Çerkezköylü İşadamlarından Kuzey Irak'a Çıkarma - Son Dakika
Yerel

Çerkezköylü İşadamlarından Kuzey Irak'a Çıkarma

Çerkezköylü İşadamlarından Kuzey Irak\'a Çıkarma

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği üyesi iş adamları Kuzey Irak'a düzenlenen Pazar araştırma gezisine katıldılar.

18.04.2013 15:02

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği üyesi iş adamları Kuzey Irak'a düzenlenen Pazar araştırma gezisine katıldılar.

Ziyarete Şanlıurfa Kebap'tan Sait Tabala, MST İnşaat'tan Kazım Dışhan, Başak Demir'den Abdulgani Yüce, Yavuzlar Plastik'ten Yılmaz Yavuz, Maspen Genel Müdürü Abdullah Öğe, Özbirlik Yapı ve İnşaat Malzemeleri'nden Nihat Orhan, Nur Giyim'den Kemal Aslan, Cihat Özer, ÇESİAD Genel Sekreteri Engin Parlak ile ÇESİAD Üye İlişkileri Koordinatörü Cumhur Aydoğdu katıldı.

ÇESİAD heyeti, ziyaretin ilk durağı olan Erbil'de TUSKON'un Erbil'de faaliyet gösteren derneği Türk Irak İşadamları Derneği (TIBIA) Genel Sekreteri ve İşadamları tarafından karşılandı. ÇESİAD heyeti burada TIBIA tarafından ticari bilgilendirme toplantısına katıldı. Yapılan bilgilendirmede Kuzey Irak'ın bakir bir pazar olduğu belirtilirken, bu bakir pazara hitap edecek en önemli merkezin Erbil olduğu ifade edildi.

Dünya basınında yansıtılanın aksine bütün karışıklıkların Bağdat çevresinde yaşandığına vurgu yapılırken, Erbil ve Dohuk çevresinin çok farklı bir yapıda bulunduğu anlatıldı. Kuzey Irak'ın Türkiye'nin 30 yıl öncesini anımsatan bir yapısının olduğu ancak petrol ve zengin kaynakları sayesinde çok kısa zamanda bu açığı kapatacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Kuzey Irak nüfusunun 5 milyon civarında olduğunu belirtilirken, nüfusun yüzde 80'inin Kürt kökenli olduğu bilgisi verildi. Halk arasında da bölgenin Kürdistan olarak adlandırıldığı ifade edilirken bölge halkının Türkiye'yi bir ağabey olarak gördükleri, İstanbul'u Erbil'den sonra en çok sevdikleri il olarak gördükleri belirtildi.

Bilgilendirme toplantısında, bölgede 1500 Türk firmasının çalışma başlattığı açıklanırken bu firmalardan 600-700'ünün aktif olarak başlatılan çalışmalara devam ettiği kaydedildi. Bilgilendirmede ayrıca ağırlıklı olarak inşaat ve gıda sektörüne ait firmaların bölgede hizmet verdiği belirtilirken,

Irak'ın Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olduğunun altı çizildi.

Bölge ile yapılan ihracat sonucunda 12 milyar dolarlık bir rakamın ortaya çıktığının bilgisini verilirken, Irak içerisinde en gelişmiş ilin Erbil olduğunu ve Bağdat ile çevre illerden gelen ziyaretçilerin Erbil'e büyük bir ekonomik getiri kazandırdığı vurgulandı. Irak İçin en önemli ticaret kapısının Türkiye sınırı olduğu belirtilerek bunun dışında İran sınırının bölge halkının en önemli kalkınma unsurlarından biri olduğu kaydedildi.

Bölgede ciddi bir yapılaşmanın mevcut olduğuna vurgu yapılırken, bölge halkının Türk müteahhitlerine çok güvendikleri, inşaat malzemelerinde en kaliteli ürünün Türk malı olarak bilindiği ifade edilerek buna da en büyük kanıt olarak devlet tarafından verilen bazı ihalelerde Türk malı kullanma şartı getirilmesi gösterildi.

Bilgilendirme toplantısının ardından heyet Erbil Ticari Ateşesi Ramazan Turan'ı ziyaret etti. Burada bölge hakkında konuşan Turan

"Biz burada 3 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Türk iş adamlarının Erbil'de üretim haricinde bir iş yapmaları artık çok zor. Bölgeye yapı sektörü ile ilgili çimento hariç tüm malzemeler Türkiye'den geliyor. Erbil insanı Arap insanı gibi çok sakin, Türk insanı ile fıtrat olarak farklı. Bu sebeple bugün için onlarla ortaklık yapmak çok zor. Burada ticaret yapmak için önceden bir araştırma yapmak gerekiyor. Bu araştırmayı yaparken TUSKON'un bölgede bulunan derneklerden veya bizden yardım talep edebilirler. Yatırım yapıp 2 yıl buradan beklenti duymazsanız ileride başarılı olmanız içten bile değil. Erbil dünyada yatırım yapılabilecek en kolay ülkelerden bir tanesidir. Bunun tek şartı kolay yapılamayan sanayi ürünleri ile gelmek ve teknolojiyi getirmek." Bilgisini verdi.

Türk okulları ve Turistik mekanların ziyaret edilmesinin ardından heyet Erbil'e yıllar önce gelen ve iş kuran Türk işadamlarından bazıları ile bir araya geldi. Türk iş adamlarının Erbil'e geliş ve iş yaşamı hikayelerini dindi. Erbil'de iş yapan iş adamları, Erbil'de ticaret yapmak isteyen Türk iş adamlarına her türlü desteği verebilecekleri belirtiler.

Ziyaretler kapsamında bölgede iş yaşamını sürdüren Türk iş adamlarından çeşitli

teklifler de alan heyete 180 konutluk bir proje ve

5 blok 180 konutluk bir projeye ortaklık teklif edildi.

18.04.2013 14: 51: 09

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çerkezköylü İşadamlarından Kuzey Irak'a Çıkarma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement