Adalet Eski Bakanı Şevket Kazan'dan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler - Son Dakika
Politika

Adalet Eski Bakanı Şevket Kazan'dan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

Adalet Eski Bakanı Şevket Kazan\'dan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

"Türkiye'de ve Dünyada Neler Oluyor" konulu konferansa katılmak üzere Şanlıurfa'ya gelen eski Adalet Bakanı ve Saadet Partisi Genel Danışmanı Şevket Kazan, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

11.03.2013 13:00

" Türkiye'de ve Dünyada Neler Oluyor" konulu konferansa katılmak üzere Şanlıurfa'ya gelen eski Adalet Bakanı ve Saadet Partisi Genel Danışmanı Şevket Kazan, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Son günlerde gündemde olan 4. Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazan, "Türkiye'de bir hukuk istikrarsızlığı bulunuyor" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin standartlarına uygun hale getirilmeye çalışılan ve terör suçlarının bazılarında değişiklik yapılması öngörülen 4. Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda bulunan eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, "Şimdi bugün Türkiye'de bir takım çevrelerin bir takım rahatsızlıklarını ve bu rahatsızlıklar sebebiyle seslerini yükselttiklerini görünce, verilen cezaların hafifletilmesi için çareler aranıyor. Bazı tutuklamaların yersiz ve haksız olduğunun farkına varılınca, onu hafifletmek için yeni formüller üretiliyor. Bu böyle bitmez bir kanun, yaz-boz tahtası değildir. Bir kanunun bir ülkede en az 10 yıl ömrü olmalıdır. 10 sene ömrü olmayan bir kanun baştan savma bir kanundur. Onun için sık sık kanunların yapılması, sık sık değişiklik yapılması, cezai müeyyidelerde değişiklik yapılması Türkiye'de bir hukuk istikrarının olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

Kazan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de, yasama meclisine kanun teklifi hazırlayan milletvekillerinin ve hükümetlerin çalışmalarını maalesef yetersiz, eksik ve noksan yaptıklarını görüyoruz. Çünkü kanun dediğin zaman bir kanun çıkar, onun en az 10 yıl ömrü olur. Ama bizde bir kanun çıkıyor bakıyorsun 6 ay sonra bir yamalama ve ilaveler yapılıyor. Bu tamamen gerek meclisin, gerek hükümetin bakanlıklar çerçevesinde yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu gösteriyor. Birde günübirlik siyaset yapılıyor. Önce mahkemeler kuruldu. Sonra yargılamalar yapıldı ve verilen cezalar çok ağır cezalar oldu. Aslında o verilen cezaların kanunlarını da sen yaptın. Şu anda gelmiş olan kanun bir takım generaller ve paşalar hakkında, verilmiş olan cezaların ağırlığı dikkate alınmış, ama bunları biraz daha hafif hale indirelim demek suretiyle hazırlanmış ve meclise gönderilmiştir. Ben şuna kesin olarak inanıyorum; 1 sene sonra bu kanunun bir eşi daha gelecek. Böyle Türkiye'de hukuk istikrarı olmaz. Göreceğiz bakalım parlamentodaki müzakereler sonucunda ne olacak. Ak diyenler olacak, kara diyenler olacak. Ortadan gidelim diyenler olacak. Ama mutlaka parlamentoda çok sıkıntılı bir müzakere olacak. Bu yasa kanunlaştıktan sonra hep beraber göreceğiz iyi mi oldu, kötü mü oldu."

"ÖCALAN'A EV HAPSİ VERİLMESİ KOLAY BİR İŞ DEĞİL"

Daha sonra; İmralı görüşmeleri ve tutanakların basına sızdırılması, PKK lideri Abdullah Öcalan'a ev hapsi verileceği iddiaları konusunda değerlendirmelerde bulunan Şevket Kazan, "Görüşmelerin ne olduğunu, muhtevasının ne olduğunu bilmemiz lazım. Ancak Öcalan'a ev hapsinin verilmesi dedikodulara göre yapılması kolay bir iş değil" dedi.

Şu anda tutanakların kimin tarafından basına sızdırıldığı konusunda tartışmaların yaşandığını hatırlatan Kazan, "BDP Genel Başkanı yaptığı açıklamada kendilerinin sızdırmadıklarını ama partiden birilerinin sızdırdığını söylemişti. Salı günü tüm metni açıklayacaklarını söylüyorlar. Salı gününü bekleyelim bakalım ne olacak" şeklinde konuştu.

Barış sürecine de değinen eski Adalet Bakanı ve Saadet Partisi Genel Danışmanı Şevket Kazan, süreçle ilgili şu ifadeleri kaydetti:

"Barış süreci ne olur bilemem. Ben onlar değilim, onlar ben değil. Mecliste kavga dövüş bitmiyor. Bu süreç komisyonda da müzakere edilecek. Komisyonda müzakereler olunca ortalık allak bullak olacak. Çünkü anlaşmaya varıldı dedikleri, basına yansıyan yönlere baktığımız zaman, parlamentoda bunun karşısında kavga çıkarmaya hazır olan MHP ve CHP var. Bunun dışında elbette karşı gelecek bağımsız milletvekilleri var. Onlar da bir tavır takınacaklar. Zor geçecek. Ama biz memleketin bir an önce huzura kavuşmasını istiyoruz. Bir an önce memlekette birlik, beraberlik ve kardeşlik olsun istiyoruz. Şu andaki havanın bu barış ortamı içerisinde özlenen noktaya getirilmesi zannedildiği kadar kolay bir iş değil. Meydanda görülüyor, MHP ve CHP karşı olduklarını belirtiyor, hükümete, Başbakana hakaret ediyorlar. Yani parlamento içerisinde tarafları bir araya getirecek, barıştıracak, uyumlu bir müzakere sağlayacak bir koordinatör yok."

"ABD PKK'YA DESTEK VERİYOR"

Kendi hükümetleri döneminde anarşi olaylarının ve terörün son bulduğunu söyleyen Kazan, şu anda bir Çekiç Güç'ün bulunduğunu ve bu Çekiç Güç'ün ABD olduğunu savundu. ABD'nin PKK'ya da destek verdiğini öne süren Kazan, "Şu anda PKK'nın arkasında ABD var. ABD güya bize istihbarat verecek de biz terörü onların istihbaratıyla durduracağız. ABD onların yanında. Bizi de idare ediyor" diye konuştu. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Adalet Eski Bakanı Şevket Kazan'dan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement