Erdoğan'dan Zenginlere Somali Eleştirisi - Son Dakika
Politika

Erdoğan'dan Zenginlere Somali Eleştirisi

Erdoğan\'dan Zenginlere Somali Eleştirisi

Başbakan Erdoğan: "Lüks arabalara binenler açlara ulaşmak zorunda"

17.08.2011 18:30  Güncelleme: 09:43

Başbakan Erdoğan, Conrad Otel'de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nın açılışında konuştu. Somali'ye yardım konusunda yardım çağrılarını yineledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Conrad Otel'de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nın açılışında konuştu. Somali'ye yardım konusunda acil olarak toplanan İİT'nin toplantısında Somali'ye yardım çağrılarını yenileyen Başbakan Erdoğan, " Türkiye'nin çocukları kuruş kuruş biriktirdikleri harçlıklarını bugün Somali'ye gönderirken milyar dolarlık servet sahipleri nasıl uyuyabiliyorlar? Elimizi vicdanımıza koyalım ve soralım. O dev plazalar, o muhteşem kaşaneler, o lüks araba koleksiyonları neyin nesidir? Şüphesiz ki, hesabını vereceğimiz bu hayatta başkalarının yanlışlarına göre hareket etme durumunda değiliz. Biz bize düşen kendi sorumluluğumuzu yerine getirmekle mükellefiz. Şunu da söyleyeyim, o lüks arabalara binemezsiniz iddiasında değilim ama bindiğimiz kadarıyla da bu açlık içerisinde olanları, o denli düşünme, onlara da ulaşmak zorundayız, zorundasınız. " şeklinde konuştu.

KONUŞMASININ BAŞINDA TERÖRE TEPKİ

Konuşmasına Hakkari'de şehit olan 8 askeri anarak başlayan Başbakan Erdoğan, terör saldırısına tepki göstererek " Bu yaşanan olaylarla, bu mübarek ayda gölgelenmesini istemezdik ama ne yazık ki terör böyle acımasız, dini, milleti, ırkı, vatanı olmayan bir olay, bir fenomen." dedi. Somali'ye yardım çarısında bulunan Erdoğan isim vermeden Batılı ülkeleri eleştirerek "Tarih boyunca Somali'nin ve Afrika coğrafyasının bütün kaynaklarını sömürmeye çalışanların elbette bir kenara oturup bugün yaşanan trajediye duyarlı olmasını, Somali halkına yardım eli uzatmasını bekleyemeyiz" dedi. Somali'de son 60 yılın kuraklığının yaşandığını, salgın hastalık tehlikesinin ciddiyetini büyük ölçüde koruduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan , sözlerini şöyle sürdürdü : "Bugünkü bu toplantıya iştirakiniz, bu insanlık çağrısına kayıtsız kalmayacağımızın göstergesidir. İnşallah bizlerin bu duyarlılığı, bu sorumlu yaklaşımı Somali halkının gözlerine de bir umut ışığı olarak yansıyacaktır. Bugün Somali'nin yaşadığı sınav sadece Somali halkının değil, bütün insanlığın sınavıdır. Bu sınavdan insanlığın kazanarak çıkması hepimizin dostluk elini uzatmasına bağlıdır. Mesele bugün Somali'dir, yarın bir başka ülkedir. Öyleyse, olaylar üzerinden değil, felaketler üzerinden değil, insanlığın temel ilkeleri üzerinden konuşalım. "

ZENGİN ÜLKELERE ELEŞTİRİ

Başbakan Erdoğan, Somali konusunun insanlık sınavı olduğunu söyleyerek, "Burada medeniyet de devletler de zenginler de G 20'ler de kişi başı milli geliri 20 bin, 30 bin 40 bin dolar olan ülkeler de büyük bir insanlık sınavından geçiyor. Dünyanın başındaki felaketlerin

tamamının adaletsizlikten olduğunu görmüyor musunuz? Düşünebiliyor musunuz, Somali'ye, Afrika'ya yardım olarak ilaç gönderiyorsunuz ama o ilaçlar tok karnına yenmek zorunda. Bu nasıl bir dramdır, bu nasıl bir trajedidir, bu nasıl bir çaresizliktir, bu nasıl bir insanlık krizidir ki içinde bulunduğumuz çağda böyle bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz?" dedi.

Somali'de yaşanan dramları örnekleriyle anlatan Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak Somali için gösterdikleri hassasiyet ve başlatılan yardım kampanyalarının bilindiğini ifade ederek, yayımladığı genelge ile başlayan kampanyanın, halkın duyarlılığıyla kısa sürede bir yardım seline bir iyilik kervanına dönüştüğünü söyledi.

DERNEKLERE TEŞEKKÜR

Somali'ye yardım kampanyasına destek veren dernek ve sivil toplum örgütlerine teşekkür eden Erdoğan, İHH, Kimse Yok Mu, Cansuyu, Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri ve daha birçok sivil toplum kuruluşu, medya ve belediyelerin adeta bir seferberlik halinde bu kampanyayı sürüklediklerini söyledi. Erdoğan Somali için şuana kadar 200 Milyon TL toplandığı bilgisini de verdi. Erdoğan, Sağlık Bakanlığının Somali'ye ilk etapta 10 tonluk sağlık malzemesi gönderdiğini açıkladı. Erdoğan yardımlarla ilgili, " İhtiyaca göre orada 6 adet sahra hastanesi kuracak şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bugün de yine bölgede kurulacak hastanelerde kullanılmak üzere hazırlanan 20 tonluk tıbbi ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin yanı sıra 10 tonluk mobil sahra hastaneleri ve iç donanımları ile 10 ton gıda

malzemesinden oluşan toplam 40 tonluk malzeme bugün Türk Hava Yollarına ait kargo uçağıyla saat 14. 30 itibariyle hareket etti. Bunlara ilaveten 21 sağlık personelimizi de bölgeye gönderiyoruz. " şeklinde konuştu.

YARIN AKŞAM SOMALİ'YE GİDİYORUM

Türkiye'nin tüm imkanlarıyla Somali'nin yanında olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan yarın akşam eşiyle birlikte Somali'ye gideceğini ve kendisine çok sayıda bakanın eşlik edeceğini de söyledi. Erdoğan ziyaretiyle ilgili şu şekilde konuştu: Erdoğan, bu inançlarını ve dayanışmalarını göstermek üzere yarın akşam Dışişleri Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı ile birlikte aileleri de dahil olmak üzere Somali'ye gideceklerini belirterek, "Temennim odur ki ziyaretimiz Somali halkı için bir moral olur. Temennim odur ki, bu ziyaretimiz dünyanın uyuyan vicdanını harekete geçirir. Temennim odur ki uluslararası toplumun dikkatini çekmek için Türkiye'nin yükselttiği ses bu ziyaretimizle sağırlaşan kulakları da aşacak bir gür seda ile yankılansın ve artık gücüyle övünen, gayrı safi milli hasılasıyla övünen batılı ülkeler de 'İnsanlık ölmedi' diyebilsin. Biz her zaman olduğu gibi bugün de gönül ferahlığıyla, bütün samimiyetimizle 'İnsanlık ölmedi' diyor, 'Şimdi insanlık için Somali'nin yanında olma vaktidir' şeklinde dünyaya sesleniyoruz.

SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NDAN TEŞEKKÜR

Başbakan Erdoğan'dan sonra kürsüye çıkan Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, "Kardeş ülke Türkiye'ye şahsım ve halkım adına teşekkür etmek istiyorum. Bu zor günlerde bizimle omuz omuza olması, yardım elini uzatması bizim için çok önemlidir" dedi. Şerif Ahmed diğer dünya ülkelerini de Türkiye'yi örnek almaya çağırdı. Kuran-ı Kerim okunarak başlayan toplantıya Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez da katıldı. Toplantı konuk ülkelerin temsilcilerine verilecek iftar yemeğiyle sona erecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Erdoğan'dan Zenginlere Somali Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement