Bartın Gazetesi 89. Yaşında - Son Dakika
Yerel

Bartın Gazetesi 89. Yaşında

Bartın Gazetesi 89. Yaşında

6 Eylül 1924 tarihinde Cemal Aliş tarafından kurulan, Bartın Gazetesi 89.yaşına girdi.

06.09.2012 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 Eylül 1924 tarihinde Cemal Aliş tarafından kurulan, Bartın Gazetesi 89. yaşına girdi.

Cumhuriyet tarihi ile aynı olan Bartın Gazetesi, 89. yılını kutluyor. Bartın'da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 6. Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan ve eski harflerle çıkmaya başlayan, Bartın Gazetesi 87. yılını kutluyor. Gazeteci ve TBMM 6. devra Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1942 yılında kurulan Bartın Gazetesi, "Şapograf" taş baskı sistemiyle başladığı yayın hayatına eski harflerle 4 yıl devam etti. 1928 yılında gerçekleşen harf inkilabı ile birlikte latin harflerle basılmaya başlayan Bartın Gazetesi, 87. yılını kutluyor. Haberlerin yanı sıra Türkiye'de ilk kez folklor halk bilim yazılarının yayınlandığı gazetenin bu koleksiyonları Ankara Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı ve araştırmacılara açıldı. Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı gibi yazarların ilk ürünlerini verdiği ve folklorculara kucak açan gazete, ünlü folklorcu Perter Naili Boratan'ın eserlerinde de yer aldı. Bartın Gazetesi'nde ayrıca ünlü şair Behçet Kemal Çağlar ilk şiirlerinin yanı sıra, ünlü romancı, mizah yazarı ve şair Rıfat Ilgaz'ında 3 yıl boyunca köşe yazıları yayınladı. Yayınını 89 yıldan beri kesintisiz sürdüren Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt gazete, kurucusu Cemal Aliş ve ardından da oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından 2. kuşaktır yönetiliyor.

'7 VALİ, 20 KAYMAKAM GÖRDÜ

6 Eylül 1924 tarihinde kurulan Bartın Gazetesi, Bartın'ın il olduğu 1991 yılından sonra Ergün Doğanay, Yavuz Erkmen, Fatih Eryılmaz, İsmet Tabaş, Ali Güngör, İsa Küçük ve şimdiki Vali Bülent Savur olmak üzere 7 Vali görmüş oldu. Gazete yine 1970 yılından itibaren kaymakamlık sürecine giren ilde, yaklaşık 20 kaymakam gördü. Bartın Gazetesi yayın hayatına başladığı andan itibaren bir çok milletvekili, bürokrat, amir, müdür, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Alay Komutanı, Savcı ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri gördü.

İNTERNETE YENİLMEDİ

Dünyanın bir çok ülkesinde internet gazeteciliğinin yaygınlaşması sonucu kapanan gazetelere rağmen Bartın Gazetesi güncelliğini korudu. Bartın'da yaklaşık 30 gazetenin çeşitli sebeplerle kapanmasına rağmen Bartın Gazetesi abone sayısını her geçen yıl daha da artırdı. Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş, "Biz her zaman güncelliğimizi koruduk. Çünkü yıllardır süren bir çizgimiz var ve biz bu çizgiyi hiçbir zaman değiştirmedik. Her zaman aynı olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. İnternet yaygınlaştıkça, gazetelerin abone sayıları düştü ve bir çok gazete kapandı. Biz abone sayımızı asla kaybetmedik. Okuyucunun tercih ettiği gazete olduk, onun için bizlerle birlikte abone olarak bizleri destekleyen okurlarımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.

İki kuşaktır Bartın Gazetesi'nin yayın hayatının sürmesinde büyük önemi olan Esen Aliş, kendisinden sonra oğlunun gazeteyi sürdürüp, sürdürmeyeceğini bilemediğini ifade etti. Oğlu Cemal Aliş'in dedesinin ismini taşıdığını, Gazi Üniversitesi İktisadi İlimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra şimdi Başkent Üniversitesi'nden Yüksek Lisans yaptığını belirten Esen Aliş, "Benden sonra gazetenin oğlum tarafından çıkartılıp, çıkartılmayacağını bilemiyorum. Kendi kararıdır. Ama bunu sürdürür se çok memnun oludum. Allah ömür verdikçe ben sürdüreceğim. 89 yılı geride bıraktık. Öncelikli ilk hedefimiz 100. yıla ulaşabilmek" dedi.

Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş'e 89. yıl dönümü sebebiyle tebrik ziyaretleri gerçekleştiriliyor. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bartın Gazetesi 89. Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement