Çınarlardan Ömürlük Pozlar - Son Dakika
Yaşam

Çınarlardan Ömürlük Pozlar

Çınarlardan Ömürlük Pozlar

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü, İzmir'de 'Nasıl Geçti Habersiz' isimli fotoğraf sergisiyle kutlandı.

01.10.2013 14:48

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü, İzmir'de 'Nasıl Geçti Habersiz' isimli fotoğraf sergisiyle kutlandı. Sergide bulunan 60-90 yaş arasındaki ziyaretçiler yarım asrı aşkın ömürlerinin nasıl geçtiğini duygu dolu sözcüklerle ifade ettiler.

Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde Abbott Nutrisyon'un destekleri ile Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Darülaceze Müessesesi tarafından Abbott Nütrisyon'un destekleri ile oluşturulan "Nasıl Geçti Habersiz" isimli fotoğraf sergisi ilk gününde binden fazla kişi tarafından gezildi. Serginin açılış törenine Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürü Zafer Yıldırım, Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Engin Bilgili, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fehmi Akçiçek, yaşlılar, sanatseverler katıldı. Sağlıklı yaşlanmayı kişilerin genç ve yaşlı fotoğraflarını karşılaştırarak anlatmaya çalışan serginin açılışında konuşan Ege Geriatri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, ister tıbbi kökenli, ister sosyal kökenli olsun malnutrisyonun yani yetersiz beslenme nedenlerinin çoğunun yaşlılıkta sıklıkla gelişen sorunlar olduğunu belirtti. Prof.Dr. Akçiçek, yaşlıların yüzde 37-40'ının günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde beslenmemekte veya beslenememekte olduğunu, 3 yaşlıdan 2'sinin günlük beslenmesinde 1 öğün atladığını belirtti. Dr. Akçiçek, 75 yaş ve üstündekilerin bir yıl içerisinde vücut ağırlıklarının yüzde 10 veya daha fazla kendi isteklerinin dışında kaybettikleri olumsuz etkiye işaret olarak kabul edildiğini belirterek şunları söyledi: "Bu gibi belirtileri taşıyanlar hastanelerde daha uzun süreli yatıyor, daha sık sağlık kurumlarına başvuruyor ve enfeksiyonlara daha kolay yakalanıyorlar. Eğer erken dönemde yetersiz beslenme tespit edilebilirse gerekli beslenme desteği sağlanarak olumsuzluklardan kaçınabilmek mümkündür."

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da her bireyin birer potansiyel yaşlı olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Önemli olan yerel denetimlerin de bu süreçte üzerine düşen görevi yerine getirmesidir. Biz bu anlamda sözünü tutan bir belediye olduğumuzu düşünüyoruz. Bu yüzden gelecek yıl yapılacak sergide gülen yüzlerin yer aldığı bir sergi açalım. Çünkü hepimiz güldüğümüzde güzeliz."

"HEPSİ YALANDI"

Serginin ziyaretçilerinden 71 yaşındaki Necmiye Atılgan, genç ve yaşlı kuşak arasındaki zaman dilimini; "Her yaşın bir güzelliği var" sözü ile özetledi. Yaşamına 6 yıldır huzurevinde devam ettiğini söyleyen Atılgan; "Biz yaşlı olmaktan dolayı hiç gocunmuyoruz" dedi.

92 yaşındaki emekli zabıta müdürü Mustafa Karaaslan da duygularını şöyle dile getirdi: "92 yaşındayım. Ömür nasıl geçti diye düşündüğümde hepsi yalandı. Hayatın nasıl geçtiği yalan. Hızlı geçmedi ama yalandı. 92 yıllık ömüre bugünü nasıl geçirdik diye baktığımda önüme arkama bakıyorum boş. Ama çocuklarım ve torunlarımla birlikte hayata sarılıyorum. Özellikle gençlerin sigara içmemesi konusunda tavsiyede bulunuyorum." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Çınarlardan Ömürlük Pozlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement