İzmir'de 95 Yıllık Helvacı Dükkanı Nostalji Yaşatıyor - Son Dakika
Yaşam

İzmir'de 95 Yıllık Helvacı Dükkanı Nostalji Yaşatıyor

İzmir\'de 95 Yıllık Helvacı Dükkanı Nostalji Yaşatıyor

İhsan Helvacı'nın 95 yıldır aynı yerde hizmet veren helvacı dükkanı, doğallığı ve nostaljik atmosferiyle dikkat çekiyor. İhsan Helvacı, mesleğini 66 yıldır sürdürerek Türkiye genelinde ün kazanmıştır.

22.10.2023 11:47  Güncelleme: 12:16

İzmir'de, babadan kalma 95 yıllık helvacı dükkanında mesleğini sürdüren, meslekte 66 yılını deviren İhsan Helvacı'nın namı adeta tüm Türkiye'ye yayıldı. 95 yıldır aynı yerde hizmet veren Basmane'deki iş yerinde her şey ziyaretçilere nostalji havası yaşatırken, asırlık helvacının zamana yenilmemesinin sırrı ise doğallığı.

İhsan Helvacı, İzmir'in tarihi semtlerinden Basmane'de, 1928 yılında açılan helva-tahin dükkanının üçüncü kuşak temsilcisi olarak 66 yıldır mesleğini sürdürüyor. 76 yaşındaki İhsan amca, 10 yaşında çırak olarak babasının yanında başladığı mesleğini gururla devam ettirirken, ömrünü verdiği mesleğinin adını soyadında taşıyor. Her gün aynı saatte iş yerini açıp aynı saatte kapatan İhsan Helvacı, ürünlerini Manisa Akhisar'daki imalathanelerinde üretiyor, daha sonrada İzmir'de bulunan dükkanına getirerek satışını gerçekleştiriyor. İhsan amcanın yeğeni Kemal Helvacı da, tarihi dükkanı internet ortamına taşıyarak oradan da asırlık lezzeti müşterilere ulaştırıyor.

Dükkandaki her şey orijinal: Tezgah, vitrin bile 70 yıllık

Ömrünü mesleğine adayan İhsan Helvacı, iş yerindeki; dolap, sandalye, vitrin gibi eşyaları değiştirmeyerek İzmirlilere nostaljik bir görüntü oluşturuyor. Dükkandaki mermer, vitrin ve kullanılan malzemeler 70 yılı devirirken, iş yeri bu özelliğiyle tarihten izler taşıyor.

95 yıldır aynı iş yerinde hizmet veren İhsan Helvacı'nın namı da bu nedenle Türkiye sınırlarını aştı. Asırlık dükkanın lezzetini bilenler, kentte bu iş yerine uğrayıp alışveriş yapmadan gitmiyor.

Zamana yenilmemesinin sırrı katkısız doğal tadı

Mesleğe 10 yaşında başladığını ifade eden İhsan Helvacı, "Burada sattığımız her şey günlüktür, tamamen doğal. İçerisinde koruyucu maddesi bulunmamaktadır; kendi öz malımız. Dükkanımız, 1928'de babamız Mehmet Helvacı tarafından açıldı. Bizler İzmir'de doğduk, bu dükkanın içinde büyüdük. Haliyle babamızın işini yapmaya başladık. İki tane daha abim vardı, onlar rahmetli oldu. Dükkanı şimdi ben çalıştırıyorum. Ben 10 yaşımda bu mesleğe başladım ve kendimi bildim bileli bu dükkanın içindeyim. Hala çalışmaya devam ediyorum" dedi.

Kendisinden sonra mesleği sürdürecek kişinin yeğeni Kemal olduğunu belirten İhsan Helvacı, "Yeğenim de ürünlerimizi internet üzerinden satıyor. Ben sadece burada satış gerçekleştiriyorum. Bu şekilde nostaljik dükkanımızı internet ortamına taşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Vücudun birçok yerine faydası bulunuyor. Çocuklara helva yedirin"

Helvanın insan vücudundaki faydalarına da değinen İhsan Helvacı, "Helva yendiği zaman boğazı yakmayacak ve çok tatlı olmayacak. Bunlar helvanın püf noktalarıdır. Helvanın ayrıca sağlık açısından anlatılmayacak kadar çok faydaları var. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Annelere babalara ricada bulunuyorum; çocuğunuzun sağlığı için bu helvayı tükettirin. Vücudun birçok yerine faydası bulunuyor. Beyinden tutun iç organlara, mideye, bağırsaklara faydası var" şeklinde konuştu.

Helvacı, sözlerine şunları da ekledi:

"Önümüzde kış ayları var. Artık havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor. Helvayı kış günlerinde sabah kahvaltısında yemeleri faydalı olur. Çocuklarınıza, torunlarınıza, anneye, babaya sesleniyorum; helvayı, tahini, pekmezi yedirin. Çok büyük faydaları var. Bir de spor yapan arkadaşlara, gençlere de tavsiye ederim. Onlar da helvayı, tahini, pekmezi yesinler." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam İzmir'de 95 Yıllık Helvacı Dükkanı Nostalji Yaşatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement