Tarhan İstifaları Yorumladı - Son Dakika
Politika

Tarhan İstifaları Yorumladı

Tarhan İstifaları Yorumladı

YARSAV Başkanı , HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve 6 Üyenin İstifasını Gecikmiş Bir Karar Olarak Değerlendirdi.

12.10.2010 09:00

Antalya'da seçim çalışmaları yürüten Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve 6 üyenin istifasını gecikmiş bir karar olarak değerlendirdi.

Adliye Sarayı'nda ziyaretlerde bulunan YARSAV Başkanı Tarhan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı, HSYK üyelerinin istifasını değerlendirdi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve 6 üyenin istifasının gecikmiş bir karar olduğunu söyleyen Tarhan kurulun 1 günü kalmasına rağmen istifanın anlamlı olduğunu kaydetti. Emine Ülker Tarhan, şöyle konuştu:

"Aslında gecikmiş bir karar olmakla birlikte doğru buluyoruz bu tepkiyi. Çünkü, biliyorsunuz Adalet Bakanı ikinci bir emre kadar HSYK'nın çalışmalarına ara vermişti. Aslında biz o gün tepki gösterip, bir açıklama yapmıştık. Buna ilişkin anayasal bir kurulun işlevsiz bir hale getirilmesine itiraz etmiştik. Ardından gördüklerimiz yaşadıklarımız. Evet, olacakların aslında bir sonraki yani anayasa değişikliğinden sonraki olacaklarının da göstergesiydi. Kurul en basit bir işi yapamaz hale getirildi. Ağustos ayında beri çalışamaz hale getirildi. Cari işlemi yapamıyordu. Yargıçların izinleri, yargıçların eğitimleri, yargıçların yetkilendirilmeleri gibi. Bunlar Türk yargısını, çalışan bir mekanizma getiren unsurlardır. Bunların hiç birisi yapılamaz hale gelmişti."

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

"Son olarak zannediyorum bıçak kemiğe dayandı ki yüksek kurul bu konuda bir karar verdi" diyen YARSAV Başkanı Tarhan, 600'e yakın soruşturma dosyasının kurulun gündeminde olduğunu ve bunların bakanlık güdümünde oluşturulacak kurula devredileceğine dikkati çekti.

Anayasa Değişikliği gereğince kurulun yeniden yapılanacağını belirten Emine Ülker Tarhan, 25 Ekim'de kurulun oluşmasının söz konusu olduğunu söyledi. Tarhan, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki gelişmeleri değerlendireceğiz. Ancak HSYK'nın yasa taslağına ilişkin bakanlığın hazırladığı metni incelediğimizde durumun hiç de iç açıcı olmadığını görüyoruz. Burada özellikle yargıçların ve HSYK üyesi olan yargıçların da tamamen güvencesiz olması nedeniyle yürütme etkisinde kalma olasılıkları olduğunu görüyoruz. Yani daha önce söylediğimiz ve işaret ettiğimiz tuzakların gün gün gerçekleştiğini görmekten gerçekten üzgünüz, mutsuzuz bundan ötürü."

Bir gazetecinin, "YARSAV'dan istifa bekliyor musunuz?" sorusuna Tarhan, "YARSAV'dan şu anda öyle bir beklentimiz, istifa beklentimiz yok. Biz çalışma içindeyiz. Yüksek kurulun yapılanmasına ilişkin süreçte her aşamasında pozisyon alacağımızı daha önce paylaşmıştık. Biz o çalışmaları yapmaktayız" yanıtını verdi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, yarın da Burdur ve Isparta'ya gidecek.

Teslime TOSUN - ANTALYA/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Tarhan İstifaları Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement