Başbakan Yardımcısı Atalay, 613 Konteynerin Anahtar Teslimini Yaptı (2) - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Atalay, 613 Konteynerin Anahtar Teslimini Yaptı (2)

Başbakan Yardımcısı Atalay, 613 Konteynerin Anahtar Teslimini Yaptı (2)

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem sonrası çalışmaları yerinde incelemek için geldiği Van'da, Valilik'te basın toplantısı düzenledi.

01.01.2012 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan YARDIMCISI ATALAY, 613 KONTEYNERİN ANAHTAR TESLİMİNİ YAPTI (2)

'18 OCAK'A KADAR KONTEYNERLERİN TAMAMI GELECEK'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem sonrası çalışmaları yerinde incelemek için geldiği Van'da, Valilik'te basın toplantısı düzenledi. Bakan Atalay, kentte çadır safhasından konteyner safhasına geçildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Van'a toplamdan 17 bin konteyner gönderildi. köylerde ve ercişte konteynerlerin kurulması tamamlandı. Köylere 6 bin 136 konteyner kuruldu ve tüm vatandaşlarımız yerleştirildi. Erciş'te de 5 bin konteyner kuruldu ve buradaki çalışmalarda tamamlandı. Normalde Van Merkezi'nin 6 bin konteyner ihtiyacı vardı ancak 9 Kasım'daki ikinci deprem bu ihtiyacı artırdı. Van Merkez'e 21 ayrı noktaya konteyner kentler kuruluyor. Konteyner kent kurmak bir şehir kurmak kadar gibi. Suyu, elektriği, altyapı çalışması uzun sürüyor. 18 Ocak tarihine kadar Van Merkeze konteynerlerin tamamı gelmiş ve vatandaşlarımız yerleşmiş olacak. Bu kış şartlarında vatandaşımızı çadırdan konteynerlere taşınması bir nebze onları rahatlatacaktır. Konteynerler çadırlara göre daha rahat, daha sıcak, sosyal imkanları daha fazla, tuvaleti, suyu, elektriği var."

EVİ HASARLIYA KREDİ

'Kesin hasar tespit' çalışmalarının köylerde ve Erciş'te tamamlandığını, ilana çıkıldığını da hatırlatan Atalay, "Bu ayın 7'sine kadar ise itiraz süresi var. Van Merkez'de de hasar tespit çalışmaları tamamlanarak 27 Aralık'ta ilana çıkıldı. Şu an itirazlar alınıyor. Bütün bu itirazlardan sonra 400 kişilik teknik ekibimiz tekrardan gidip incelemelerde bulunacak ve itirazlar karara bağlanacak" diye konuştu.

Kalıcı konutların tamamı TOKİ tarafından yaptırıldığını ve yaptırılacağını kaydeden Atalay, şunları söyledi:

"Evleri ağır hasarlı ve yıkılacak olanlara TOKİ'nin yaptığı konutlar kredilenmelerle verilecek. Evleri ağır hasarlı olan ve evleri yıkılacaklara, TOKİ'nin yaptıracağı evlerden 2 yıl ödemesiz sonraki 20 yılda ise vade farkı olmaksızın, faizsiz düşük taksitlerle verilecek. Konutları orta hasarlı olanla ile ilgili de tespit raporları tamamlandı ve ilana çıkıldı. Yapılan itirazlar doğrultusunda İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya üniversiteleriyle anlaşıldı ve bunların ekipleri de ikinci bir inceleme yapıyor. Bu üniversitelerin yapacağı incelemelerinin ardından ağır hasarlı olan konutlar yıkılacak, orta hasarlı olanlar ise küvetlendirilecek. Konutu orta hasarlı olanlar güçlendirme ile ilgilide kredi verilecek. Evleri orta hasarlı olanlara güçlendirmeleri için konut başına 12 bin TL kredi verilecekti biz bunu 15 bin TL'ye çıkardık. Evlerini güçlendirecekler alacakları 15 bin TL'lik kredi 2 yıl ödemesiz 10 yıl vade farksız küçük taksitlerle ödeyebelicekler. Evleri az hasarlı olan vatandaşa normalde Devlet'in bişey ödeme zorunluluğu yok. Ancak biz evleri az hasarlı olanlara da daire başına bin 250 TL'yi hibe olarak vereceğiz."

MODERN KÖYLER

Depremden çok büyük hasar gören köyleri yeniden kuracaklarını da ifade eden Atalay, "Çok modern köyler kurulacak. Camisi, okulu, köy evi olacak. Örnek köyler kurulacak. Biz toplu köy kurmak istiyoruz ancak köylülerin çoğu kendi arazisinde, tarlasında evini kurmak istiyor. Şuan 12 köy bulunduğu yerden başka bir yere kurulması gerekiyor. Zemini sağlam, deprem riski olmayan bir yere kurulması gerekiyor. Topraktaş, Özkaynak ve Dağönü Köyleri bize başvurarak toplu köy kurulmasını kabul etti. Şunu belirtiyim ki toplu köy istemeyip bulundukları yerde ev yaptırmak istiyorlarsada yine biz yaptıracağız. Kredilendirip kendilerine teslim edeceğiz" diye konuştu.

İŞYERLERİ AĞIR HASARLI

İşyerleri ağır hasarlı olan depremzedeler içinde çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakan Atalay, "Bununla ilgili çalışma sürüyor. Daha önce bu konuda tecrübelerimiz var. Depremlerin yaşandığı bölgelerde toplu işyerleri yapıldı ancak çoğu işyeri sahibi buralara taşınmadı ve boş kaldı. Böyle bir durumun tekrar yaşanmaması için işyeri hasar görenler ya kendileri biraraya gelerek yeni işyerlerini yapacak, biz de kredi desteğini sağlayacağız. Bize gelip siz yapın derlerse de yine TOKİ tarafından işyerleri yapılarak uzun vadeli kredilenmelerle kendilerine verilecek" dedi.

28 BİN KONUT YIKILACAK

TOKİ'nin 3 bin 984 konut için ihale yaptığını, 15 bin konut için ise de TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazılar yazıldığını da ifade eden Atalay, kalıcı konutların bir bölümünün kaba inşaatlarının Mart- Nisan ayının sonunda teslim edileceğini söyledi.

Mastır plan çalışmalarının devam ettiğini, zeminin sağlam olan yerlere yeni konutların inşaa edildiğini de kaydeden Atalay, şunları söyledi:

"Mevcut şehir yerinden taşınacak, yeni şehir kurulacak gibi bir algı var. Böyle birşey yok. Mevcut şehir yine yerinde kalacak. Van Merkez'de çok sayıda bina yıkılacak. Van Merkez ve Erciş'te toplamda 28 bin bina yıkılacak. Yıkılması gereken konut varsa yıkılacak, afedilmeyecek, hiç teredüt etmeyeceğiz" diye konuştu. Hasarlı olan kamu binalarıyla ilgili de konuşan Atalay, "DSİ, Köy Hizmetleri gibi binalar şehir dışına taşınacak. Vatandaşa günlük hizmet veren kamu binaları ise şehir merkezinde kalacak ve eğer bina hasarlıysa yıkılıp yeni binalar yapılacak."

ÜNİVERSİTEYE 67 MİLYON TL

Depremden Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ninde çok etkilendiğine değinen Atalay, üniversitenin binalarını yenilemesi ve araştırma hastanesini tamamlaması için 67 milyon TL verildiğini söyledi. Van'a bugüne kadar 96 milyon 500 bin TL nakit para gönderildiğini, Van için ise bugüne kadar 646 milyon TL harcandığını ifade eden Atalay, yardım hesaplarında ise Başbakanlığın yardım hesabında 203 milyon, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabında 35 milyon, Kızılay'ında ise 64 milyon 400 bin TL bulunduğunu kaydetti. Atalay, Kentte hasar gören camilerin yerine ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yardım hesabındaki paralarla camiya yapacağını söyledi.

YARIN OKULLAR AÇILIYOR

Toplantıda bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu ise Van Merkez ve Erciş'te yarın ders zilinin çalacağını belirterek şu bilgileri verdi:

"Bütün okullar 3 kez incelendi. İki kez Milli Eğitim Bakanlığı bir kezde üniversiteler tarafından incelemeler yapıldı. Deprem öncesi durumunu muhafaza eden okulları açıyoruz. En ufuk bir şüphe ve risk olan okulu asla açmıyacağız. Van'da toplamda 181 bin öğrencimiz vardı. Ancak deprem sonrası 71 bin öğrencimiz kent dışına giderek kayıtlarını yaptırdı. Yarın 110 bin öğrencimiz ders başı yapacak. 250 okulumuzdan 63'ü şuan kullanmaz durumda. Öğrencilerimizin okullara taşınmasının tamamını biz üstleneceğiz. Bu arada Van merkezde sadece bir konteyner ve bir çadır sınıfımız olacak." - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Atalay, 613 Konteynerin Anahtar Teslimini Yaptı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement