Zonguldak'ta 'Termiksiz Yaşam' Yürüyüşü - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta 'Termiksiz Yaşam' Yürüyüşü

Zonguldak\'ta \'Termiksiz Yaşam\' Yürüyüşü

20 Zirvesi'nin başladığı gün, 3'ü faaliyette, 1'i yapım aşamasında 4 termik santralin bulunduğu Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde bir araya gelen çevreciler, termiksiz bir yaşam için yürüdü.

15.11.2015 15:44

G-20 Zirvesi'nin başladığı gün, 3'ü faaliyette, 1'i yapım aşamasında 4 termik santralin bulunduğu Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde bir araya gelen çevreciler, termiksiz bir yaşam için yürüdü.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu ve Yuva Derneği tarafından düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Beldedeki termik santralin önünde toplanan kalabalık, 'İklim için termiğe hayır', 'Termiksiz gelecek istiyoruz', 'G-20 dünyanın gözü üzerinizde', 'Yöremizde termik santral istemiyoruz' yazılı dövizler ve sloganlarla yürüdü. Termik santrallerin bulunduğu bölgede yürüyen grup, G-20 Zirvesi'ne katılan ülkelerin dikkatini çekebilmek için İngilizce yazılı pankartlar da taşıdı.

Yürüyüş sırasında, geçen 3 Kasım'da termik santrale kömür taşıyan kamyonun üzerlerine devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 58 yaşındaki Havva Celeb ve kızı 38 yaşındaki Mürvet Gören için kazanının meydana geldiği yere karanfil bırakıldı. Bu sırada ölen anne ve kızın akrabası Naci Kocaman, termik santrallere ait araçların evinin önündeki yolu kullanmaması için hukuki girişimlerde bulunacağını söyledi. Bu sırada fenalaşan Kocaman'a gruptakiler suyla müdahale etti.

Yürüyüş sonunda basın açıklamasını okuyan Yaşanabilir Zongudak Platformu Sözcüsü Berran Aydan, şu an faaliyette olan termik santrallerin 1 günde 3 milyon metreküp deniz suyunu zehirlediğini söyledi. Bartın'ın Amasra İlçesi'ndeki sahil şeridinde 13 yeni termik santralin yapılmasının planlandığını ifade eden Aydan, şöyle dedi:

"Bölge halkı başta kanser olmak üzere ciddi sağlık tehditleriyle yüz yüze bırakılmakta. Eğer planlanan termik santraller de yapılırsa artık bölge yaşanabilir olmaktan çıkacak. Karadeniz termik cehenneme çevrilmek isteniyor. G-20 ülkeleri, eşitsizliklerin giderek arttığı küresel sistemde, iklim adaletsizliğinin de baş sorumlusudur. Dünya hükümetleri her yıl 5.3 trilyon dolarlık kamu parasını fosil yakıtları desteklemek için kullanırken, fosil yakıt teşviklerinin aslan payı G-20 üyesi ülkelerden gelmektedir. Başta dönem başkanı Türkiye olmak üzere G-20 ülkelerine toprağı, havası, suyu zehirlenmekte olan Zonguldak'tan sesleniyoruz; Fosil yakıtlara teşvikleriniz bizi öldürüyor. Ucuz enerji için fosil yakıtlara desteğiniz Karadeniz'i, Türkiye'yi yaşanmaz hale getiriyor."

Yuva Derneği üyesi Efe Baysal da insanı, doğayı, hayvanı, gezegeni ve tüm yaşamı katleden termik santrallere karşı, termiksiz bir gelecek istediklerini söyledi. Kalabalık, basın açıklamasından sonra dağıldı. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta 'Termiksiz Yaşam' Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement