Uzundere'de "Sakin Şehir" Mutluluğu - Erzurum - Son Dakika
Kültür Sanat

Uzundere'de "Sakin Şehir" Mutluluğu - Erzurum

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Uzundere ilçesinden detay görüntüler Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzun'la röportaj Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy'la röportaj İtalya'nın Greve in Chianti kentinde çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, tarım, turizm, misafirperverlik, eğitim ve sosyal uyum gibi 70 kriteri yerine getirerek Türkiye'nin 11. "sakin kent"i olma özelliği kazanan Erzurum'un Uzundere ilçesinde, huzurlu kent olmanın sevinci yaşanıyor.

23.03.2016 11:34

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Uzundere ilçesinden detay görüntüler

Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzun'la röportaj

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy'la röportaj

İtalya'nın Greve in Chianti kentinde çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, tarım, turizm, misafirperverlik, eğitim ve sosyal uyum gibi 70 kriteri yerine getirerek Türkiye'nin 11. "sakin kent"i olma özelliği kazanan Erzurum'un Uzundere ilçesinde, huzurlu kent olmanın sevinci yaşanıyor.

Erzurum'a yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta, bin metre de il merkezine göre rakımı daha düşük seviyede olan ilçede, narenciye dışında akla gelen bütün meyveler yetişiyor.

İlçe merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Yedigöller; dağlar arasında bir vaha gibi ortaya çıkarken, yanı başında bulunan Tortum Şelalesi ise tüm ihtişamıyla misafirlerini karşılıyor.

Uzundere Kaymakam Hacı Arslan Uzan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzundere'nin bir turizm kenti olduğunu söyledi.

Uzundere'nin Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yedigöller ve Öşvank Manastırı gibi turizm değerlerini barındıran şirin bir Anadolu kenti olduğunu vurgulayan Uzan,"Bu kent, turizm değerleriyle ön plana çıkmış durumda. Uluslararası Sakin Kentler Birliği'nde (Cittaslow) 30 ülke ve 208 kent üyesi mevcut. Uluslararası tanınabilirlik açısından önemli bir birlik. Biz de şehir felsefesini, şehrimizde bir vizyon oluşturmasını arzu ettik. Bu amaçla bir proje ekibi oluşturduk ve yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştık" diye konuştu.

Uzan, proje dosyası ve mektubu hazırladıklarını, bunları İngilizce'ye çevirdiklerini dile getirdi.

Daha sonra kentin özelliklerini yansıtan 70 kriter ile bu birliğe başvuru yaptıklarını anlatan Uzan, şöyle konuştu:

"19 Mart'da Cittaslow İcra Kurulunca Uzundere'miz üyeliğe kabul edildi. Bu da ziyadesiyle bizi memnun etti. Uzundere zaten sakinliğiyle, dinginliğiyle ön plana çıkmış bir şehirdi. Bu şehir bundan sonra da bu vizyonda, bu sakinliğiyle hareket edecek. Burasını, daha katma değerli bir ürün haline getirip, turizm materyallerini burada yaşayan insanların istifadesine inşallah sunacağız. Belediyemiz ve kaymakamlığımız işbirliğinde bu hizmetler yürütüldü. İnşallah ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz."

Uzan, ilçenin sakinliğini bozmayacak şekilde çeşitli projeleri de hayata geçirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.,

Ekolojik ürünler yetişiyor

İlçe Belediye Başkanı Halis Özsoy da Cittaslow'a nüfusu 50 binin altında olan kentlerin katılabildiğini belirti.

Bunun yanı sıra farklı kriterlerinin mevcut olduğunu aktaran Özsoy, şunları kaydetti:

"Bu kriterlerin hepsini biz tamamladık. Yeşil doğa, temiz çevre ve sürdürülebilir enerjiyle ısınma. Ekolojik ürünler, yani doğal olan herhangi bir kalıntı olmayan ve doğal gübreyle yetiştirilmiş sebze ve meyvelerinde bulunması gerekiyor. İlçemizde bunlara uyuyor. İlçemizdeki köy pansiyonları, bunun yanında su sporları merkezi olması bağlamındaki çalışmamız ve Tortum Gölü ve şelalesinin rekreasyon gibi projelerinin meyvesini bu şekilde aldık. Tabi bundan sonra ki süreçte biz Uzundere'ye dingin, huzurlu bir şekilde yaşamak ve tatilini geçirmek isteyen insanları bekliyoruz. Çünkü Sakin Kentler Birliği de sitesinde bunu duyuruyor. Sakinliği huzuru doğayı isteyen dünyadaki çeşitli turistler ilçemize gelecek. Zaten Uzundere, kırsal turizmin önemli destinasyonlarından birisiydi. Bundan sonra ulusal önemden çıktı, uluslararası bir öneme sahip ilçe oldu."

Uzundere\'de "Sakin Şehir" Mutluluğu - Erzurum
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uzundere'de 'Sakin Şehir' Mutluluğu - Erzurum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement