Bulgaristan'da Rusya yanlısı siyasetçiler anıtın kaldırılmasına tepki gösterdi - Son Dakika
Politika

Bulgaristan'da Rusya yanlısı siyasetçiler anıtın kaldırılmasına tepki gösterdi

Bulgaristan\'da Rusya yanlısı siyasetçiler anıtın kaldırılmasına tepki gösterdi

Bulgaristan'da Rusya yanlısı solcu siyasetçiler, başkent Sofya'nın merkezinde bulunan ve eski Sovyetler Birliği döneminde Kızıl Ordu'ya ithafen yapılan anıtın kaldırılması kararına tepki gösterdi. Solcu siyasetçiler, anıtın kentteki Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınabilmesi için statüsünün 'devlet mülkü' olarak belirlenmesine karşı çıktı. Bu durum, muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi, Yeniden Doğuş Partisi, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve diğer solcu güçlerin tepkisine neden oldu. Protesto kapsamında eylemciler anıtın önünde çadırlar kurdu. Anıtın kaldırılmasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Radev, anıtların kaldırılmasına karşı olduğunu belirtti. Sofya Belediye Meclisi ise anıtın Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınması kararı almıştı.

10.08.2023 18:32  Güncelleme: 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da Rusya yanlısı solcu siyasetçiler, başkent Sofya'nın merkezinde bulunan ve eski Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde Kızıl Ordu'ya ithafen yapılan anıtın kaldırılması kararına tepki gösterdi.

Solcu siyasetçiler, hükümetin, 1954'te eski komünist rejim tarafından propaganda amaçlı inşa edilen 45 metrelik anıtın kentteki Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınabilmesi için statüsünü "devlet mülkü" olarak belirlemesine karşı çıktı.

Belediyenin anıt ve çevresinde bronz heykel kompozisyonlarının taşınmasına ilişkin hızlanan girişimleri de parlamentoda temsili olan muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), popülist Rusya yanlısı Yeniden Doğuş Partisi, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşta Rusya'yı destekleyen Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve solcu diğer güçlerin tepkisine neden oldu.

Parlamentoda temsili olamayan "Solcu" adlı oluşumun lideri Maya Manolova'nın öncülük ettiği protesto kapsamında eylemciler anıtın önünde çadırlar kurdu.

Manolova, basına yaptığı açıklamada, bölgede gece gündüz nöbet tutacaklarını belirterek parlamentodaki NATO ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı iktidardaki güçlerin Bulgaristan'ın tarihine savaş açtıklarını öne sürdü.

Manolova, "Günümüzün gerçek sorunlarına çözüm için argümanı olmayan politikacılar böylesi zavallı bir savaş açtılar. Geleceği göremeyenler geçmişle mücadele etmeye çalışıyorlar." dedi.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev de ülkede yıllardır gündeme getirilen anıtın kaldırılmasıyla ilgili açıklamasında, "Her bir anıt kendi zamanının tanığıdır. Ben anıtların kaldırılmasına karşıyım." demişti.

Anıtta yer alan, "Müteşekkir Bulgar halkından kurtarıcı Kızıl Ordu'ya" yazısının gerçekleri yansıtmadığını savunan Sofya Belediye Meclisi, 9 Mart'ta anıtın Sosyalist Sanat Müzesi'ne taşınması kararı almıştı.

Başbakan Nikolay Denkov'un koalisyon hükümeti de anıtın ithaf edildiği Kızıl Ordu'nun 1944'te Bulgaristan'ı kuşatarak, Bulgaristan Komünist Partisinin (BKP) darbe ile iktidara gelip, 1989'a dek yönetimini sürdürmesine neden olduğunu kabul ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bulgaristan'da Rusya yanlısı siyasetçiler anıtın kaldırılmasına tepki gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement