Kütahya'da Hisar Yürüyüş Yolu Hizmete Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kütahya'da Hisar Yürüyüş Yolu Hizmete Açıldı

Kütahya Kalesi ve Ulu Cami Arkası Kültür Yolu Projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Hisar Yürüyüş Yolu, hizmete açıldı. Belediye Başkanı Alim Işık, eserlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

30.09.2023 17:54  Güncelleme: 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da 240 metre uzunluğundaki Hisar Yürüyüş Yolu hizmete açıldı

Belediye Başkanı Alim Işık:

"Eserler yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak nasip, emek ve gayret işi"

KÜTAHYA - Kütahya Kalesi ve Ulu Cami Arkası Kültür Yolu Projesi çerçevesinde restorasyonu tamamlanan Büyük Hisar Sokak Yürüyüş Yolu, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve il protokolünü katılımıyla hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Başkanı Işık, "Şehrimize yakışan bir eser oldu. Darısı geri kalan kısımlarının tamamlanmasına olsun" dedi.

Kütahya Kalesi ve Ulu Cami Arkası Kültür Yolu Projesi çerçevesinde yapılan yürüyüş yoluyla şehrin simgelerinden Kütahya Kalesi'ne ulaşım daha da kolay hale geldi. Ayrıca Büyük Hisar Sokak'taki yürüyüş yolu projesiyle eserleri görmek isteyen ziyaretçiler için seyir terası, dinlenme alanları ve ihtiyaçların karşılanacağı alanlar da yapıldı.

"240 metrelik bir yolun restorasyonunu tamamladık"

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, "Şehrimizi dünya şehirleri arasına taşıyacak olan çok önemli miraslarımızdan birisi Kütahya Kalesi. Kütahya Kalesi, Diyarbakır Kalesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ve en görkemli kalesi olarak biliniyor. Atalarımızın birçok eser bıraktığı Kütahya'mız, birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle kadim şehir ünvanını çoktan hak etmiş be bugün gerçekten Türkiye'de ve dünyada kadim şehirler arasında yer alan bir şehiriz. Bu şehri ihya ve imar etmek her kula nasip olmuyor. Vesile olan herkes burada, burada olamayıp da emeği geçmiş, katkısı olmuş, dua etmiş diğer kullara da teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Çünkü bu eserler yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak nasip, emek ve gayret işi. Restorasyonunu yaptığımız ve bugün onurla açılışını yaptığımız bu yolun en önemli özelliği Ulu Cami gibi en büyük hazinelerimizden birisi olan ecdat yadigarı eserimizin oradan başlamak üzere Kütahya Kalesi'ni arkadan dolanıp yukarıdaki Döner Restoran'a çıkacak şekilde bir yaya güzergahının bir bölümünü oluşturması. 240 metrelik bir yolun restorasyonunu tamamladık. Yaklaşık 300 metrelik daha kale içinden sonra tepeye çıkacak diğer yolu da Allah nasip ederse en kısa zamanda şehrimize kazandırmak üzere işlemlerine başlayacağız. Üzerinde bulunduğumuz seyir terasından aşağıdaki İshak Fakih Camimizin o bölgeye inecek olan arka taraftaki yolu da başlattık, oradaki çalışmalar da devam ediyor. O da bittiğinde şehrimizin buraya bakan alttaki mahallelerinden yukarıya çıkışı sağlayacak bir güzergahı tamamlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

"Hayırlı bir işe imza attık"

Kale Kapısı, Beden Duvarı ve Büyük Hisar Sokak yolunun şehrimize yakışan bir eser olduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkanı Işık, "Anıtlar Kurulumuzun her bir üyesine minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. Onlar da en az bizim kadar bu işi önemseyip her aşamasında iyi denetleyerek güzel bir şekilde bu eserin tamamlanması için çok çalıştılar. Mesafe olarak çok büyük görünmeyebilir ama bir yıldan fazla bu alanın restorasyonunun sürdüğünü söylemek isterim. Kolay işler değil, sıfırdan bir yol olsa çok kısa bir sürede tamamlayabiliriz ama bu tescilli mekanlarda, birinci derece sit alanı olan bir alanda koyulan her taşın doğru koyulması, her imalatın doğru yapılması ve her kademede denetlenmesi gerekiyordu. Böyle hayırlı bir günde, hayırlı bir işin paydaşları olarak bu açılışta bulunan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kütahya\'da Hisar Yürüyüş Yolu Hizmete Açıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Kütahya'da Hisar Yürüyüş Yolu Hizmete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement