Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Bir İlke İmza Atıldı - Son Dakika
Yaşam

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Bir İlke İmza Atıldı

Turgut Özal Tıp Merkezi\'nde Bir İlke İmza Atıldı

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, bir siroz hastasına önce ameliyatsız kalp kapakçığı değişimi yapıldı; sonra karaciğer nakledildi.

10.09.2013 13:31

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, bir siroz hastasına önce ameliyatsız kalp kapakçığı değişimi yapıldı; sonra karaciğer nakledildi.

Mardin'den gelen 64 yaşındaki siroz hastası Şeyhmus Özgün'ün TAVI yöntemiyle kalp kapakçığı değiştirilirken, daha sonra karaciğer nakli yapıldı. Riskli operasyonlardan geçen 64 yaşındaki hasta, yapılan işlem itibariyle dünyada bir ilk olma özelliğini taşırken, kısa sürede sağlığına kavuştu.

Yapılan işlem ve yöntem itibariyle dünyada ilk olma özelliği taşıyan operasyonla ilgili Turgut Özal Tıp Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, hastaya TAVI sonrası karaciğer naklinin dünyada ilk kez yapıldığını kaydederek, "Hasta hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu. Karaciğer sirozuna bağlı olarak da yemek borusundaki varislerden kanamaları olmuş. Aynı zamanda da kalp kapak hastalığı vardı. Kalp kapak hastalığı nedeniyle karaciğer nakli sonrası hastayı kaybetme şansı yüzde 50'nin üzerindeydi. Bu hastaya, Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığındaki bir ekip tarafından TAVI (Transkateter Aort Valv Implantasyonu) yapıldı. Hastaya 3 hafta sonra da karaciğer nakli yaptık. TAVI sonrası karaciğer nakli yapılan dünyadaki ilk hasta oldu. Bu hastanemizdeki koordineli çalışma sonucunda oldu" dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ise, koordineli bir çalışma sonucunda dünyada bir ilki başardıklarını ifade ederek, "Aort darlığı dediğimiz kalbin ana atar damarı kapağındaki darlık sık görülen bir hastalık. Ama bu hasta doğuştan kapağı hasta olan iki kapaklı bir hastaydı. Bu hastamız, siroz hastası olduğu için ameliyat olması gerekiyordu. Ama bu hasta için ameliyat riskli olduğu için TAVI işlemini uyguladık. Biz bu hastaya genel anestezi de vermedik. Yalnızca giriş bölgesi yani anjiyo yaptığımız bölgeyi uyuşturarak, işlem uyguladık. Yarım saat içerisinde operasyon tamamlandı. Daha sonra da hastaya karaciğer nakli yapıldı. Bu dünyada bir ilk oldu" diye konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan da, Turgut Özal Tıp Merkezi olarak bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bu yapılan iş hem Malatya markası oluşturuyor hem de dünyada ilk yapılan bir operasyon olması nedeniyle Türkiye'nin imajını, prestijini ve bilimsel başarısını ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

Geçirdiği iki başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuşan Şeyhmus Özgün ise, sağlığına kavuşmak amacıyla birçok hastaneye gittiğini söyleyerek, "Mardin'den geldim. 64 yaşındayım. Hastalığım 1971 yılından beri var. Birçok ile ve hastaneye gittim. En son Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne gittim, beni Mardin'e havale ettiler. Mardin'den de beni Turgut Özal Tıp Merkezi'ne gönderdiler. Çok güzel bir ameliyat geçirdim ve sağlığıma kavuştum. Hocalarıma minnettarım" dedi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Bir İlke İmza Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement