapacağı hizmet binasının protokol imza törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, AK Parti milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Kececi ve Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili katıldı. İzmir Karayolu Hal bölgesindeki belediyeye ait 7 bin 100 metrekarelik alan ortak hizmet binası için kurumlar arası protokol imzalandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, odalar ve borsanın aynı çatı altında bulunmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Denizli ticareti, ekonomisi ve sanayisinin ihtiyaçlarının giderildiği bir yapının olması son derece iyi olacak. Birlik beraberlik demek güç demektir. Sizi birlikte gördükleri zaman etkinliğin artıyor. Bu yapı hızlı bir şekilde bitmeli" dedi.

"İKTİDAR DEĞİŞMEYECEK"

Seçimden sonra AK Parti iktidarının süreceği görüşünü savunan Bakan Zeybekci, " Türkiye'de yakın gelecekte siyasi iktidarla ilgili bir değişiklik olmayacak arkadaşlar. Denizli için bazı illerde olduğu gibi yaklaşan seçimler bir fırsat olacak. Denizli karar verecek. Denizli siyasette lider şehirlerden olacak mı, olmayacak mı? Denizli milliyetçiliği ve Denizli sevdalısı olarak hepimizin altında toplandığı o büyük şemsiye ve o bilinçle hareket etmeye acizane kardeşiniz olarak öneriyorum. Acizane bunu Denizlimize tavsiye ediyorum. Yoksa herkesin seçme, bu konularda irade beyan hakkı kutsaldır. Bu konuda hiç kimsenin aklına başka bir şey gelmesin, tercih kutsaldır" dedi.

MART AYI İHRACATI YÜZDE 13 DÜŞTÜ

Mart ayı ihracat rakamlarının yüzde 13 seviyesinde düştüğünü belirten Bakan Zeybekci, son üç aylık ortalamada da yüzde 7.5 seviyesinde düşüşün olduğunu söyleyerek nedeni pariteye bağladı. Bakan Zeybekçi, şunları söyledi.

"Paritenin etkisini sizlerle paylaşmak istiyorum. 2014 yılının ilk üç ayındaki parite aynı kalsaydı; 2014 yılının başındaki üç ayda dolar ve euro paritesi aynı kalsaydı; yüzde 7.5 eksi, yüzde 1.5'luk artıya dönüşmüş olacaktı. Her yerde söylediğimiz şu; 2015 yılında dolar Euro paritesi 1.14 ortalamada olursa bunun 2014 yılına göre 2015 yılı ihracatı üzerindeki eksi etkisi yaklaşık olarak 10 milyar dolar olacak. Sadece paritenin etkisi ama biz bunun doğrudan Türkiye'de ihracat 10 milyar dolar sadece pariteden dolayı düşecek mi derseniz hayır. Bunun olmaması yönünde hükümetimiz elinden gelen gayreti gösteriyor. İhracatımız miktar bazında baktığımızda, adet bazında baktığımız zaman şu anda artı durumunda. Kaldı ki şuna da hazırlıklı olmamız lazım. Bunları biz doğru bilirsek doğru tartışırız. 60 dolarlık bir petrol fiyatı varil, 2014 yılı ortalamasında olursa gerek enerjinin, gerekse enerjinin emtia mal fiyatlarına yansıması eksi olarak yansıması, şu anda mesela dünya borsalarında 2014'e göre aynı tarihler itibariyle külçe demirde yüzde 50'ye yakın, bakırda yüzde 40'ye yakın buna benzer bütün emtia fiyatlarında aşağıya doğru bir gidiş var. Bu emtia fiyatlarının aşağıya gitmesinden dolayı Türkiye'nin ihracatı ayrıca bir eksi yönünde etkilenecek. Toplam olarak baktığımız zamanda 18- 20 milyar dolar civarında da eksi olarak etkilenme etkisi olacak. Etkilenecek demiyorum, eksilecek demiyorum. Etkilenme etkisi olacak. Ama ithalatımızda çok daha farklı bir etkilenme olacak daha eksi yönünde etkili olacak. Bunu şöyle söyleyeyim; cari açığımızda tarihi bir iyileşme, enflasyonda tarihi bir iyileşme, dış ticaret açığımızda tarihi bir iyileşme, ihracatın ithalatı karşılama oranlarında da tarihi bir yüksek rakamlara inşallah 2015 yılında Türkiye ulaşacaktır."

NİSAN'DAN SONRA İHRACATTA TOPARLANMA OLACAK

Geçen yıl dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkenin 2.9 büyüdüğünü söyleyen Zeybekci, "G7 ülkelerinin tamamından daha fazla büyüme rakamımız var. G20 ülkelerinin içinde de büyüme rakamları anlamında ilk 5'teyiz. 2014 yılı Türkiye'nin orta vadeli büyümü programında yüzde 2.9 büyüyerek, 3.3 rakamına ulaşamadık. Ama ikinci çeyrek, üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekte almış olduğumuz son tedbirlerle iç piyasanın, iç üretimin ve iç tüketimin de büyümeye etkisi çok üst düzeyde görmeye başlayacağız" dedi.

2015 yılı sonu itibariyle farklı negatif bir şey olmaması halinde Türkiye'nin büyüme rakamları yüzde 4'ün üzerine rahatlıkla çıkacağını kaydeden Zeybekci, "İhracatta bu paritenin baz etkisi ilk 4 ayda hemen hemen güçlü dalgası bitmiş olacak. 2015 yılının 4. ve 5. aylarından itibaren paritedeki şu andaki mevcut hale doğru hızlı bir şekilde yönelim olduğundan dolayı parite baz etkisi de ortadan kalktığından ihracatımızda gözle görülür bir toparlanma inşallah Nisan'dan itibaren görmeye başlayacağız" dedi. - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zeybekci: 2015 Yılı Büyüme Rakamları Yüzde 4'ün Üzerine Çıkar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement