Kırşehir 5 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş - Son Dakika
Kültür Sanat

Kırşehir 5 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş

Kırşehir 5 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş

Kırşehir Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki yüzey araştırmasında 5 milyon yıl öncesine ait zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu AEÜ Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erkman: "Gördüğümüz ve incelediğimiz fosiller itibariyle burası geçmişte sanki Afrika kıtası gibi. İklimi bugünkü gibi değil. Gergedanların, fillerin, atların gezdiği, sulak bir alan olduğu, bugünkü bozkırdan çok farklı bir ekolojik ortama sahip olduğu anlaşılıyor"

02.10.2013 11:18

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman başkanlığında, Hirfanlı Barajı kıyısında yapılan araştırmada, 5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu.

Erkman, AA muharine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun en önemli antropoloji havzalarından birinin Çankırı- Çorum civarı olduğunu belirterek, yaklaşık 3 yıl önce bu havzanın güneyinde yer alan Kırşehir bölgesinde yüzey araştırmalarına başladıklarını söyledi.

Bu anlamda Kırşehir'de özellikle Hirfanlı Baraj Gölü ve Yozgat sınırındaki Yiğitler bölgesinde çok büyük bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Erkman, şöyle konuştu:

"Bizim yeni tespit ettiğimiz iki lokalite var. Bunlardan biri Hirfanlı Barajı bölgesi ve Yiğitler bölgesi. İkisi de çok potansiyeli olan lokaliteler. Hirfanlı Barajı'nın kuzeyinden çok sayıda fosil çıktı. 3 yıllık çalışmamızda fil, zürafa, gergedan, domuz, sırtlan kemikleri bulduk. En son çalışmalarımızda gergedan kafatası, fil ve zürafa çene yapısı, bobit, at, domuz ve sırtlan kemikleri bulduk."

5 milyon yıllık zürafa, fil ve gergedan kemikleri

Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile koordineli şekilde çalıştıklarını dile getiren Erkman, birlikte yaptıkları çalışmada buldukları kafatası ve kemiklerin yaklaşık 5 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.

Erkman, Hirfanlı Baraj Gölü'ndeki suyun yükselip alçalmasının bölgedeki çamur taşı ve çökerleri aşındırdığı için milyon yıl (BURADA RAKAM EKSİK) öncesine ait kemiklerin karaya çıktığını anlatarak, bundan sonra da çok daha değişik buluntulara rastlayabileceklerine inandığını söyledi.

Kırşehir geçmişte Afrika kıtası gibiymiş...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Türk Tarih Kurumu'nun destekleriyle yüzey araştırmalarına devam ettiklerini kaydeden Erkman, bunun yeterli olmadığını, kazı çalışması başlatılarak daha ayrıntılı sonuçlara ulaşılması gerektiğini vurguladı.

Erkman, "Bu fosillere bakarak, Kırşehir'in doğa tarihini ortaya koymak istiyoruz. Gördüğümüz ve incelediğimiz fosiller itibariyle burası geçmişte sanki bir Afrika kıtası gibi. İklimi bugünkü gibi değil. Gergedanların, fillerin, atların gezdiği, sulak bir alan olduğu, bugünkü bozkırdan çok farklı bir ekolojik ortama sahip olduğu anlaşılıyor" dedi. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kırşehir 5 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement