Ankara'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ankara'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor

Ankara'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor Kırım Tatarları tarafından Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 1904 yılında kurulan Ballıkpınar Kırım köyü tarihi havası ve kültürel dokusuyla meraklıların ilgisini çekiyor.

20.09.2023 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor

ANKARA - Kırım Tatarları tarafından Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 1904 yılında kurulan Ballıkpınar Kırım köyü tarihi havası ve kültürel dokusuyla meraklıların ilgisini çekiyor.

1877-1878 Osmanlı ile Rus İmparatorluğu arasındaki savaş sonrası Rusların boyunduruğu altına giren Kırım Tatarları, bu durumu kabullenmedi ve Romanya üzerinden Anadolu'ya göç etti. 1904 yılında köyü kuran Kırım Tatarları, Milli Mücadele döneminde de şehitler verdi. Öte yandan yeni neslin kültürel değerlerine sahip çıkması için köyde kurulan Kırım Evi ise dikkati çekiyor. Kırım köyü'nün tarihi ve kültürel detaylarını Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Genel Başkanı Tuncer Kalkay, İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı.

"Çok büyük kayıplar vermişler"

Kalkay, söz konusu köye ilk gelenlerin Kırım Yarımadasının Kerç şehrinden geldiğini söyledi. Kerç şehrinden çıkan Kırım Türklerinin bir süre Romanya'da konakladığını ve uzun süren yolculuk sonrası Anadolu'ya geldiklerini belirten Kalkay, "1904 ile 1905 yıllarında rivayete göre köye geldikten sonra içtikleri sudan dolayı çok büyük kayıplar vermişler. Buraya 30 ile 40 hane gelirken biz sadece 3 hanenin izine rastlayabildik. Diğerleri tamamen kaybolmuşlar" dedi.

"Uzun yıllar örnek köy olarak gösterilmiş"

Köye yerleşenlerin Birinci Dünya Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda mücadele verdiğini dile getiren kalkay, "Çanakkale savaşında şehit düşenler ve Yemen'de esir düşenler var. Mesela (Kırım Türkü) Kadir Akay, İngilizlerle 8 yıl savaşmış ve Yemen'de esir düşmüş. Kurtuluş savaşına katılan pek çok Kırım Tatarı var köyde yaşayan. Nasıl Osmanlı İmparatorluğuna hizmet ettilerse Türkiye Cumhuriyeti'nin de kuruluşunda rol almış Kırım Tatarları. Bu köy kurulduktan sonra kendi bilgi birikimleriyle daha teknik tarım teknolojilerini kullanmasından dolayı uzun yıllar örnek köy olarak gösterilmiş" ifadelerini kullandı.

1980'li yıllara kadar köyün orijinalliğini koruduğunu kaydeden Kalkay, "Kendi geleneklerini ve kültürlerini devam ettirmiş ve adetlerini sürdürmüştür. Bugüne kadar da bu kültür evimizin sayesinde bu yaşanmışlıkları biz tespit ettik. Bundan sonraki nesiller bu geçmişi ve yaşanmışlığı öğrenerek ileriye dönük kültür ile kimliği daha iyi anlayacaklardır" diye konuştu.

Kırım köyüne, Ankara'ya yerleşen Kırım Tatarları yoğun ilgi gösteriyor.

Ankara\'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Ankara'da 1904 yılında kurulan Kırım köyü ilgi çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement